Χαιρετισμός του Υφ. Εσωτερικών (Μακεδονίας - Θράκης) Στ. Καλαφάτη στα εγκαίνια της έκθεσης «Νεομάρτυρες. Πορεία προς την Ελευθερία» της Αγιορειτικής Εστίας

 


Χαιρετισμός του Υφ. Εσωτερικών (Μακεδονίας - Θράκης) Σταύρου Καλαφάτη στα εγκαίνια της έκθεσης «Νεομάρτυρες. Πορεία προς την Ελευθερία» της Αγιορειτικής Εστίας

Στ. Καλαφάτης: «Ο αγώνας για την Ανεξαρτησία και οι πράξεις γενναίων ανδρών έμπνευση για καλλιτεχνική δημιουργία»

«Η ομαδική εικαστική έκθεση με τίτλο «Νεομάρτυρες. Πορεία προς την Ελευθερία», η οποία θα παρουσιαστεί στους εκθεσιακούς χώρους της Αγιορειτικής Εστίας, αποτελεί χρέος απέναντι στους ήρωες, αλλά και τιμή στους διοργανωτές και σε όλους όσοι συμμετέχουν. Έχει άλλωστε τριπλό στόχο: Να μας φέρει πιο κοντά στην επόμενη μέρα μετά την πανδημία.  Να υπενθυμίσει ότι ο αγώνας για την Ανεξαρτησία και οι πράξεις γενναίων ανδρών έγιναν έμπνευση για καλλιτεχνική δημιουργία. Και βέβαια να μεταδώσει μηνύματα ιδιαίτερα σημαντικά σε μια περίοδο κατά την οποία η Πατρίδα μας αντιστέκεται σε εξωγενείς προκλήσεις που υπαγορεύουν ομοψυχία και εθνική αυτοπεποίθηση», τόνισε ο Υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας - Θράκης Σταύρος Καλαφάτης σε χαιρετισμό του στα εγκαίνια της έκθεσης «Νεομάρτυρες. Πορεία προς την Ελευθερία», της Αγιορειτικής Εστίας.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο του χαιρετισμού:

Κυρίες και Κύριοι,

Γιορτάζοντας φέτος τα 200 χρόνια από  την επανάσταση του 1821 είναι χρέος μας να αποδώσουμε την οφειλόμενη τιμή στη μεγάλη συμβολή του Αγίου Όρους. Ήταν, άλλωστε, το Άγιον Όρος που έγινε αρχηγείο του Εμμανουήλ Παπά. Ήταν ο Ηγούμενος της Μονής Εσφιγμένου Ευθύμιος που με 1500  μοναχούς  και άλλους επαναστάτες άφησαν ξεχωριστές σελίδες προσβάλλοντας θέσεις Τούρκων στη Χαλκιδική.  Και ο Χαρτοφύλακας Νικηφόρος Ιβηρίτης που ανέπτυξε το δικό του πρωταγωνιστικό ρόλο στον αγώνα του Γένους.

Ήταν ακόμη η Ιερά Μονή Εσφιγμένου αυτή που πρόσφερε καταφύγιο. Ήταν οι Αγιορείτες αυτοί που  μετέφεραν με τα καΐκια τους κανόνια και πολεμοφόδια στους μαχόμενους επαναστάτες στον Πολύγυρο. Αυτοί που έσκαβαν οχυρωματικά χαντάκια, που έστελναν τρόφιμα, που έδιναν χρήματα για την Επανάσταση, που κατασκεύαζαν στις Μονές μπαρούτι.

Για όλους αυτούς τους λόγους, η ομαδική εικαστική έκθεση με τίτλο «Νεομάρτυρες. Πορεία προς την Ελευθερία», η οποία θα παρουσιαστεί στους εκθεσιακούς χώρους της Αγιορειτικής Εστίας, αποτελεί χρέος απέναντι στους ήρωες, αλλά και τιμή στους διοργανωτές και σε όλους όσοι συμμετέχουν. Έχει άλλωστε τριπλό στόχο: Πρώτα να μας φέρει πιο κοντά στην επόμενη μέρα μετά την πανδημία.  Να υπενθυμίσει ότι ο αγώνας για την Ανεξαρτησία και οι πράξεις γενναίων ανδρών έγιναν έμπνευση για καλλιτεχνική δημιουργία. Και βέβαια να μεταδώσει μηνύματα ιδιαίτερα σημαντικά σε μια περίοδο κατά την οποία η Πατρίδα μας αντιστέκεται σε εξωγενείς προκλήσεις που υπαγορεύουν ομοψυχία και εθνική αυτοπεποίθηση.

Θερμά συγχαρητήρια στους διοργανωτές και στους συμμετέχοντες εικαστικούς δημιουργούς.

Και καλή επιτυχία.


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!