Δήμος Παύλου Μελά: Γιορτάστηκε η 81η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου 1940 με τελετές και παρελάσεις στις ΔΕ Σταυρούπολης, Πολίχνης, Ευκαρπίας

 


Δήμος Παύλου Μελά: Γιορτάστηκε η 81η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου 1940 με τελετές και παρελάσεις στις ΔΕ Σταυρούπολης, Πολίχνης, Ευκαρπίας


Μετά από δύο χρόνια επέστρεψε στην κανονικότητα ο εορτασμός  των εθνικών επετείων στον Δήμο Παύλου Μελά, με δοξολογίες στους Ιερούς Ναούς Αγίου Ελευθερίου, Αγίου Παντελεήμονος, Αγίου Γεωργίου, διοργάνωση τελετών στα μνημεία των πεσόντων και παρελάσεις στις τρεις δημοτικές ενότητες Σταυρούπολης, Πολίχνης, Ευκαρπίας.

Η 81η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου 1940, του θρυλικού ΟΧΙ κατά των φασιστικών δυνάμεων του άξονα γιορτάστηκε στον Δήμο Παύλου Μελά με λαμπρότητα και μεγάλη προσέλευση από μαθητές, εκπαιδευτικούς, συλλόγους, γονείς, παιδιά, πολίτες όλων των ηλικιών που τίμησαν τον ανιδιοτελή αγώνα του ελληνικού λαού την περίοδο 1940 – 1944.

 


«Η επέτειος του «ΟΧΙ» στον φασισμό, στέλνει πολλαπλά και σύγχρονα μηνύματα, αλλά πάντα υπενθυμίζει το αστείρευτο πάθος των Ελλήνων για αξιοπρέπεια και τη θέλησή τους για ελευθερία. Η αυτοθυσία και ο πατριωτισμός των Ελλήνων του 1940 αποτελεί για εμάς καύχημα, πολύτιμη κληρονομιά και ιστορική παρακαταθήκη, ενώ μας υπενθυμίζει τι μπορούμε να πετύχουμε όντας ενωμένοι. Χρέος μας απέναντι στους προγόνους μας που θυσιάστηκαν και πότισαν με το αίμα τους το χώμα της πατρίδας μας, να διαφυλάξουμε το διαχρονικό μήνυμα της 28ης Οκτωβρίου και να το μεταλαμπαδεύσουμε ανέγγιχτο στις επόμενες γενιές. Οι ήρωές μας είναι πάντα εδώ και μας εμπνέουν. Ίσως τώρα περισσότερο από ποτέ. ΑΘΑΝΑΤΟΙ!» ήταν το μήνυμα του δημάρχου Δημήτρη Δεμουρτζίδη ο οποίος συνεχάρη τη μαθητική κοινότητα και τους συλλόγους για τη συγκινητική συμμετοχή τους.


Μετά τις δοξολογίες ακολούθησαν επιμνημόσυνες δεήσεις και εκφωνήσεις πανηγυρικών από τις εκπαιδευτικούς Ευαγγελία Καρακούτα του 5ου Γυμνασίου Σταυρούπολης, Εύα Παπαδοπούλου του 2ου Λυκείου Πολίχνης και Μαρία Ζησοπούλου του 1ου Δημοτικού Ευκαρπίας, οι οποίες αναφέρθηκαν στα γεγονότα και τα ιστορικά διδάγματα από την αντίσταση του ελληνικού λαού.

 

Στεφάνια κατέθεσαν ο δήμαρχος Δημήτρης Δεμουρτζίδης που τίμησε με την παρουσία τους τις εκδηλώσεις στην Πολίχνη, ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού – Αθλητισμού Παντελής Νιγδέλης, ο Εντεταλμένος στην Καθαριότητα Δημήτρης Αθάνατος εκπροσωπώντας τη Διοίκηση και τον Δήμαρχο στη Σταυρούπολη, ο Αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Πολιτικής Δημήτρης Ασλανίδης που εκπροσώπησε την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στη Σταυρούπολη, ο Παναγιώτης Καυχίτσας, εκπρόσωπος του κόμματος Ελληνική Λύση  - Κυριάκος Βελόπουλος, οι Πρόεδροι των Τοπικών Συμβουλίων Χάρης Σαραφίδης, Μάκης Κοσμίδης, Γιώργος Σίββας, μαθητές - εκπρόσωποι σχολείων, η Ένωση Γονέων & Κηδεμόνων, σύλλογοι Γονέων  & Κηδεμόνων, συγγενείς θυμάτων, οι πολιτιστικοί σύλλογοι Ακρίτες του Πόντου Σταυρούπολης, Αλέξανδρος Υψηλάντης Σταυρούπολης, Ένωση Ποντίων Πολίχνης, Μικρασιατικός Σύλλογος Ν. Ευκαρπίας ΟΥΣΑΚ, Πολιτιστικός Λαογραφικός Σύλλογος Βλάχων Ευκαρπίας ΤΟ ΑΓΙΟ ΠΝΕΥΜΑ, Ένωση ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ Ν. Ευκαρπίας, Πολιτιστικός Σύλλογος Ανθοκήπων Ευκαρπίας και από τους Προσκόπους το 3ο Σύστημα Ναυτοπροσκόπων Παύλου Μελά και το 7ο Σύστημα Αεροπροσκόπων Μετεώρων Πολίχνης.


Ο περιφερειακός σύμβουλος Αθανάσιος Κίκης εκπροσώπησε την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στην Ευκαρπία.

 

Ο εορτασμός κορυφώθηκε με τις τρεις παρελάσεις στις οδούς Αμπελοκήπων της Τερψιθέας Σταυρούπολης, Αγνώστου Στρατιώτη Πολίχνης και Πολυτεχνείου Ευκαρπίας που πραγματοποιήθηκαν και πάλι χωρίς εξέδρες επισήμων.

Τις παρελάσεις ΄΄άνοιξαν΄΄ η φιλαρμονική ορχήστρα του Δήμου Παύλου Μελά και η φιλαρμονική ορχήστρα της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης ΙΡΙΣ Δήμου Παύλου Μελά.

Οι εκδηλώσεις διοργανώθηκαν από τη Διεύθυνση Παιδείας – Αθλητισμού -Πολιτισμού του Δήμου Παύλου Μελά, με συντονιστή το Τμήμα Πολιτισμού και την υποστήριξη της Δημοτικής Αστυνομίας, του Τμήματος Καθαριότητας, της Καθημερινότητας – Άμεσης επέμβασης και των Σχολικών τροχονόμων.

Εκφωνητές των παρελάσεων ήταν οι Ευθύμης Ασλανίδης, Νίνα Αθανασιάδου, Ελένη Χαριτωνίδου.

 


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!