5α Μαθητικά Βραβεία YouSmile Awards: Ποτέ δεν είσαι πολύ μικρός για να αλλάξεις τον κόσμο ! #YouSmileAwards

 


5α Μαθητικά Βραβεία YouSmile Awards: Ποτέ δεν είσαι πολύ μικρός για να αλλάξεις τον κόσμο ! #YouSmileAwards

 

Σε μια ξεχωριστή εκδήλωση με πρωταγωνιστές μαθητές και μαθήτριες, εκπαιδευτικούς και γονείς από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, πραγματοποιήθηκαν για πέμπτη χρονιά τα καθιερωμένα πλέον Μαθητικά Βραβεία YouSmile Awards, την Πέμπτη 24 Ιουνίου 2021, με παρουσιαστή τον Δημήτρη Ουγγαρέζο. 

 

Στον υπαίθριο χώρο του Ble Azure πλημμυρισμένο από ζεστά χαμόγελα και θερμά χειροκροτήματα, μέσα σε κλίμα ενθουσιασμού και συγκίνησης απονεμήθηκαν για ακόμη μια χρονιά τα 5α Μαθητικά Βραβεία YouSmile Awards, με κεντρικό μήνυμα:  Ποτέ δεν είσαι πολύ μικρός για να αλλάξεις τον κόσμο !

 

Σκοπός της εκδήλωσης και φέτος, η ανάδειξη των δράσεων/πρωτοβουλιών μαθητών και μαθητριών που είχαν θετικό αντίκτυπο στον κοινωνικό τους περίγυρο και ενέπνευσαν άλλα παιδιά ή ενήλικες. Τα YouSmile Awards πραγματοποιούνται κάθε χρόνο με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας.

 

Στην εκδήλωση χαιρετισμό απηύθυναν η Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, κα. Ζέττα Μακρή, η Υφυπουργός Μεταναστευτικού και Ασύλου, κα. Σοφία Βούλτεψη και ο Γ.Γ. Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Πρόνοιας, κ. Γιώργος Σταμάτης.

Οι 10 νικητές που προέκυψαν μετά από ψηφοφορία των μαθητών-εθελοντών του YouSmile, χωρίς καμία παρέμβαση από ενήλικες, έλαβαν το Βραβείο YouSmile, ωστόσο όλα τα παιδιά που κατέθεσαν υποψηφιότητα έλαβαν τιμητικούς επαίνους.

 

Οι συμμετοχές φέτος, παρά τις αντίξοες συνθήκες λόγω της πανδημίας του κορωνοιού και του συνακόλουθου κλείσιμου των σχολείων, έφτασαν στις 6.220 από 122 σχολεία!  Αξίζει να σημειωθεί ότι συνολικά, στα 5 χρόνια διεξαγωγής των YouSmile Awards έχουν συμμετάσχει περισσότεροι από 29.700 μαθητές από 550 σχολεία Α΄βάθμιας και Β΄βάθμιας εκπαίδευσης.

Κατά την έναρξη των 5ων Μαθητικών Βραβείων YouSmile Awards, ο Πρόεδρος Δ.Σ. του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού», κος Κώστας Γιαννόπουλος, αναφέρθηκε σε όλα τα παιδιά, τα οποία, μέσω των ενεργειών τους έχουν θετικό αντίκτυπο στον κοινωνικό τους περίγυρο και εμπνέουν άλλα παιδιά, καθώς και ενήλικες, χαρακτηρίζοντάς τα ως τους ήρωες της κοινωνίας και λέγοντας ότι: «Τα παιδιά σήμερα είναι οι πρωταγωνιστές. Συνάντησα αυτά τα μοναδικά παιδιά, γνώρισα τις αγωνίες τους, είδα τους γονείς τους να παλεύουν για τα αυτονόητα και γέμισε η ψυχή μου από υπερηφάνεια. Σήμερα η ψυχή μας θα ανεβεί ψηλά. Συγχαρητήρια στα παιδιά, στους γονείς που αγωνίζονται και όλους όσους μας στηρίζουν. Ελπίζω τα μηνύματα που θα λάβουμε σήμερα από τα παιδιά, από αύριο να γίνουν ακόμη πιο δυνατά. «Το Χαμόγελο του Παιδιού» και οι YouSmilers θα είναι εδώ και είμαστε περήφανοι για αυτό γιατί μέσα από τον θεσμό πλέον των ΥouSmile Awards αναδεικνύουμε τα θετικά πρότυπα αυτών των παιδιών που ιδιαίτερα στις δύσκολες συνθήκες που διανύουμε κάνουν τη διαφορά όχι με τα λόγια αλλά κάνοντας πράξη τα όνειρα για έναν καλύτερο κόσμο».

 

Η Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, κα. Ζέττα Μακρή, μετέφερε την αγάπη και το θαυμασμό του Πρωθυπουργού, κου Κυριάκου Μητσοτάκη, προς όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες που με τις πράξεις τους χαρίζουν την ελπίδα, ενώ η ίδια δήλωσε ότι: «τα παιδιά αυτά μας έδειξαν το δρόμο. Μας κάνουν να γινόμαστε περισσότερο ευαίσθητοι, συναισθηματικοί και να αναλογιζόμαστε πόσα λίγα κάναμε εμείς και πόσα πολλά θα κάνουν εκείνα».

 

Η Υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κα Σοφία Βούλτεψη, συνεχάρη τον Πρόεδρο  του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού», κ. Κώστα Γιαννόπουλο, τα παιδιά  και όσους συνέβαλαν στην κοινή προσπάθεια να αναδειχθούν οι ενέργειές τους. Αναφερόμενη στα δυσάρεστα γεγονότα που κλήθηκε να καλύψει κατά τη διάρκεια της δημοσιογραφικής της σταδιοδρομίας και στη σπουδαιότητα της ύπαρξης αισιόδοξων και ελπιδοφόρων ειδήσεων, δήλωσε ότι: «Όταν υπάρχουν τέτοιες εκδηλώσεις, η ελπίδα νικάει κάθε αρνητικό στοιχείο».

 

Ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας, κ. Γιώργος Σταμάτης, τόνισε ότι: «Αν δεν υπήρχε «Το Χαμόγελο του Παιδιού» θα έπρεπε να το είχαμε εφεύρει. Είναι πολύ τιμητικό για τη χώρα μας και την πρόνοια, το γεγονός ότι το όραμα του Ανδρέα, όχι μόνο έγινε πραγματικότητα, αλλά έχει βρει και συνοδοιπόρους. Είναι χρέος μας να στηρίξουμε τέτοιες προσπάθειες και τα παιδιά σας αποτελούν ένα λαμπρό παράδειγμα». Παράλληλα, αναφέρθηκε στα παιδιά που στερούνται των βασικών τους δικαιωμάτων και δήλωσε ότι: «μόνο όταν δώσουμε σε όλα τα παιδιά τις ίδιες ευκαιρίες…θα μπορούν να χτίσουν το μέλλον».

 

Η κα Κατερίνα Γκαγκάκη, Αντιδήμαρχος Εξωστρέφειας και Κοινωνίας των Πολιτών του Δήμου Αθηναίων, η οποία, εκπροσωπώντας τον Δήμαρχο Αθηναίων κ. Κώστα Μπακογιάννη απένειμε το βραβείο στην κατηγορία «Περιβάλλον», αναφέρθηκε στην ασφάλεια και τη σιγουριά που προσφέρει «Το Χαμόγελο του Παιδιού» βρίσκοντας λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα παιδιά, ενώ δήλωσε για τους μαθητές και τις μαθήτριες που συμμετείχαν στα βραβεία YouSmile Awards και αγωνίζονται για τα δικαιώματα τόσο τα δικά τους όσο και των συνομηλίκων τους ότι: «έχουν καθαρότητα στη σκέψη και διαφάνεια στο συναίσθημα».

 

Στην εκδήλωση βραβεία απένειμαν, η Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, κα. Ζέττα Μακρή,  η Αντιδήμαρχος Εξωστρέφειας & Κοινωνίας των Πολιτών του Δήμου Αθηναίων, κα. Κατερίνα Γκαγκάκη, ο stand up comedian, κ. Κώστας Μαλιάτσης,  η ηθοποιός, κα. Δανάη Παππά,  ο instagrammer, κ. Βαγγέλης Νάκης, ενώ στην κατηγορία Αθλητισμός το βραβείο απένειμε διαδικτυακά ο προπονητής της  ΠΑΕ Ολυμπιακός κ. Πέδρο Μαρτίνς.

 

Ακολουθούν οι κατηγορίες, οι απονεμητές και οι νικητές:

 

Κατηγορία: Μαθητές που βοήθησαν Παιδιά/ Κοινωνία

Απονομή Βραβείου από την Υφυπουργό Παιδείας & Θρησκευμάτων κα. Ζέττα Μακρή

 

Νικητής: ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

 

5 μαθητές και μαθήτριες από το Μουσικό Σχολείο Ρεθύμνου συμμετείχαν στον Εικονικό Μαραθώνιο Σχολείων A/θμιας & B/θμιας εκπαίδευσης Ρεθύμνου τον Ιανουάριο του 2021 με σκοπό την κινητοποίηση των μαθητών εν μέσω πανδημίας. Τα παιδιά νίκησαν κατακτώντας την 1η θέση και κέρδισαν ως έπαθλο ένα laptop. Μετά τη νίκη τους αποφάσισαν να το δωρίσουν στο Ειδικό Σχολείο Ρεθύμνου καθώς σκέφτηκαν πως υπάρχουν παιδιά που φοιτούν σε σχολεία που το έχουν περισσότερο ανάγκη. Μια συμβολική κίνηση από τα παιδιά που αναδεικνύει την αξία της αλληλεγγύης και της προσφοράς

 

Κατηγορία: Παιδιά που βοήθησαν Παιδιά/ Κοινωνία

Απονομή Βραβείου από τον Πρόεδρο Δ.Σ. του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» κ. Κώστα Γιαννόπουλο

 

Νικητές: 2ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΔΡΑΜΑΣ & 3ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΔΡΑΜΑΣ

 

Η Δήμητρα και η Ευαγγελία μαθήτριες  της Γ' τάξης του 2ου και 3ου Δημοτικού Σχολείου Δράμας αντίστοιχα, δέχτηκαν φέτος κατ' οίκον διδασκαλία εξαιτίας σοβαρών προβλημάτων υγείας. Τα κορίτσια  δημιούργησαν την εφημεριδούλα «Τρία πουλάκια κάθονταν» σε ηλεκτρονική και έντυπη μορφή. Λίγο πριν ολοκληρωθεί το πρώτο από τα δύο τεύχη, αυθόρμητα αποφάσισαν να διανείμουν την εφημερίδα τους σε συγγενείς και φίλους και να συγκεντρώσουν χρήματα για να βοηθήσουν παιδιά που είχαν γνωρίσει στο νοσοκομείο και χρειάζονταν ενίσχυση από φορείς εκτός της οικογένειάς τους. Έχοντας γνωρίσει στο νοσοκομείο το έργο του Συλλόγου  "Λάμψη" που στηρίζει καρκινοπαθή παιδιά σκέφτηκαν να προσφέρουν τα χρήματα που θα μαζέψουν στον συγκεκριμένο  Σύλλογο . Έτσι με το αυτοκίνητο των γονιών, με μάσκες και ξεχωριστό ζήλο συγκέντρωσαν 400€ τα οποία δώρισαν στη «Λάμψη». Τα δύο μικρά κορίτσια βοήθησαν άλλα παιδιά που είχαν ανάγκη, αποδεικνύοντας έμπρακτα πως τα παιδιά έχουν τη δύναμη να κάνουν τον κόσμο μας καλύτερο!

Κατηγορία: Περιβάλλον

Απονομή Βραβείου από την Αντιδήμαρχο Αθηναίων κα. Κατερίνα Γκαγκάκη (εκπροσωπώντας τον Δήμαρχο Αθηναίων κ. Κώστα Μπακογιάννη)

 

 

Νικητής: 1ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΖΩΓΡΑΦΟΥ

 

25 μαθητές και μαθήτριες που αποτελούν την περιβαλλοντική ομάδα του 1ου Γυμνασίου Ζωγράφου πραγματοποίησαν διάφορες δράσεις για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των συμμαθητών τους και των πολιτών του Δήμου Ζωγράφου γύρω από το κρίσιμο θέμα της ρύπανσης από τα πλαστικά. Για τον σκοπό αυτό κατασκεύασαν ειδικούς κάδους συλλογής πλαστικών μπουκαλιών για κάθε τμήμα του σχολείου, δημιούργησαν  μία εφημερίδα όπου αναφέρθηκαν στις δράσεις τους ενάντια στην πλαστική ρύπανση, έλαβαν μέρος σε καθαρισμό παραλίας, και τέλος έγραψαν και έπαιξαν σε ένα μικρό θεατρικό έργο με θέμα τη θαλάσσια ρύπανση από τα πλαστικά. Τα παιδιά ένωσαν τις δυνάμεις τους για να προστατεύσουν τον πλανήτη μας!

 

 

Κατηγορία: Αθλητισμός

Απονομή Βραβείου από τον προπονητή της  ΠΑΕ Ολυμπιακός κ. Πέδρο Μαρτίνς

 

Νικητής: ΛΥΚΕΙΟ ΑΠΕΡΙΟΥ ΚΑΡΠΑΘΟΥ

 

Η Μαρία Ιωαννίδη είναι μια 17χρονη μαθήτρια στο Λύκειο Απερίου Καρπάθου. Η Μαρία αν και κορίτσι που ζει σε ένα μικρό χωριό, διακρίθηκε στο ποδόσφαιρο και κατάφερε να μπει στην Εθνική Νεανίδων. Η Μαρία δίνει το παράδειγμα πως το φύλο δε μπορεί να σταθεί εμπόδιο για να γίνεις ό,τι ονειρεύεσαι!

 

Κατηγορία: Τέχνη & Πολιτισμός

Απονομή Βραβείου από την Ηθοποιό κα. Δανάη Παππά

 

Νικητής: 3ο ΓΕΛ ΞΑΝΘΗΣ

 

Η Κάπσα Μελής είναι μια 14χρονη μαθήτρια στο 3ο Λύκειο Ξάνθης που αντιμετωπίζει πολύ σοβαρά προβλήματα όρασης. Αλλά αυτό δεν την κράτησε μακριά από την αγάπη της για τη ζωγραφική. Η Μελής ζωγραφίζει με τα μάτια της ψυχής, ακούγοντας την αγαπημένη της μουσική. Παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Μελής συμμετέχει ενεργά στην έκθεση ζωγραφικής του σχολείου της στέλνοντας έτσι το δικό της μήνυμα για ζωή και δημιουργία!

 

 

Απονομή Βραβείου από τη Συντονίστρια του Τμήματος Εθελοντισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» κα Βέρα Τσίχλη

Νικητής: ΕΕΕΕΚ ΣΕΡΡΩΝ

Ο Γαβριήλ Κελεσίδης είναι ένας 17χρονος μαθητής στο ΕΕΕΕΚ Σερρών. Ο Γαβριήλ ανήκει στο φάσμα του αυτισμού. Ο Γαβριήλ εκφράζεται μέσα από τη μουσική. Γράφει στίχους, ενορχηστρώνει και τραγουδάει, “ξεκλειδώνει” συγχορδίες και μελωδίες τόσο φυσικά σαν να κοιμάται! Μιλάει πάντα με σιγουριά και λέει πάντα ό,τι σκέφτεται! Ο Γαβριήλ με αφορμή τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση ενορχήστρωσε ένα τραγούδι και το ερμήνευσε στη σχολική γιορτή. Ένα τραγούδι για την ελευθερία και την αλήθεια, δύο αξίες που τον εκφράζουν απόλυτα!

 

Κατηγορία: Τεχνολογία & Επιστήμη

Απονομή Βραβείου από τον Stand up Comedian κ. Κώστα Μαλιάτση

 

Νικητής: ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

 

Ο Άγγελος, ο Βασίλης και ο Λέανδρος είναι 16 χρονών και μαθητές μέλη της Ομάδας Ρομποτικής και Προγραμματισμού του 3ου Γενικού Λυκείου Κομοτηνής. Η αγάπη τους για την τεχνολογία τούς οδήγησε να δημιουργήσουν το ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα e-Αιμοδότες, το οποίο ως στόχο έχει να ενημερώνει και να ενθαρρύνει τους δημότες να συμμετέχουν ενεργά σε εθελοντικές δράσεις, όπως η αιμοδοσία, η αιμοπεταλιοαφαίρεση και η δωρεά μυελού των οστών. Η βασική καινοτομία τού e-Αιμοδότες είναι η δυνατότητα που προσφέρει στους χρήστες να ενημερώνονται άμεσα τόσο για τις έκτακτες ανάγκες για προσφορά αίματος όσο και για τις προγραμματισμένες δράσεις αιμοληψίας. Οι 3 μαθητές ονειρεύονται να επεκταθεί η εφαρμογή τους στα Νοσοκομεία όλης της χώρας με στόχο να βοηθήσουν όλους τους ανθρώπους που ζωή και η υγεία τους εξαρτάται απόλυτα από γνήσιες πράξεις προσφοράς και αλληλεγγύης.

                                      

Κατηγορία: Παιδί που Υπερασπίστηκε τα Δικαιώματά του

Απονομή Βραβείου από από τον Instagrammer κ. Βαγγέλη Νάκη

 

Νικητής: ΕΙΔΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

 

Η Ιμπραχίμ Λέιλα είναι μια 15χρονη μαθήτρια πρόσφυγας από το Ιράκ με σοβαρά νευρολογικά και ορθοπεδικά προβλήματα, η οποία δίνει καθημερινά έναν τεράστιο αγώνα για να υπερασπιστεί το δικαίωμά της στην εκπαίδευση, φοιτώντας στο Ειδικό Γυμνάσιο Αθηνών. Παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει, μαθαίνει την ελληνική και την αγγλική γλώσσα και αλληλεπιδρά με τα υπόλοιπα παιδιά βοηθώντας τα να ανταπεξέλθουν στην καθημερινότητα. Η Λέιλα αποτελεί παράδειγμα για όλα τα παιδιά στο σχολείο της και με τη στάση ζωής της υπενθυμίζει σε όλους μας το αυτονόητο: ότι κάθε παιδί έχει ίσα δικαιώματα.

 

Κατηγορία: Ενήλικας που ενέπνευσε Παιδιά

Απονομή Βραβείου από τους YouSmilers

 

 

Νικητής: 2ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΚΡΗΤΗΣ

 

Η κα. Τζένη Γιανναδάκη είναι καθηγήτρια στο 2ο Γυμνάσιο Αγίου Νικολάου Κρήτης, υπεύθυνη της ρητορικής ομάδας και μητέρα ενός παιδιού που ανήκει στο φάσμα του αυτισμού. Η κα Τζένη πραγματοποιεί ενέργειες και οργανώνει δράσεις στο σχολείο με στόχο την ενημέρωση μικρών και μεγάλων για τα άτομα με αυτισμό και τις οικογένειές τους. Οι μαθητές και οι μαθήτριές της την πρότειναν για τη συγκεκριμένη κατηγορία καθώς εμπνέονται καθημερινά από τις πράξεις και το παράδειγμά της.


Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του έργου με τίτλο Project A12, το οποίο υλοποιείται με συγχρηματοδότηση από το Πρόγραμμα ERASMUS+ της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

Δείτε εδώ την εκδήλωση: https://youtu.be/P4WaamRp_dU

Ακολουθήστε τις δράσεις του YouSmile στο Instagram εδώ

Πατήστε εδώ για τις φωτογραφίες: https://photos.app.goo.gl/SiT4aGrAs5pz9srY6


Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε με το Γραφείο Τύπου στο press@hamogelo.gr ή στο 11040.


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!