Δημος Παύλου Μελά και ΠΑΚΟΕ: Οι μετρήσεις έδειξαν μεγάλη ρύπανση από ΤΙΤΑΝ - Όχι στην καύση απορριμμάτων

 


Αποκαλυπτική και δυσάρεστη για την Δυτική Θεσσαλονίκη ήταν η ενημέρωση που έγινε στο ΔΣ του δήμου Παύλου Μελά απο τον κ Παναγιώτη Χριστοδουλάκη, υπεύθυνο του ΠΑΚΟΕ, για τις μετρήσεις αέριων και οχι μόνο ρύπων στην περιοχή του ΤΙΤΑΝ Ευκαρπίας, που έγιναν απο το ΠΑΚΟΕ για λογαριασμό του δήμου Παύλου Μελά. Οι μετρήσεις του ΠΑΚΟΕ δείχνουν ξεκάθαρη ρύπανση και οδηγούν στη δημιουργία ενός ευρύτερου μετώπου για ένα καθαρό περιβάλλον.

Το θέμα της ρύπανσης περιβάλλοντος στη Δυτική Θεσσαλονίκη και η συσχέτιση με την Τσιμεντοβιομηχανία ΤΙΤΑΝ σύμφωνα με την έρευνα που έκανε το ΠΑΚΟΕ για λογαριασμό του Δήμου Παύλου Μελά, ήταν το θέμα που συζητήθηκε στο  Δημοτικό Συμβούλιο της 24ης Φεβρουαρίου 2021, του Δήμου Παύλου Μελά με καλεσμένους τους Δημάρχους της Δυτικής Θεσσαλονίκης, τον Αντιπεριφερειάρχη Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κ.Μ. Κωνσταντίνο Γιουτίκα και τον πρόεδρο της ΠΕΔ Κ.Μ. Ιγνάτιο Καϊτετζίδη.

 Στη συνεδρίαση που έγινε διαδικτυακά με τηλεδιάσκεψη ο Δήμαρχος Παύλου Μελά Δημήτρης Δεμουρτζίδης ενημέρωσε για τις πρωτοβουλίες και τις νομικές ενέργειες που έγιναν από τον Δήμο Παύλου Μελά και αφορούν την κατάθεση στο Συμβούλιο της Επικρατείας, των αποτελεσμάτων της έρευνας του ΠΑΚΟΕ μαζί με Αίτηση Ακύρωσης κατά της Απόφασης του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, για την τροποποίηση των περιβαλλοντικών όρων λειτουργίας της τσιμεντοβιομηχανίας ΤΙΤΑΝ σχετικά με την άδεια καύσης δευτερογενών καυσίμων RDF και SRF . Τόνισε ιδιαίτερα τη διαχρονική αντίδραση της τοπικής κοινωνίας και της τοπικής αυτοδιοίκησης στην μακροχρόνια περιβαλλοντική υποβάθμιση από τη χρήση πετ-κοκ και τη ρύπανση της περιοχής από τις δραστηριότητες της τσιμεντοβιομηχανίας ΤΙΤΑΝ και της καθολικής αντίδρασης στα σχέδια καύσης δευτερογενών καυσίμων RDF - SRF στην Ευκαρπία. Αναφέρθηκε στο αίτημα απο το 2009 του Περιβαλλοντικού Οικολογικού Συλλόγου Ευκαρπίας για την διενέργεια ολοκληρωμένης μελέτης των επιπτώσεων της ρύπανσης του ΤΙΤΑΝ στη περιοχή. Επισήμανε την αναγκαιότητα λειτουργίας περισσότερων σταθμών μέτρησης ρύπων  και την πραγματοποίηση Επιδημιολογικής Μελέτης σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κ.Μ., τον Ιατρικό Σύλλογο και την Ιατρική Σχολή του Α.Π.Θ. Τέλος ευχαρίστησε τον Δήμαρχο Ωραιοκάστρου Παντελή Τσακίρη για τη συνδρομή στην υλοποίηση της έρευνας των μετρήσεων ρύπων που έγινε από το ΠΑΚΟΕ  και ανέφερε τη χρησιμότητά της  για τη Θωράκιση του δίκαιου αγώνα,τονίζοντας ότι σύντομα θα επαναληφθεί αντίστοιχη έρευνα.   

 Ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Κέντρου Οικολογικών Ερευνών (ΠΑΚΟΕ), Παναγιώτης Χριστοδουλάκης πανεπιστημιακός καθηγητής στη Χημεία Περιβάλλοντος, κατά την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Παύλου Μελά  ανέφερε, ότι έγιναν πάνω από 40.000 μετρήσεις και είναι πολύ σημαντικό στοιχείο ότι οι επικίνδυνοι και καρκινογόνοι πτητικοί οργανικοί υδρογονάνθρακες ειδικά τις νυχτερινές ώρες είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα, 3 ως 4 φορές πάνω από τα όρια. Η ραδιενεργός ακτινοβολία που βρέθηκε στις μετρήσεις είναι αποτέλεσμα της χρήσης ιπτάμενης ραδιενεργού τέφρας ως σταθεροποιητή στην παραγωγή τσιμέντου. Διαπιστώθηκαν επίσης υψηλά επίπεδα και στο διοξείδιο του θείου και στο διοξείδιο του αζώτου που είναι εξίσου επικίνδυνοι ρύποι. Ανέφερε ότι καταγράφηκαν υπερβάσεις των επιτρεπόμενων ορίων σε επτά από τους εννέα ρύπους που μετρήθηκαν γύρω από το εργοστάσιο του ΤΙΤΑΝ στην Ευκαρπία σε μετρήσεις που διενεργήθηκαν τον  Αύγουστο και Σεπτέμβριο του 2020, μετά από σχετική ανάθεση που έγινε από τον Δήμο Παύλου Μελά. Επισήμανε ότι από το 2014 το εργοστάσιο του ΤΙΤΑΝ στο δήμο Παύλου Μελά πραγματοποιεί καύση RDF και SRF, που αφορούν τα υπολείμματα της ανακύκλωσης απορριμμάτων και συσκευασιών καθώς και τα υπολείμματα της επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων. Τόνισε την ανάγκη να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα περιβαλλοντικής προστασίας, όπως η χρήση φυσικού αερίου από την τσιμεντοβιομηχανία.

Ο Δήμαρχος Χορτιάτη Πανοράματος και πρόεδρος της ΠΕΔ Κ.Μ. Ιγνάτιος Καϊτετζίδης ανέφερε ότι η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κ.Μ. στηρίζει ομόφωνα με ψήφισμα τις ενέργειες του Δήμου Παύλου Μελά και έδωσε συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία του Δήμου να αναθέσει έρευνα μετρήσεων αέριων ρύπων σε επιστημονική ομάδα τεκμηριώνοντας τα αιτήματά του.

 Ο Δήμαρχος Ευόσμου Κορδελιού Κλεάνθης Μανδαλιανός αναφέρθηκε στη δημιουργία κοινού μετώπου για καθαρό περιβάλλον και ποιότητα ζωής και την ανάγκη αντίδρασης της τοπικής κοινωνίας στη ρύπανση του περιβάλλοντος.

 Ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κωνσταντίνος Γιουτίκας τόνισε ότι δεν δεχόμαστε εκπτώσεις στη δημόσια υγεία και στο περιβάλλον. Προσπαθούμε να έχουμε περισσότερες μετρήσεις αέριων ρύπων και να αυξήσουμε το δίκτυο τους με δύο νέους σταθμούς στη Δυτική Θεσσαλονίκη και ο ένας μάλιστα στο Δήμο Παύλου Μελά.

 Ο Δήμαρχος Ωραιοκάστρου Παντελής Τσακίρης ανέφερε ότι είμαστε πολύ προβληματισμένοι και επιφυλακτικοί και σε απόλυτη ταύτιση με τις ενέργειες που γίνονται από τον Δήμο Παύλου Μελά. Ενώνουμε τις δυνάμεις μας για τη δημιουργία ενός ευρύτερου μετώπου για ένα καθαρό περιβάλλον.

 Στη συζήτηση που ακολούθησε έγιναν ενδιαφέρουσες ερωτήσεις σχεδόν από όλους τους δημοτικούς συμβούλους, όπου και απαντήθηκαν άμεσα από τον κ. Χριστοδουλάκη ξεκαθαρίζοντας όλες τις απορίες. Παρέμβαση επίσης για τη συνέχιση του αγώνα έκανε και ο εκπρόσωπος των συλλόγων και φορέων κατά της Καύσης Θανάσης Κοκονάς.

 Την ενημερωτική συζήτηση του Δημοτικού Συμβουλίου παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον πολίτες της Θεσσαλονίκης, αλλά και του Βόλου που αντιμετωπίζουν αντίστοιχα θέματα με την καύση  δευτερογενών καυσίμων RDF - SRF από τσιμεντοβιομηχανία.

Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του υπευθύνου του ΠΑΚΟΕ  για την ανάγκη να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα περιβαλλοντικής προστασίας, όπως η χρήση φυσικού αερίου από την τσιμεντοβιομηχανία.


Δείτε την συνεδρίαση του ΔΣ του δήμου Παύλου Μελά στην παρακάτω διεύθυνση

 https://www.youtube.com/watch?




Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!