Δ. Ωραιοκάστρου: Ξεκινά πρόγραμμα καταγραφής και απόσυρσης εγκαταλελειμμένων οχημάτων

 


Δ. Ωραιοκάστρου: Ξεκινά πρόγραμμα καταγραφής και απόσυρσης εγκαταλελειμμένων οχημάτων

Ο Δήμος Ωραιοκάστρου, μέσω της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Ποιότητας Ζωής και της Αντιδημαρχίας Καθημερινότητας, θα υλοποιήσει ειδικό πρόγραμμα για την καταγραφή και την απόσυρση όλων των εγκαταλελειμμένων οχημάτων εντός των ορίων του.

Ειδικότερα, το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί στο πλαίσιο της προσπάθειας της δημοτικής αρχής να βελτιώσει το αστικό περιβάλλον και να ελευθερώσει σημεία και θέσεις στάθμευσης, που καταλαμβάνονται από εγκαταλελειμμένα αυτοκίνητα και μηχανήματα, που προκαλούν παράλληλα αισθητική υποβάθμιση και δημιουργούν εστίες μολύνσεων από συσσώρευση και άλλων μη  χρήσιμων  αντικειμένων, πέραν της επικινδυνότητας που δημιουργείται όταν βρίσκονται εγκαταλελειμμένα σε γωνίες, στενούς δρόμους, «τυφλά» σημεία  εντός  των  οικισμών κλπ.

Η δημοτική αρχή παρακαλεί τους δημότες  που έχουν στην κατοχή τους τέτοια επιβατικά ή φορτηγά οχήματα, γεωργικά  μηχανήματα  και παρελκόμενα, τα οποία  βρίσκονται στο τέλος του κύκλου ζωής τους ή έχουν αντιληφθεί στην περιοχή τους κάποιο εγκαταλελειμμένο όχημα ή μηχάνημα, επικίνδυνο για την δημόσια  υγεία και  ασφάλεια,  να επικοινωνήσουν με την Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου καλώντας στο τηλέφωνο 2310688514 και την Τεχνική Υπηρεσία, καλώντας στο τηλέφωνο 2313304010,  προκειμένου να  γίνουν όλες οι απαραίτητες συνεννοήσεις  και  οι νόμιμες ενέργειες, με σκοπό την απόσυρση και την μεταφορά τους σε οργανωμένο κέντρο επεξεργασίας και την  απόδοση του  κατειλημμένου χώρου στους δημότες.

Τα οχήματα που εγκαταλείπονται σε χώρους, χαρακτηρίζονται ως Εγκαταλελειμμένα (ΟΤΚΖ), σύμφωνα με τις διατάξεις των:

ΚΥΑ 1002901/67/Τ.& Ε.Φ/2002 (ΦΕΚ 57/Β/24-1-2002),

Π.Δ. 116 (ΦΕΚ 81 Α’/05-03-2004)  και

ΥΠΟΥΡΓΙΚΗΣ  ΑΠΟΦΑΣΗΣ 105136 (ΦΕΚ 907/Β/17-7-2004),

επικολλάται σε αυτά αυτοκόλλητη ειδοποίηση και ακολουθείται η διαδικασία, όπως αυτή αναλυτικά ορίζεται από την νομοθεσία για τα Οχήματα Τέλους Κύκλου Ζωής.

Για να θεωρηθεί ένα όχημα εγκαταλελειμμένο θα πρέπει να χαρακτηρίζεται από τις παρακάτω προϋποθέσεις που αναφέρονται στο Π.Δ. 116/5-3-2004:

α) εγκαταλείπεται σε δημόσιους, δημοτικούς ή κοινοτικούς δρόμους στους οποίους απαγορεύεται η στάθμευση για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο από 30 ημέρες,

β) εγκαταλείπεται σε άλλους δημόσιους, δημοτικούς ή κοινοτικούς ή λιμενικούς κοινόχρηστους ή μη χώρους και οδούς για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο από 90 ημέρες και χωρίς την άδεια της αρμόδιας Υπηρεσίας ή Αρχής,

γ) εγκαταλείπεται σε ιδιωτικούς χώρους χωρίς προηγούμενη συγκατάθεση του κυρίου ή νομέα του χώρου κατά δήλωση του,

δ) αποτελεί γενικά κίνδυνο για το περιβάλλον, την υγεία και την ασφάλεια των κατοίκων, καθώς και για τη δημόσια ή ιδιωτική περιουσία, ιδίως όταν λόγω της καταστάσεως που βρίσκεται, δεν δύναται να ανταποκριθεί στον σκοπό για τον οποίο προορίζεται.

Εγκαταλελειμμένο όχημα που δεν έχει αναζητηθεί από τον ιδιοκτήτη του εντός των χρονικών ορίων που ορίζονται από την νομοθεσία , είναι ΟΧΗΜΑ στο ΤΕΛΟΣ ΚΥΚΛΟΥ ΖΩΗΣ (ΟΤΚΖ).

Η συμβολή όλων των δημοτών στην προσπάθεια για βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος είναι σημαντική και για αυτό η ενεργός συμμετοχή των πολιτών αποτελεί ανεκτίμητη βοήθεια στις υπηρεσίες και στη διοίκηση του Δήμου Ωραιοκάστρου.


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!