Ηρ. Τσακαλίδης: Γεννάται θέμα ηθικής τάξης για μένα να καταθέσω την άποψη μου δημόσια για την απόκτηση του διαμορφωτή γαιών (γκρέιντερ)


Μετά τα όσα ειπώθηκαν η γράφηκαν σχετικά με την απόκτηση του διαμορφωτή γαιών (γκρέιντερ) από τον Δήμο Ωραιοκάστρου, γεννάται θέμα ηθικής τάξης για μένα να καταθέσω την άποψη μου δημόσια:

Η ιδέα της προμήθειας του εν λόγω μηχανήματος ανήκει στην προηγούμενη διοίκηση, η οποία πέτυχε και την ένταξη στο πρόγραμμα του Υπουργείου Εσωτερικών ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ.
Η αξία του μηχανήματος ήταν 300.000  ευρώ, η οποία θα καλύπτονταν με επιχορήγηση ποσού 155.000 ευρώ μέσω ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ και με τραπεζικό δανεισμό ποσού 145.000  ευρώ. Πέρας προθεσμίας για την ολοκλήρωση όλων των διαδικασιών τάχθηκε απ το Υπουργείο η 31.12.2018, η οποία παρατάθηκε έως 31.12.2019.  Από τις προσφορές που έλαβε η τότε διοίκηση, επελέγη ως συμφερότερη αυτή της Τράπεζας Πειραιώς.  Μάλιστα ο τότε δήμαρχος προσήλθε και υπέγραψε την δανειακή σύμβαση κι απέμενε πλέον η εκταμίευση. Μεσολάβησαν όμως οι δημοτικές εκλογές, αποτέλεσμα των οποίων ήταν η παραίτηση του τότε δημάρχου. Από 1.9.2019  ανέλαβε η νεοεκλεγείσα διοίκηση, η οποία στο όνομα της συνέχειας του Δήμου ώφειλε να συνεχίσει και να κλείσει τις εκκρεμότητες που παρέλαβε. Ως αντιδήμαρχος διοικητικών & Οικονομικών υπηρεσιών ανέλαβε ο κ. Δημήτριος Καρασαββίδης, ο οποίος θα είχε ως βοηθό του επί οικονομικών θεμάτων τον ομόλογό του της αμέσως προηγούμενης διοίκησης, ο οποίος θα λειτουργούσε έτσι κι ως συνδετικός κρίκος για τη συνέχεια της λειτουργίας του τομέα αυτού.
Τον Φεβρουάριο του 2021 έγινε η παραλαβή του μηχανήματος, το οποίο όμως έμεινε καθηλωμένο στο αμαξοστάσιο για επτά(7) ολόκληρους μήνες.
Στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής της 21.7.2021, ως 4ο θέμα συζήτησης ήταν το εξής: " Λήψη απόφασης σχετικά με την έγκριση ή μη λήψης δανείου 5ετούς διάρκειας, ποσού 145.000  ευρώ, για την αγορά μέσω ΦΙΛΟΔΗΜΟΥ μηχανήματος έργου". Περιέργως, ο ίδιος πρόεδρος- και αντιδήμαρχος διοικητικών & Οικονομικών υπηρεσιών-που το εισήγαγε ως θέμα συζήτησης, ο ίδιος και το απέσυρε. Τόση προχειρότητα...
Όταν μάλιστα ανέφερα ότι λογικά η προμήθεια του μηχανήματος πρέπει να απεντάχθηκε απ τον ΦΙΛΟΔΗΜΟ αφού οι διαδικασίες δεν τελεσφόρησαν ως όφειλαν έως 31.12.2019, ο "αρμόδιος" αντιδήμαρχος δεν με αντέκρουσε. Φτάσαμε λοιπόν στην 22.9.2021 στη συνέντευξη που έδωσε ο ίδιος σε τοπικό ενημερωτικό μέσο, όπου παρουσίασε έγγραφα που αποδείκνυαν ότι το ποσό της επιχορήγησης είχε ήδη κατατεθεί στο ταμείο του Δήμου από 7.4.2021! Εννοείται ότι με θριαμβευτικό ύφος απέδωσε στο πρόσωπο μου απαράδεκτους χαρακτηρισμούς, τους οποίους επανέλαβε και σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης.
Ερωτώ λοιπόν:
1) Γιατί ο "αρμόδιος" αντιδήμαρχος έφερε προς συζήτηση το θέμα λήψης δανείου στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής της 21.7.2021 κι εκεί το απέσυρε;
2) Γιατί ο "αρμόδιος" αντιδήμαρχος δεν φροντίζει ακόμη ως σήμερα να εξοφλήσει την οφειλή του δήμου;
3) Γιατί ο " αρμόδιος" αντιδήμαρχος δεν κάνει χρήση του δικαιώματος που του δίνει η κυβέρνηση ώστε να αντλήσει το οφειλόμενο ποσό απ τον κωδικό των ανταποδοτικών (Κ.Κ  20), ο οποίος έχει υπεραρκετό απόθεμα απ την αύξηση των δημοτικών τελών που είχε αποφασίσει η προηγούμενη διοίκηση;
Περιττεύει να καταθέσω ότι το συγκεκριμένο μηχάνημα είναι απολύτως απαραίτητο για να μπορεί να λειτουργήσει ο δήμος μας, και δηλώνω τη χαρά και την ικανοποίησή μου για την απόκτησή του. Όμως ο σκοπός δεν αγιάζει τα μέσα.
Και μια παραίνεση προς τον "αρμόδιο" αντιδήμαρχο: Στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής της 21.7.2021 δηλώσατε ότι θα παραγγείλετε ΕΔΕ κατά παντός υπεύθυνου υπαλλήλου για το γεγονός. Δεν είναι ο σωστός τρόπος. Οι υπάλληλοι του Δήμου εκτελούν τα καθήκοντα τους με τον προσήκοντα τρόπο και μέσα στα νόμιμα όρια, όσο κι αν αυτό κάποτε στέκει εμπόδιο στις επιδιώξεις της διοίκησης. 
Το ψάρι βρωμάει απ το κεφάλι...

ΗΡΑΚΛΗΣ ΤΣΑΚΑΛΙΔΗΣ
Δημοτικός Σύμβουλος & 
Αντιπρόεδρος Οικονομικής Επιτροπής 
Δήμου Ωραιοκάστρου


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!