Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία τίμησε το Γρηγόρη Λαμπράκη


 Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία τίμησε το Γρηγόρη Λαμπράκη

 

Τον αγωνιστή της ειρήνης, της δημοκρατίας και της αριστεράς, Γρηγόρη Λαμπράκη, τίμησε σήμερα 22 Μαΐου, 58 χρόνια από τη δολοφονία του, ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Θεσσαλονίκης.

Ήταν Τετάρτη 22 Μαΐου 1963 όταν διαδραματίστηκε στη Θεσσαλονίκη μια από τις κορυφαίες στιγμές της σύγχρονης τραγωδίας, που θα σφράγιζε ανεξίτηλα την ιστορία της χώρας. Ο βουλευτής της ΕΔΑ Γρηγόρης Λαμπράκης, 51 ετών, υφηγητής της Ιατρικής και βαλκανιονίκης, έπεφτε θανάσιμα τραυματισμένος,  από τους παρακρατικούς φονιάδες Σπύρο Γκοτζαμάνη και Εμμανουήλ Εμμανουηλίδη, που εφόρμησαν με «τρίκυκλο» εναντίον του. Κλινικά νεκρός, «ο μαραθωνοδρόμος της ειρήνης» άφησε την τελευταία του πνοή στις 27/5/1963 στο ΑΧΕΠΑ.

Την τύχη του Λαμπράκη λίγο έλειψε να έχει και ο βουλευτής Καβάλας της ΕΔΑ Γιώργης Τσαρουχάς, που λίγο πριν είχε χτυπηθεί από τους παρακρατικούς. Αλλά ο Τσαρουχάς, δολοφονήθηκε 5 χρόνια αργότερα, στις 9/5/1968, στο κολαστήριο της ΚΥΠ από τους βασανιστές της χούντας.

 


Αντιπροσωπεία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο το οποίο έχει αναγερθεί προς τιμήν του βουλευτή της Αριστεράς στο σημείο της δολοφονίας του από το δεξιό παρακράτος στη συμβολή των οδών Σπανδωνή, Ερμού και Βενιζέλου.

Επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία ήταν ο συντονιστής της Ν.Ε. Α΄ Θεσσαλονίκης, Κώστας Αμπατζάς και ο αναπληρωτής συντονιστής της Ν.Ε.  Β΄ Θεσσαλονίκης, Γρηγόρης Εδιρνέλης. Παρευρέθησαν επίσης οι βουλευτές Α΄ Θεσσαλονίκης, Γιάννης Αμανατίδης και Χρήστος Γιαννούλης και Β΄ Θεσσαλονίκης, Δώρα Αυγέρη και Σωκράτης Φάμελλος, ο πρώην βουλευτής, Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, ο οποίος μίλησε για τα γεγονότα, καθώς και αγωνιστές της αντιδικτατορικής αντίστασης.

 

Το γραφείο Τύπου

ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

Θεσσαλονίκης



Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!