Στ. Καλαφάτης στο Delphi Economic Forum 2021 : «H Θεσσαλονίκη μπαίνει δυναμικά σε μια νέα εποχή».

 



Στ. Καλαφάτης: «H Θεσσαλονίκη μπαίνει δυναμικά σε μια νέα εποχή».

«Έχω μεγάλη αισιοδοξία για τη Θεσσαλονίκη. Μπαίνουμε σε μια άλλη εποχή. Ωριμάζουμε. Με εξωστρεφή προσανατολισμό, μ΄έναν υγιή τρόπο συλλογικότητας παντρεύουμε δυνάμεις, όλοι μαζί, ώστε να βγει η Θεσσαλονίκη δυναμικά στη νέα εποχή», τόνισε ο Υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας - Θράκης Σταύρος Καλαφάτης στην ομιλία του στο πλαίσιο της ενότητας «THESSALONIKI AS AN ECONOMICAL HUB OF SOUTH EASTERN EUROPE, THE TRANSFORMATION OF THE CITY: ENTERING A NEW ERA», στο Delphi Economic Forum 2021, στο Ζάππειο Μέγαρο.

 

Αναφερόμενος στα έργα της Θεσσαλονίκης και το ρόλο της ως οικονομικού κέντρου στη ΝΑ Ευρώπη και τα Βαλκάνια ο κ. Καλαφάτης επισήμανε: «Για τα έργα της Θεσσαλονίκης, τα έργα υποδομής αναπτυξιακού χαρακτήρα, το νερό μπήκε στ΄αυλάκι. Τα έργα προχωρούν, δεν γυρίζουν πίσω, δεν σταματούν. Υπάρχει η πολιτική βούληση που δεν είναι απλώς «θέλω να κάνω ένα έργο». Αλλά θέλω, ξέρω, μπορώ.

 

Εάν ανατρέξετε στο παρελθόν θα δείτε, ότι η Νέα Δημοκρατία έχει στον πυρήνα της την πολιτική βούληση για την ανάπτυξη και για τα έργα υποδομής. Θέλει να τα κάνει. Ξέρει, έχει τους ανθρώπους. Μπορεί να βρει τους τρόπους χρηματοδότησης και διαθέτει την τεχνογνωσία. Έχω την τύχη και την ευλογία να έχω υπηρετήσει τον τόπο μου, την Ελλάδα αλλά και τη Θεσσαλονίκη από θέσεις ευθύνης με τις τρεις τελευταίες κυβερνήσεις όπου η Νέα Δημοκρατία είχε την ευθύνη διακυβέρνησης του τόπου.

 

Σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης τρέχει με ταχύτητα. Παρακολουθώ την πορεία των έργων της Θεσσαλονίκης. Είναι όλα εντός χρονοδιαγραμμάτων. Ο πυρήνας μας είναι μεταρρυθμιστικός, βαθιά φιλελεύθερος και αναπτυξιακός. Αυτό είναι το στίγμα της Νέας Δημοκρατίας. Ιδιαίτερα σήμερα και με τον Κυριάκο Μητσοτάκη αυτό βλέπουμε να συμβαίνει και στη Θεσσαλονίκη. Και στην πρώτη θητεία μου ως Υφυπουργός Ανάπτυξης με την κυβέρνηση Καραμανλή, θα δούμε ότι σε πρώτη προτεραιότητα και μάλιστα με πρακτικό τρόπο μπήκε το Μετρό Θεσσαλονίκης όπως επίσης ολοκληρώθηκε και η ανάπλαση της παραλίας της πόλης. Παραλία που θαυμάζουμε όλοι και τη θεωρούμε μια από τις ομορφότερες στην Ευρώπη. Αλλά ακόμη και στις δύσκολες δημοσιονομικά εποχές, με πρωθυπουργό τον Αντώνη Σαμαρά, θα δει κανείς βαθιές μεταρρυθμίσεις που βοηθούν ουσιαστικά στην ανάπτυξη έργων της Θεσσαλονίκης. Ως Αναπληρωτής Υπουργός ΠΕΚΑ εκείνη την περίοδο, θα σας αναφέρω ότι στο πλαίσιο της χωροταξικής και πολεοδομικής μεταρρύθμισης είχαμε βάλει, με δική μου πρωτοβουλία, στη φαρέτρα της κυβέρνησης το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο, το οποίο το χρησιμοποιούμε σήμερα στη Θεσσαλονίκη για να γίνει μια σειρά έργων».

 

Για το Μετρό Θεσσαλονίκης

 

«Τα έργα εγκαινιάζονται όταν είναι έτοιμα τα ίδια. Δεν εγκαινιάζονται όταν είναι έτοιμες οι μακέτες τους. Θεωρώ ότι μετά και από τις τελευταίες εξελίξεις στο Μετρό Θεσσαλονίκης, αδικούν πολύ το έργο -και είναι επικίνδυνο- όσοι πάνε να μεμψιμοιρήσουν, να σχολιάσουν, να καυτηριάσουν δικαστικές αποφάσεις και μάλιστα του Συμβουλίου της Επικρατείας. Τραυλίζοντας και ψελλίζοντας πράγματα ακατάλυπτα  σ΄ένα κράτος δικαίου για το περιεχόμενο της απόφασης και για τον τρόπο με τον οποίο λήφθηκε.

 

Θα πρέπει να έχουμε έναν συνθετικό, ενωτικό χαρακτήρα και για το Μετρό Θεσσαλονίκης. Και ήταν σωστή η τοποθέτηση του κ. Ταχιάου, για την αποπολιτικοποίηση του έργου, διότι τα ζητήματα είναι καθαρά τεχνικά και το ζήτημα είναι πόσο χρήσιμο, γρήγορο, ωφέλιμο και λιγότερο κοστοβόρο είναι τo έργο. Αυτά είναι τα τεχνοκρατικά κριτήρια με τα οποία λαμβάνονται αποφάσεις. Νιώθω ότι πλέον έχουμε μπει στην τελική ευθεία σ΄αυτή τη δύσκολη διαδρομή και το Μετρό πραγματικά μπήκε στις ράγες του. Και η προοπτική επέκτασής του στη δυτική πλευρά της πόλης αλλά βεβαίως και ανατολικά μέχρι το αεροδρόμιο».

 

Για την προοπτική και τη μετεξέλιξη της Θεσσαλονίκης  

 

«Να δούμε ποια είναι η τοποθέτηση της Θεσσαλονίκης από το 2021 και μετά. Για μένα είναι μια σύγχρονη περιφερειακή πόλη που κοιτά προς τα πάνω. Ψηλά. Εκεί η Θεσσαλονίκη θα δει μια αγορά 350 εκατομμυρίων ως ευεπίφορο έδαφος για εξωστρεφείς δραστηριότητες, δράσεις, επενδύσεις, συνέργειες. 

 

Μια σειρά έργων έχουν μπει στις ράγες και τρέχουν. Παρακολουθώ την εξέλιξη σημαντικών έργων: την ανάπλαση της ΔΕΘ, που είναι υπό την εποπτεία μου, όπως και το Τεχνολογικό Πάρκο ThessINTEC, το Μητροπολιτικό Πάρκο Παύλου Μελά, μια μεγάλη παρέμβαση στη δυτική πλευρά της πόλης, την ενοποίηση του παραλιακού μετώπου, το Μετρό της Θεσσαλονίκης, το Παιδιατρικό Νοσοκομείο. Είναι μια σειρά συγκεκριμένων έργων που το καθένα βρίσκεται σε διαφορετικό επίπεδο εξέλιξης. Όλα αυτά είναι έργα αναπτυξιακού χαρακτήρα και υποδομών που βοηθούν την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών”.   

 

Σημειώνεται ότι στη συζήτηση συμμετείχαν οι κ.κ. Κωνσταντίνος Ζέρβας, Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Νικόλαος Ταχιάος, Πρόεδρος της Αττικό Μετρό Α.Ε., Αναστάσιος Τζήκας, Πρόεδρος της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης – HELEXPO A.E., Αθανάσιος Λιάγκος, Πρόεδρος του Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης Α.Ε., Βασίλης Καφάτος, Εταίρος της Deloitte στην Ελλάδα και επικεφαλής στρατηγικής. Τη συζήτηση συντόνισε η δημοσιογράφος Μαρία Σαμολαδά.


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!