Δήμος Θεσσαλονίκης: Ανακοίνωση για την κυβερνοεπίθεση στα πληροφοριακά του συστήματα

 


Ο Δήμος Θεσσαλονίκης, όπως συνέβη το τελευταίο διάστημα και με άλλους δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς παγκοσμίως, δέχτηκε κυβερνοεπίθεση στα πληροφοριακά του συστήματα με την αποστολή κακόβουλου λογισμικού (τύπου ransomware).

Γίνεται γνωστό ότι τη δεδομένη χρονική στιγμή υφίσταται μικρή διαρροή ορισμένων απλών προσωπικών δεδομένων (π.χ. όνομα, επώνυμο, ΑΦΜ, διεύθυνση) φυσικών προσώπων, τα οποία περιέχονταν ως επί το πλείστον σε διοικητικά έγγραφα, κάποια εκ των οποίων ήταν αναρτητέα εκ του νόμου στο διαδίκτυο (Διαύγεια).

Η διαρροή των αρχείων και των εγγράφων αυτών δεν έλαβε χώρα στο νόμιμο και ελεύθερο διαδίκτυο, αλλά σε παράνομους ιστότοπους, με σκοπό τον εκβιασμό του Δήμου Θεσσαλονίκης για την πληρωμή λύτρων.

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης βρίσκεται από την πρώτη στιγμή σε άμεση συνεργασία με το αρμόδιο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, την Αρχή Κυβερνοασφάλειας, τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα για την ιχνηλάτηση και διαλεύκανση του περιστατικού της κυβερνοεπίθεσης, ενώ παράλληλα έχει θέσει σε εφαρμογή το σχέδιο επιχειρησιακής συνέχειας, με σκοπό τη σταδιακή επαναλειτουργία των δομών και υπηρεσιών του Δήμου σε ασφαλές περιβάλλον και την άμεση επιστροφή στην κανονικότητα.

Υπενθυμίζεται ότι η αναδημοσίευση των παραπάνω εγγράφων και αρχείων σε νόμιμες ιστοσελίδες συνιστά παράνομη επεξεργασία και διώκεται ποινικά βάσει του άρθρου 38 του Ν.4624/2019.

Για περαιτέρω πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε με τον Υπεύθυνο Προστασίας Δεδομένων (DPO) του Δήμου Θεσσαλονίκης στην ηλεκτρονική διεύθυνση: dpothessaloniki@gmail.com.


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!