Παγκόσμια Ημέρα Alzheimer και ο “Περίπατος Μνήμης” μεταφέρεται στον δήμο Κορδελιού Ευόσμου

 


ΤΡΙΤΗ 21 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ Alzheimer 

ΦΕΤΟΣ Ο «ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ ΜΝΗΜΗΣ» 

από την οδό Αριστοτέλους στην περιπατητική διαδρομή της οδού Αντ. Τρίτση 

 

Tου «Περιπάτου Μνήμης» 

θα ηγηθεί ο Υφυπουργός Εσωτερικών Μακεδονίας Θράκης

κ. Σταύρος Καλαφάτης

 

Ο Δήμος Κορδελιού Ευόσμου δια της Αντιδημαρχίας Κοινωνικής Προστασίας- Δημόσιας Υγείας ΚΕΠ, και σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Νόσου Alzheimer και Συγγενών Διαταραχών, συνδιοργανώνουν αύριο Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου  στις 5.30μμ την Παγκόσμια Ημέρα Alzheimer, μεταφέροντας  για πρώτη φορά τον ετήσιο «Περίπατο Μνήμης» από το κέντρο της πόλης στον 2ο μεγαλύτερο Δήμο της Βορείου Ελλάδος – (με 1ο τον Δήμο Θεσσαλονίκης), στον Δήμο Κορδελιού Ευόσμου. 

 

Φέτος λοιπόν από την οδό Αριστοτέλους- θα περπατήσουμε-  στην περιπατητική διαδρομή της οδού Τρίτση -γνωστή και ως baypass

 

Του «περιπάτου Μνήμης» θα ηγηθεί ο Υφυπουργός Εσωτερικών Μακεδονίας Θράκης κ. Σταύρος Καλαφάτης 

 


Η 
21Η  Σεπτεμβρίου, έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Alzheimer, με σκοπό την ενημέρωση, την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για τη ομώνυμη νόσο, την αφύπνιση και ενεργοποίηση της Πολιτείας, αλλά και την καταπολέμηση του στίγματος για την ομώνυμη νόσο.  

Η  νόσος Alzheimer είναι η πιο συχνή μορφή άνοιας και αποτελεί μείζον ιατρικό, κοινωνικό και οικονομοτεχνικό πρόβλημα για τις ανεπτυγμένες κοινωνίες με μεγάλο προσδόκιμο επιβίωσης.   

Ο όρος «άνοια» αφορά στην έκπτωση των νοητικών λειτουργιών, καταρχήν της μνήμης και ακολούθως του λόγου, της κρίσης και συνολικά της προσωπικότητας.   

Σύμφωνα με στατιστικές σήμερα, υπάρχουν πάνω από 200.000 ασθενείς στην Ελλάδα και 50.000.000 παγκοσμίως, ενώ από τη νόσο προσβάλλονται το 5% των ατόμων άνω των 65 ετών και το 25% άνω των 85. Οι επιστήμονες προβλέπουν ότι στο μέλλον ο αριθμός των ατόμων με άνοια θα αυξηθεί δραματικά. Η Ελληνική Εταιρεία Νόσου Alzheimer και Συγγενών Διαταραχών (AlzheimerHellas) εκτιμά ότι αριθμός τους στην χώρα μας θα φθάσει στους 354.000 το 2050.  

Ο Δήμαρχος Κορδελιού Ευόσμου κ. Κλεάνθης Μανδαλιανός, η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας Δημόσιας Υγείας ΚΕΠ κ. Φωτεινή Πεσματζόγλου Δεβετζή και η Πρόεδρος της ΠανελλήνιαςΟμοσπονδίας Νόσου Alzheimer και Συγγενών Διαταραχών, Νευρολόγος/Ψυχίατρος, τ. Καθηγήτρια Νευρολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Μάγδα Τσολάκη,  

απευθύνουν ανοικτή πρόσκληση 

σε όλους- δημότες μας και μη- να συμμετέχουν στον «Περίπατο Μνήμης» και στην μετέπειτα ετήσια ενημερωτική εκδήλωση επί της οδού Α. Τρίτση. 

 

Στον ίδιο χώρο θα ακολουθήσει  απογευματινό γεύμα για όλους. 

 

Στόχος της εκδήλωσης είναι η ενημέρωση όλων των ενδιαφερομένων για τις τελευταίες εξελίξεις για το σοβαρό ιατρικό και κοινωνικό πρόβλημα της ΑΝΟΙΑΣ, η μετάδοση μηνυμάτων αγάπης και ελπίδας προς  κάθε ενδιαφερόμενο και η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των πασχόντων και κυρίως των συνοδών τους και των οικογενειών τους, οι οποίοι  επωμίζονται το δυσβάστακτο ψυχολογικό, σωματικό και οικονομικό αγώνα. 

 

Επειδή  όμως ο τόπος διεξαγωγής της εκδήλωσης δεν είναι εύκολα προσβάσιμος στους συνδημότες μας-κατοίκους της Κοινότητας Ελευθερίου Κορδελιού και Διαλογής, η Αντιδημαρχία  Κοινωνικής Προστασίας Δημόσιας Υγείας ΚΕΠ, θα εξυπηρετήσει τους συνδημότες μας, με 2 λεωφορεία, με το εξής δρομολόγιο και με  στάσεις από τις εκκλησίες 

 

ΔΙΑΛΟΓΗ : ΥΨΩΣΗ ΤΙΜΙΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ώρα  4.30μμ   

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ: ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΑΓΙΑΣ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ώρα 4.45μμ  

ΚΟΡΔΕΛΙΟ: ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΟΣ ώρα  4.55μμ   

 

Πρόγραμμα εκδήλωσης   

5.30μμ    συγκέντρωση στο χώρο και έναρξη του «Περιπάτου Μνήμης» 

6/00μμ    έναρξη εκδήλωσης (στο χώρο έμπροσθεν του ΚΕΠ οδού Ολυμπιάδος)  

 

Χαιρετισμοί  

 

Δημάρχου κ. Κλεάνθη Μανδαλιανού 

 

Υφυπουργού Εσωτερικών Μακεδονίας Θράκης κ. Σταύρου Καλαφάτη 

 

Αντιπεριφερειάρχη Υγείας κ. Χρήστου Μήττα 

 

Αντιδημάρχου Κοινωνικής Προστασίας- Δημόσιας Υγείας ΚΕΠ κ. Φωτεινής Πεσματζόγλου Δεβετζή 

 

Ομιλία με θέμα «ΝΕΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΟΣΟ  ALZHEIMER»  από την  Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νόσου Alzheimer και Συγγενών Διαταραχών, Νευρολόγο/Ψυχίατρο, τ. Καθηγήτρια Νευρολογίας του ΑΠΘ κ. Μάγδα Τσολάκη

 

ΧΟΡΗΓΟΣ : ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΕΙΑ ΠΑΠΑΣΩΤΗΡΙΟΥ, ΜΕΖΕΔΟΚΗΠΟΣ,  ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΔΗ, ΦΟΥΡΝΟΣ Ο ΑΡΤΟΣ Ο ΕΠΙΟΥΣΙΟΣ

Περισσότερες πληροφορίες στο τηλ. 2310-774 728  

Οργάνωση, Συντονισμός Παρουσίαση Νίκη Στρατηλάτη Δημοσιογράφος Συγγραφέας   

 


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!