Μουσειοπαιδαγωγικά προγράμματα και θέατρο για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση την Παρασκευή 2 Απριλίου

 


 Μουσειοπαιδαγωγικά προγράμματα και θέατρο  για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση την Παρασκευή 2 Απριλίου


Το Τμήμα Πολιτισμού του Δήμου Παύλου Μελά συνεχίζει τα επετειακά αφιερώματα για τα 200 χρόνια από την έναρξη της ελληνικής επανάστασης που θα καλύψουν χρονικά όλο το 2021.

Σε συνεργασία με το Γραφείο Περιβαλλοντικής Αγωγής της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης και το Ίδρυμα Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα, διοργανώνει διαδικτυακή εκδήλωση την Παρασκευή 2 Απριλίου στις 19.00 με θέμα «Μουσειοπαιδαγωγικά προγράμματα και θέατρο για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση».


Μέσω του πρωτότυπου θέματος της εκδήλωσης θα μάθουμε πώς μπορούν κείμενα σχετικά με την επανάσταση, να συμβάλλουν στην περιβαλλοντική μας ευαισθητοποίηση, θα ενημερωθούμε για τα μουσειοπαιδαγωγικά προγράμματα του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα με θέμα την Ελληνική Επανάσταση και θα δούμε ένα δραματοποιημένο παραμύθι, εμπνευσμένο από κεντήματα, λιθόγλυπτα και υφαντά της ελληνικής λαϊκής τέχνης.


Ο Δήμαρχος Παύλου Μελά Δημήτρης Δεμουρτζίδης και η Εντεταλμένη σε θέματα Πολιτισμού Ευαγγελία Καρακούτα καλούν όλους τους πολίτες να παρακολουθήσουν τις εκδηλώσεις που είναι αφιερωμένες στα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821. Παρά το γεγονός ότι ο εορτασμός των 200 χρόνων συμπίπτει με την επέλαση της πανδημίας, οι εκδηλώσεις που έχει σχεδιάσει ο Δήμος Παύλου Μελά αποτελούν μια μεγάλη ευκαιρία για να αναζητήσουμε σε βάθος τα γεγονότα της εποχής, να εμβαθύνουμε στους λόγους που ξεκίνησε ο αγώνας, να διδαχθούμε από το παρελθόν μας και να κοιτάξουμε το παρόν και το μέλλον με γνώση και αισιοδοξία.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΕΠΕΤΕΙΑΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ

Διαδικτυακές εισηγήσεις 

«Μουσειοπαιδαγωγικά προγράμματα και Θέατρο με αφορμή τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821»

Παρασκευή 2 Απριλίου 2021, ώρα 19:00

Μέσω της πλατφόρμας Webex, στο σύνδεσμο σύνδεσης: 

https://minedu-secondary2.webex.com/meet/michelakid

➢ Το θέατρο ως εργαλείο στην περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση. Δραματοποίηση κειμένων σχετικών με την επανάσταση του 1821.  

Δέσποινα Μιχελάκη, Υπεύθυνη Γραφείου Περιβαλλοντικής Αγωγής Δ.Δ. Δυτικής Θεσσαλονίκης.

Το θέατρο ως εργαλείο στα προγράμματα καινοτόμων δράσεων αποτελεί μια παιδαγωγική διαδικασία που καλλιεργεί τις ικανότητες των μαθητών στην ανάδειξη της μαθησιακής λειτουργίας με τρόπο ευχάριστο και ψυχαγωγικό. Δρώμενα, παιχνίδια ρόλων, αναλόγια, δραματοποιημένες διηγήσεις αποτελούν ευκαιρίες για μια πρώτη επαφή με τη θεατρική πράξη και τον κόσμο του θεάτρου. Ο δραματοποιημένος λόγος εκτός των άλλων εκφέρει το συναίσθημα, ενώ με τρόπο υποκριτικό παρουσιάζει και ζωντανεύει νοήματα και ιδέες, εύληπτα και κατανοητά από το ευρύ κοινό.

➢ Παρουσίαση εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Μουσείου Μακεδονικού  Αγώνα με θέμα την επανάσταση του 1821. 

Σταυρούλα Μαυρογένη, Αναπληρώτρια καθηγήτρια ΠΑΜΑΚ, Διευθύντρια Κέντρου Έρευνας Μακεδονικής Ιστορίας και Τεκμηρίωσης (ΚΕΜΙΤ) του Ιδρύματος Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα (ΙΜΜΑ). 

Θα παρουσιαστεί το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Αναζητώντας την κληρονομιά του ΄21 στη Μακεδονία του 19ου αι. μέσω της αειφορικής διαχείρισης των μνημείων». Με αφορμή τον εορτασμό των 200 χρόνων από την επανάσταση του 1821, η κα. Σταυρούλα Μαυρογένη συνέθεσε ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα, που στόχο έχει την ανάδειξη και προβολή του οικιστικού αποθέματος της πόλης μας, στο πλαίσιο της εκπαίδευσης για την αειφορία και τη βιωσιμότητα της ιστορικής μαρτυρίας, με γνώμονα την μαθητοκεντρική και ομαδοκεντρική εκπαιδευτική προσέγγιση. Στην ίδια εκδήλωση η Διευθύντρια του Μουσείου κα. Φανή Τσατσάια θα παρουσιάσει τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Μουσείου.

➢ Θεατρικό έργο «τα ελληνάκια» της Ευγενίας Φακίνου. 

Παρουσίαση καλής διδακτικής πρακτικής με δραματοποιημένο λόγο σε επιμέλεια της Θεανώς Αμοιρίδου. Το παραμύθι είναι εμπνευσμένο από τα κεντήματα, τα λιθόγλυπτα και τα υφαντά της ελληνικής λαϊκής τέχνης. Μια δραματοποιημένη αφήγηση με θέμα την επανάσταση του 1821, γεμάτη από τους ήχους, τα αρώματα και τα έθιμα της ελληνικής παράδοσης αλλά και από το πνιγηρό κλίμα της καταπίεσης από τους κατακτητές, που πότιζε την καθημερινότητα των ανθρώπων και δημιούργησε την άκρατη ανάγκη για ελευθερία.

Αφήγηση: Μάγδα Τογκούρη, 

Σκηνοθετική και Μουσική Επιμέλεια: Θεανώ Αμοιρίδου, ηθοποιός/σκηνοθέτης, υπεύθυνη της Θεατρικής Ομάδας Δήμου Παύλου Μελά.

Φωτισμός: Μάκης Μαριάδης

Εικονοληψία-Μοντάζ: Νίκος Κατικαρίδης

Ηχοληψία-Μίξη ήχου: Πάρης Βασιλειάδης

Με τη συνοδεία της μαγευτικής μουσικής των Μάνου Αχαλινωτόπουλου και Θανάση Σέρκου.

Οι επετειακές εκδηλώσεις του Δήμου Παύλου Μελά αναμένεται να ολοκληρωθούν το Νοέμβριο του 2021, ωστόσο οι τελικές ανακοινώσεις θα πραγματοποιούνται κάθε φορά λίγες μέρες πριν την εκάστοτε εκδήλωση, ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα και τις ανακοινώσεις της Κυβέρνησης και των Ειδικών Επιστημόνων.



Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!