Νίκος Φιλίππου: Η μόνη εφικτή λύση το νέο εκθεσιακό δυτικά κατά προτίμηση στους Λαχανόκηπους- Ανέφικτο το κέντρο

 


 Η Μόνη Εφικτή Λύση το Νέο Εκθεσιακό Δυτικά κατά προτίμηση στους Λαχανόκηπους- Ανέφικτο το κέντρο 

Γράφει ο Νίκος Φιλίππου Πρόεδρος της Φιλίππου Δομικά Έργα ΑΕ, του think- tank Νέο Ρεύμα- Νέο Όραμα και ένας από τις 471 μεγάλες επιχειρήσεις και ενώσεις πολιτών.

 

Κάθε τόσο γίνεται κάποια επικοινωνιακή προσπάθεια από πλευράς όσων επιδιώκουν να μείνει η Θεσσαλονίκη με μισό εκθεσιακό στο κέντρο.
Παραβλέπουν ή «ξεχνούν» ότι
• Tα χρήματα της λεγόμενης ανάπλασης ΔΕΝ υπάρχουν,
• το οικόπεδο ανήκει στην ΕΤΑΔ
• ο ορίζοντας ολοκλήρωσης του έργου τείνει προς το 2030 στην καλύτερη περίπτωση.

Η πρόταση για πλήρες εκθεσιακό με σύμβαση παραχώρησης στους Λαχανόκηπους σε 1 χρόνο, είχε αποφασιστεί από όλους μέχρι πρόσφατα το 2014.

Διαβάστε περισσότερα: Nέο εκθεσιακό στους Λαχανόκηπους Η διαχρονική λύση

Σήμερα, αποτελεί καθολικό αίτημα Ιεραρχών, 6-7 Δημάρχων με 400.000 κατοίκους, πανεπιστημιακών, όλων των αρχιτεκτόνων, πολιτών και εκατοντάδων επιχειρήσεων η μεταφορά της ΔΕΘ στη δυτική πλευρά της πόλης.

Η δε απόφαση αυτή, δεν έχει καμία σχέση με τη λεγόμενη «ψηφοθηρία», όπως αναφέρεται λανθασμένα σε μεμονωμένες απόψεις. Αντίθετα, βασίζεται σε μελέτες και επιχειρήματα με γνώμονα το καλό της πόλης και την εξέλιξή της, σε συνάρτηση πάντα με την ενδυνάμωση του ρόλου της ΔΕΘ που τα τελευταία χρόνια φθίνει εγκλωβισμένη στο κέντρο.

Τα επιχειρήματα της μετεγκατάστασης δυτικά στους Λαχανόκηπους:

• Το εκθεσιακό έργο δίνει ζωή και οικονομική δραστηριότητα στην πόλη περίπου 500 εκατ. €/χρόνο και κινεί στη συνέχεια μεγάλο μέρος της παραγωγικής μηχανής. Με τέτοια κρίση ... δεν πρέπει καν να σκεφτόμαστε τη συρρίκνωση του στο μισό, αλλά αντίθετα την αύξησή του.

• Η πρόταση της ανάπλασης στο κέντρο αφήνει «φύρα» στην πόλη, μισό εκθεσιακό- μεγάλη ήττα για τη Θεσσαλονίκη- με ορίζοντα λειτουργίας περί το 2030 στην καλύτερη περίπτωση. Ένα από τα  ζητήματα είναι το πάρκο πνεύμονας που έχουμε ανάγκη, οι αρχαιότητες, το κρατικοδίαιτο, ο μακρόχρονος σχεδιασμός,  δημιουργούν εύλογα ερωτήματα για τις σίγουρες καθυστερήσεις,  τύπου μετρό, αρχαία Βενιζέλου και πλ. Διοικητηρίου

• Δεν υπάρχει χρηματοδότηση στο κέντρο. Το αναφέρει και η απόφαση ΣτΕ.

• Η πρόταση για Λαχανόκηπους δεν στηρίζεται στο Ταμείο Ανάκαμψης αλλά σε σύμβαση παραχώρησης.

• Αντίθετα, υπάρχει διαθέσιμο επαρκές και αχρησιμοποίητο γήπεδο του Δήμου Θεσσαλονίκης στους Λαχανόκηπους. Να ανήκει η έκθεση στο Δήμο Θεσσαλονίκης.

• Η πρόταση για μετεγκατάσταση στους Λαχανόκηπους είχε αποφασιστεί από το 2012-2014.

• Ευρωπαϊκές πόλεις με παρόμοιο πληθυσμό έχουν σήμερα εκθεσιακά 116-120.000 μ², στις παρυφές τους, όχι συρρικνωμένα στο μισό. Κανείς δεν απαντά!

• Με το ίδιο έργο της μετεγκατάστασης στους Λαχανόκηπους προβλεπόταν και η εξυγίανση του θαλάσσιου μετώπου «βούρκου» με εμπλησμό. Η ντροπή της πόλης δυτικά, μετατρέπεται με το νέο εκθεσιακό, αυτόματα σε πόλο ανάπτυξης της Δυτικής πλευράς.

Υπενθυμίζεται ότι με σύμβαση παραχώρησης έγινε το επιτυχές νέο εκθεσιακό από το «μηδέν» στην Αθήνα το 2012, μέσα στην κρίση, το Metropolitan Expo, σε 9 μήνες, με 47 εκατ € και 50.000μ².

Σε όλο το κόσμο τα νέα εκθεσιακά γίνονται στις παρυφές των πόλεων (Μιλάνο, Παρίσι, Βαρκελώνη, Γερμανία, κ.α.).

Είναι εκτός τόπου και χρόνου η παραδοχή ότι φορέας, μπορεί να είναι μόνο ένα κρατικοδίαιτο σχήμα. Δημιουργήθηκαν προβλήματα στο εκθεσιακό έργο. Σε όλο τον κόσμο τα εκθεσιακά τα «τρέχουν» με συμβάσεις παραχώρησης.

Στη δε Σίνδο δεν υπάρχει γήπεδο, όπως δεν υπήρχε και για την Έxpo 2008. Εκεί είναι πράγματι ανέφικτη λύση και για αυτό και εστιάζουν σε αυτό το σημείο ... οι επιθυμούντες την ανάπλαση στο κέντρο με μισό εκθεσιακό.

Ένα νέο εκθεσιακό με παραχώρηση στους Λαχανόκηπους έχει μόνο πλεονεκτήματα.
• Ικανό εκθεσιακό μέγεθος,
• ταχύτατη εξέλιξη σε 1 χρόνο,
• εξυγίανση του βούρκου δυτικά,
• συνολική πνοή στη πόλη και αναστροφή της υποβάθμισης δυτικά. Ήδη υπάρχουν όλοι οι δρόμοι- ΠΑΘΕ, Εγνατία, περιφερειακός, ΚΤΕΛ, 4 ξενοδοχεία 5 αστέρων και δεκάδες 4στερα.

Άλλωστε αυτό ζητούν όλοι σήμερα με συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας και των προφανών επιχειρημάτων.


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!