Αυτοκινητοπομπή διαμαρτυρίας στο ΤΙΤΑΝ και τη Μαυροράχη Λαγκαδά


 

Αυτοκινητοπομπή διαμαρτυρίας στο ΤΙΤΑΝ και τη Μαυροράχη Λαγκαδά

ΟΥΤΕ ΣΤΗ ΜΑΥΡΟΡΑΧΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΓ. ΑΝΤΩΝΗ, ΟΥΤΕ ΣΤΟΝ ΤΙΤΑΝΑ

ΟΧΙ στην ΚΑΥΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ και τις Μ.Ε.Α. ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΠΟΥΘΕΝΑ!

Την Τρίτη 20 του Απρίλη μία ημέρα πριν την εκδίκαση στο Συμβούλιο της Επικρατείας (που τελικά αναβλήθηκε για 16/6) των προσφυγών του Δήμου Λαγκαδά και των περιβαλλοντικών συλλόγων της περιοχής, το Υπουργείο Περιβάλλοντος (Υ.Π.ΕΝ.) ενέκρινε την μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για την χωροθέτηση της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων (Μ.Ε.Α.) της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας στην περιοχή Μαυροράχης Λαγκαδά

Με βάση το καταστροφικό σχέδιο  κυβέρνησης, Περιφέρειας και ΦΟΔΣΑ, η Μ.Ε.Α. Μαυροράχης προβλέπεται να προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερη υποβάθμιση στην ήδη επιβαρυμένη περιοχή καθώς σχεδιάζεται να κατασκευαστεί δίπλα στον εν λειτουργία ΧΥΤΑ Μαυροράχης και σε άμεση επαφή με το υδάτινο σύστημα των λιμνών Κορώνειας-Βόλβης, γι αυτό και υπήρχε αρνητική γνωμοδότηση ακόμη και από τους κρατικούς φορείς Διαχείρισης των Λιμνών και της Διεύθυνσης Δασών. Θα είναι ένα έργο φαραωνικών διαστάσεων καθώς προβλέπεται να δέχεται το 65% των απορριμμάτων του Ν. Θεσσαλονίκης αλλά και των γύρω νομών, 300.000 τόνους συνολικά σύμμεικτων απορριμμάτων, από τα οποία θα παράγεται απορριμματογενές καύσιμο SRF-RDF. Έρχεται να προστεθεί στην άλλη τεράστια Μ.Ε.Α. που έχει ήδη αδειοδοτηθεί, στον Αγ. Αντώνιο Θέρμης αλλά και την άδεια καύσης απορριμματογενούς καυσίμου στην τσιμεντοβιομηχανία ΤΙΤΑΝ, στην Ευκαρπία Θεσσαλονίκης, μέσα δηλ. στον αστικό ιστό της πόλης.

Με το νέο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων (Ε.Σ.Δ.Α.) που ψήφισε η κυβέρνηση  (δημιουργία 43 Μ.Ε.Α. ανά την Ελλάδα και 4 μεγάλων εργοστασίων καύσης απορριμμάτων – ταυτόχρονα με τις τσιμεντοβιομηχανίες) προωθείται η καταστροφική για το περιβάλλον καύση απορριμμάτων, ενώ την ίδια στιγμή μπαίνει φραγμός σε φιλικές προς το περιβάλλον μεθόδους διαχείρισής τους, όπως η επαναχρησιμοποίηση, η ανακύκλωση και η κομποστοποίηση, οι οποίες όχι μόνο εκμηδενίζουν τα προς καύση απορρίμματα αλλά θα ελαχιστοποιούσαν και τα προς ταφή. Με δεδομένο μάλιστα το μεγάλο κόστος κατασκευής των Μ.Ε.Α. με τη μέθοδο ΣΔΙΤ από το ιδιωτικό κεφάλαιο, αυτό θα έχει ως άμεσο αποτέλεσμα την επιβάρυνση των δημοτών με μεγάλη αύξηση των δημοτικών τελών.

Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και κυβέρνηση δείχνουν ν’ αδιαφορούν για την καθολική αντίδραση των κατοίκων του Λαγκαδά, της Θέρμης κι όλης της Θεσσαλονίκης για τα καταστροφικά για το περιβάλλον και επικίνδυνα για τη ζωή μας έργα, όπως οι Μ.Ε.Α. Μαυροράχης και Αγ. Αντωνίου και η καύση των απορριμμάτων στο ΤΙΤΑΝ και όπου αλλού, που μόνο τα οικονομικά συμφέροντα των ενεργοβόρων βιομηχανιών και της “βιομηχανίας των απορριμμάτων” εξυπηρετούν.

ΔΕΝ ΘΑ ΤΟΥΣ ΠΕΡΑΣΕΙ! Συνεχίζουμε τον αγώνα ενάντια στην καταστροφική για την υγεία και τη ζωή μας, για το περιβάλλον και τον τόπο καύση απορριμμάτων και τις Μ.Ε.Α.!

 

Σάββατο 15 Μάη, 5μ.μ., Δημαρχείο Παύλου Μελά

αυτοκινητοπορεία διαμαρτυρίας από την Θεσσαλονίκη

προς την Ευκαρπία και το ΤΙΤΑΝ, τον Λαγκαδά, την Άσσηρο και τη Μαυροράχη

Σάββατο 29 Μάη, 12 το μεσημέρι, Λευκός Πύργος (και άλλες πόλεις)

Πανελλαδική Ημέρα Δράσης ενάντια στην Καύση Απορριμμάτων και τις Μ.Ε.Α.

 

Επιτροπή Αγώνα Θεσσαλονίκης ενάντια την ΚΑΥΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ

Περιβαλλοντικός Σύλλογος Ασσήρου «Φίλοι της Γης»

Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος ευρύτερης περιοχής Λαγκαδά

 


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!