Μιχ. Τρεμόπουλος: Αποχή από την εκλογή προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης

 


Χθες το βράδυ έστειλα σε όλους τους δημοτικούς συμβούλους το παρακάτω μήνυμα:

 

Στάλθηκε πριν λίγο ένα email από τον παραταξιακό λογαριασμό του ΓΓ του Δήμου «ΕΥΘ. ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΣ - ΔΗΜΟΣ ΔΕΛΤΑ | ΜΠΡΟΣΤΑ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ» σε μέλη του δημοτικού συμβουλίου εκτός της διοικούσας πλειοψηφίας.

Κατ’ αρχήν θεωρώ θετική την τοποθέτηση κάλπης στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου ώστε να διασφαλιστεί η μυστικότητα της ψήφου.

Δεν είναι δυνατόν, όμως, να αλλάζει έτσι πρόχειρα η διαδικασία και χωρίς να έχει γίνει νέα πρόσκληση από τον/την προεδρεύοντα/ουσα της συνεδρίασης.

Σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 66 παρ. 4 του ν. 3852/201010, οι δημοτικοί σύμβουλοι δύνανται να ανεξαρτητοποιηθούν με δική τους πρωτοβουλία από τη δημοτική παράταξη στην οποία ανήκουν, μέσω υποβολής γραπτής δήλωσής τους προς το προεδρείο του οικείου δημοτικού συμβουλίου. Κατ’ αντιστοιχία με όσα γίνονται παγίως δεκτά στην περίπτωση της παραίτησης αιρετών από αξίωμα, η γραπτή αυτή δήλωση πρέπει να διατυπώνεται κατά τρόπο σαφή, ώστε να προκύπτει η βούληση του δημοτικού συμβούλου να αποχωρήσει, οριστικά, από τη δημοτική παράταξη.

Η προεδρεύουσα κα Ιωάννα Σπανού έχει παραιτηθεί επίσημα από τη διοικούσα παράταξη, με κοινοποίηση στο Πρωτόκολλο του Δήμου, και δεν έχει οριστεί αντικαταστάτης. Αυτός είναι και ο λόγος που αναλαμβάνει να ορίσει τη διαδικασία ο ΓΓ του Δήμου. Και υιοθετεί τον λεκτικό ακροβατισμό να περιορίζει την παραίτηση σε απλή «δημοσιοποίηση της πρόθεσης της συμβούλου που υπογράφει τη σχετική πρόσκληση να ανεξαρτητοποιηθεί».

Παραμένει ακατανόητη η βιασύνη της διοίκησης Ζέρβα να ορίσει αύριο νέο πρόεδρο, ακόμη και αν δεν έχουν εξασφαλιστεί όλες οι προϋποθέσεις για την ειδική αυτή συνεδρίαση. Δεν έχει, ακόμη, προσδιοριστεί το πώς θα διεξαχθεί η συνεδρίαση με κάλπη και ταυτόχρονα με τη μέθοδο της τηλεδιάσκεψης, στην οποία προφανώς δεν θα επιτραπεί να υπάρξει η παραμικρή συζήτηση.

Είναι κρίμα να συνοδεύεται εξαρχής η εκλογή και η θητεία του νέου προέδρου με προχειρότητες, μεθοδεύσεις και παρατυπίες ενώ θα μπορούσε η εκλογή να γίνει με νέα πρόσκληση και για την επόμενη Κυριακή. Γι’ αυτό και η «Οικολογία-Αλληλεγγύη» δεν θα συναινέσει στον παραπέρα υποβιβασμό της λειτουργίας του οργάνου και δεν θα παραβρεθώ στη συνεδρίαση. 

 

Μιχάλης Τρεμόπουλος, 

δημοτικός σύμβουλος,

"Οικολογία-Αλληλεγγύη"

 


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!