Ομιλία Γιώργου Αρβανιτίδη, στην Ολομέλεια της Βουλής για το νομοσχέδιο για την Ανακύκλωση

 


Ομιλία Γιώργου Αρβανιτίδη, στην Ολομέλεια της Βουλής για το Νομοσχέδιο για την Ανακύκλωση
 
 
Ο Γιώργος Αρβανιτίδης υπεύθυνος περιβάλλοντος και ενέργειας του Κινήματος Αλλαγής και εισηγητής στο Νομοσχέδιο για την Ανακύκλωση τοποθετήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής παρουσιάζοντας με μελανά χρώματα την πραγματικότητα της Ανακύκλωσης στην Ελλάδα σήμερα.
 
Μιλώντας για τις μεγάλες αλήθειες και τα προβλήματα που κρύβονται στους μπλε και πράσινους κάδους, τις αδυναμίες των Δήμων και τους φιλόδοξους στόχους, αναρωτήθηκε που τελικά θα καταλήξει όλο αυτό το ανακυκλωμένο υλικό όλων των ρευμάτων και κατά πόσο η κυβέρνηση ενδιαφέρεται απλά για να δείξει απορρόφηση ευρωπαϊκών κονδυλίων εξωθώντας τους ΟΤΑ στην αγορά ξένης τεχνολογίας ή αν ενδιαφέρεται πραγματικά να στηθούν υποδομές αξιοποίησης των ανακυκλώσιμων υλικών εδώ στην Ελλάδα.
 
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής:
 
«Η Κυβέρνηση της ΝΔ προτού μας καταθέσει αυτό το Νομοσχέδιο θα έπρεπε να μας παρουσιάσει την αξιολόγηση  επιτέλους ΟΛΩΝ των Συστημάτων Ανακύκλωσης και ΟΛΩΝ των Σχεδιασμών κάθε επιπέδου, Εθνικού, Περιφερειακού, Τοπικού.
 
ΔΕΝ το έκανε!
 
Η Κυβέρνηση αντί για τους ΤΥΠΟΥΣ θα έπρεπε να δει την ΟΥΣΙΑ της Ανακύκλωσης.
 
ΔΕΝ το έκανε!
 
Πολύ φοβάμαι ότι το παρόν Νομοσχέδιο έχει έναν τιμωρητικό χαρακτήρα απέναντι στους Δήμους που ΔΕΝ θα πιάσουν τους στόχους Ανακύκλωσης, χωρίς όμως να ευθύνονται αυτοί για την αποτυχία επίτευξής τους.»
 
  • Στο Κίνημα Αλλαγής λέμε ΝΑΙ στην Ανακύκλωση αλλά ΟΧΙ στην καύση απορριμμάτων και την αλόγιστη επιβάρυνση των δημοτών.
  • Είναι πασιφανές ότι η Κυβέρνηση με την προώθηση…δικτύου μονάδων «καύσης» αποβλήτων βάζει εμπόδια στην προσπάθεια διαλογής σε ξεχωριστά ρεύματα και τραβά το χαλί «κάτω από τα πόδια» στην Πρόληψη, στην Επαναχρησιμοποίηση και στην Ανακύκλωση.
  • Οι διατάξεις που έρχονται για το φυσικό περιβάλλον και τον ΟΦΥΠΕΚΑ ΔΕΝ επιλύουν βασικές εκκρεμότητες για τη φύλαξη των προστατευόμενων περιοχών.
  • Θεωρούμε ότι το παρόν Νομοσχέδιο ενισχύει τη δόμηση στα αστικά κέντρα και αυξάνει την πυκνότητα των πόλεων με τις νέες ρυθμίσεις για τη δημιουργία Ζωνών Υποδοχής Συντελεστή.
  • Διαφωνούμε με την πολιτική ιδιωτικοποίησης του ΔΕΔΔΗΕ που έχει επιλέξει η Κυβέρνηση και προχωρά με αυτό το Νομοσχέδιο.
  • Η Κυβέρνηση οδηγεί, για μια ακόμη φορά, την αγορά των φωτοβολταϊκών προς τους μεγάλους επενδυτές και όχι στους μικρομεσαίους, όπως διατυμπανίζει υποβαθμίζοντας ξανά τον ρόλο των Ενεργειακών Κοινοτήτων
Το Κίνημα Αλλαγής πιστεύει ότι μια πολιτική για την διαχείριση των αποβλήτων πρέπει:
  • Να δίνει έμφαση κατά προτεραιότητα:
1.         Στην Πρόληψη
2.         Στην Επαναχρησιμοποίηση
3.         Στην Ανακύκλωση και όχι στην καύση!
  • Να συν-διαμορφώνεται με τους πολίτες με σκοπό την διασφάλιση της δημόσιας υγείας, της περιβαλλοντικής προστασίας αλλά και της βελτίωσης της ποιότητας ζωής των πολιτών.
  • Να αξιοποιεί την εκτεταμένη πρόσφατη και ΟΧΙ παλαιά ευρωπαϊκή εμπειρία και τεχνολογία, ώστε να επιτυγχάνει το βέλτιστο περιβαλλοντικό και οικονομικό αποτέλεσμα.
  • Να θέτει συγκεκριμένους ρεαλιστικούς στόχους με εξασφαλισμένους πόρους και δεσμευτικά χρονοδιαγράμματα.
 
Οι πολίτες δικαίως ζητούν, μεγαλύτερο έλεγχο για περιβαλλοντική συμμόρφωση των επιχειρήσεων και αυξημένη συμμετοχή και συνδιαμόρφωση στις αποφάσεις της πολιτείας και το Κίνημα Αλλαγής απαιτεί συνδιαμόρφωση και ΟΧΙ απλή συμμετοχή μέσα από μια τυπική διαδικασία, όπως επιλέγει να κάνει η Κυβέρνηση της ΝΔ
 
Τέλος, ο κ. Αρβανιτίδης παρουσίασε έναν ισχυρό αντίλογο και επιχειρήματα στο «πράσινο» αφήγημα της Κυβέρνησης για το σχέδιο Ελλάδα 2.0 και τις προτάσεις χρηματοδότησης που κατέθεσε στο Ταμείο Ανάκαμψης και τόνισε ότι:
 
«Αν δει κανείς τα συγκριτικά στοιχεία των σχεδίων ανάκαμψης των άλλων κρατών μελών, που κατατέθηκαν στην Κομισιόν για χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, θα διαπιστώσει ότι η Κυβέρνηση της ΝΔ ΔΕΝ μπορεί να λανσάρεται ως…η πιο «πράσινη» κυβέρνηση.
 
ΔΕΝ μπορεί να προπαγανδίζει ως «πράσινη ανάπτυξη» την διοχέτευση στην Πράσινη Μετάβαση του 37% των διαθέσιμων πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης για την Ελλάδα, την ώρα που:
  • η Σλοβακία διοχετεύει το 42% των πόρων
  • Η Αυστρία το 59%
  • Το Λουξεμβούργο το 61%
  • Η Δανία το 59%
  • Η Ισπανία το 49%
  • Η Γερμανία το 42%
  • Η Πορτογαλία και η Λετονία το 38%
 
ΔΕΝ είναι μόνο ποσοτικό το θέμα αλλά είναι και ποιοτικό.
 
Τι προστιθέμενη αξία φέρνουν αυτές οι χρηματοδοτήσεις και ποια παραγωγή στον τόπο μας μοχλεύουν και δημιουργούν ;
 
Μας προκαλεί απορία η εξαγγελία για το έργο «Ψηφιοποίηση του Αρχείου των Υποθηκοφυλακείων» που είναι το μεγαλύτερο από τα εγκεκριμένα έργα που ανακοινώθηκαν ότι έλαβε το «πράσινο φως» από το Ταμείο Ανάκαμψης και το οποίο θα έχει προϋπολογισμό 242,4 εκατ. Ευρώ.
 
Όταν το 2016 που είχε σχεδιαστεί από το Κτηματολόγιο ήταν στα 90 εκατ. Ευρώ.
 
Πώς δικαιολογείται αυτή η τεράστια απόκλιση;»


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!