Τα νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους. Τι ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Β. Κικίλιας


Ανακοινώσεις από τον Υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια για τα μέτρα Δημόσιας Υγείας που αφορούν ανεμβολίαστους πολίτες.

Στις ανακοινώσεις συμμετείχε και η Διευθύντρια της ΜΕΘ του ΓΝ «Ευαγγελισμός», Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας Καθηγήτρια Αναστασία Κοτανίδου.

 «Αυτό το φθινόπωρο ο καθένας από εμάς μπορεί να προστατευτεί και να προστατέψει», είπε αρχικά ο κ. Κικίλιας αναφορικά με το εμβόλιο, κάνοντας αναφορά στην περσινή περίοδο. «Μιλάμε για μια πανδημία των ανεμβολίαστων. Πάνω από το 90% στις ΜΕΘ covid είναι ανεμβολίαστοι. Επιλογή έχουμε. Και αυτό είναι ένα επίτευγμα της επιστήμης», συνέχισε.

Επεσήμανε, δε, ότι τα δεδομένα από τις νοσηλείες των δύο τελευταίων μηνών δείχνουν ότι μιλάμε για μια πανδημία των ανεμβολίαστων ως προς τη βαριά νόσηση. Συμπλήρωσε επίσης ότι αρκετά πάνω από 90% των ασθενών που βρίσκονται σε ΜΕΘ COVID είναι ανεμβολίαστοι.

Τόνισε εξάλλου ότι χάρη στο εμβόλιο τα νοσοκομεία θα συνεχίσουν να εξυπηρετούν όλα τα περιστατικά. Ο υπουργός Υγείας στάθηκε επιπλέον στην ανάγκη να συνεχίσουν οι εμβολιασμοί και τόνισε πως η πολιτεία έχει την υποχρέωση να διασφαλίσει μια ομαλή επιστροφή στην κανονικότητα.

«Εφόσον υπάρχει πια επιλογή, δεν μπορεί η επαγγελματική και κοινωνική ζωή να αναστέλλεται» υπογράμμισε και συμπλήρωσε πως μέτρα δημόσιας υγείας θα υπάρξουν και αυτόν τον χειμώνα, θα αφορούν όμως τους ανεμβολίαστους πολίτες. 

Όπως ανέφερε ο υπουργός Υγείας, θα τηρηθεί χωρίς καμία παράταση το μέτρο αναστολής εργασίας για υγειονομικούς που δεν έχουν εμβολιαστεί έως τις 1 Σεπτεμβρίου με τουλάχιστον μία δόση ή δεν διαθέτουν πιστοποιητικό νόσησης. Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός αφορά και ιδιώτες γιατρούς και φαρμακοποιούς, συμπλήρωσε. 

Τα μέτρα για τους ανεμβολίαστους

 Ισχύει κανονικά το μέτρο αναστολής εργασίας από 1η Σεπτεμβρίου στους υγειονομικούς που είναι ανεμβολίαστοι ή δεν έχουν πιστοποιητικό νόσησης 6 μηνών. Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός αφορά και ιδιώτες γιατρούς και φαρμακοποιούς.

Για το διάστημα 13 Σεπτεμβρίου - 31 Μαρτίου 2022

Ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα θα πρέπει να κάνουν ένα εργαστηριακό τεστ την εβδομάδα με κόστος 10 ευρώ

Ανεμβολίαστοι μαθητές και φοιτητές. Όσον αφορά στους μαθητές, υποχρεωτικά είναι τα 2 self test την εβδομάδα που διατίθενται δωρεάν από το κράτος και δηλώνονται υποχρεωτικά στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr.

Σχετικά με τους φοιτητές, υπάρχει υποχρέωση για 2 εργαστηριακά rapid tests αντιγόνου ή pcr την εβδομάδα, αποκλειστικά σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα με δαπάνη του φοιτητή έναντι 10 ευρώ και αποδεικνύεται με ψηφιακή βεβαίωση αρνητικού τεστ από το gov.gr και ελέγχεται με την εφαρμογή covid free app από τις αρχές των πανεπιστημίων.

 Απαραίτητο θα είναι το τεστ για τους ταξιδιώτες προκειμένου να μετακινηθούν. 

Από 13 Σεπτεμβρίου σε δημόσιες δομές διάγνωσης covid οι ανεμβολίαστοι δεν θα μπορούν να κάνουν δωρεάν τεστ, θα πρέπει δηλαδή να το πληρώνουν σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα. Οι κυρώσεις μη συμμόρφωσης είναι αναστολή εργασίας για εργαζόμενους, μη προσέλευσης στο σχολείο για μαθητές και απαγόρευση μετακίνησης για ταξιδιώτες.

Για τους δημόσιους χώρους

Στους κλειστούς χώρους εστίασης: Λειτουργία μόνο για εμβολιασμένους και νοσήσαντες τους τελευταίες έξι μήνες.

Θέατρα, κινηματογράφοι: Μόνο για εμβολιασμένους και νοσήσαντες τους τελευταίες έξι μήνες και ανεμβολίαστους με rapid τεστ αντιγόνου έως και 48 ώρες πριν. 

Κλειστά γυμναστήρια και αθλητικά σωματεία: Λειτουργία μόνο για εμβολιασμένους και νοσήσαντες τους τελευταίες έξι μήνες, αλλά και ανεμβολίαστους με rapid τεστ αντιγόνου έως και 48 ώρες πριν.

Στους υπόλοιπους χώρους εργασίας ο εργοδότης έχει το δικαίωμα να γνωρίζει εάν οι εργαζόμενοί του έχουν εμβολιαστεί 

Σε όλους τους εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους θα πρέπει να υπάρχει σήμανση για υποχρεωτική χρήση μάσκας όπου υπάρχει συνωστισμός.

Δείτε τα νέα μέτρα ΕΔΩ



με πληροφορίες απο iefimerida και kathimerini και υπουργείο Υγείας 


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!