Ο Δήμος Παύλου Μελά τιμά τον εμβληματικό Δήμαρχο Σταυρούπολης Χρήστο Τσακίρη με τοποθέτηση προτομής στο Κέντρο Πολιτισμού που φέρει το όνομά του

 


Ο Δήμος Παύλου Μελά τιμά  τον εμβληματικό Δήμαρχο Σταυρούπολης Χρήστο Τσακίρη με τοποθέτηση προτομής στο Κέντρο Πολιτισμού που φέρει το όνομά του

Ο Δήμος Παύλου Μελά διοργανώνει τελετή μνήμης για την τοποθέτηση της προτομής του Χρήστου Τσακίρη στο Κέντρο Πολιτισμού που φέρει το όνομά του, ως ελάχιστο δείγμα ευγνωμοσύνης στον πρωτοπόρο ακούραστο αυτοδιοικητικό, μέλος του ΚΚΕ που ως Δήμαρχος την περίοδο 1979 -1990 υπηρέτησε με συνέπεια το λαό  και προετοίμασε τη Σταυρούπολη του μέλλοντος.

Η εκδήλωση τιμής θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 12 Νοεμβρίου, ημέρα του θανάτου του εμβληματικού Δημάρχου, στις 20.00, στην είσοδο του Κέντρου Πολιτισμού, στην οδό Λαγκαδά 221 στη Σταυρούπολη και θα παραστούν τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Παύλου Μελά, η οικογένεια και οι φίλοι του αείμνηστου Χρήστου Τσακίρη.

 

Η προτομή είναι δημιουργία και προσφορά του συμπολίτη μας, επιστήθιου φίλου και συνεργάτη του Χρήστου Τσακίρη, Κυριάκου Παρασκευαΐδη.

Ομιλητής θα είναι ο ερευνητής – συγγραφέας, δημότης και κάτοικος Παύλου Μελά,  Σπύρος Λαζαρίδης.

Από το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος και την Κομματική Οργάνωση Βάσης Σταυρούπολης θα απευθύνει χαιρετισμό η δημοτική Σύμβουλος Παύλου Μελά  Νικολέτα Θεογνώστου.

Η εκδήλωση που διοργανώνει το Τμήμα Πολιτισμού του Δήμου Παύλου Μελά θα είναι μικρής διάρκειας και θα τηρηθούν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τους αρμόδιους φορείς.

 

Ο Δήμαρχος Παύλου Μελά  Δημήτρης Δεμουρτζίδης και το Δημοτικό Συμβούλιο διοργάνωσαν στις 28  Νοεμβρίου του 2016 τιμητική εκδήλωση στη μνήμη του Δημάρχου που αποτέλεσε σημείο αναφοράς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης τη δεκαετία του ΄80. Σε μια βραδιά που η συγκίνηση και το συναίσθημα περίσσεψαν, στο Κέντρο Πολιτισμού, παρουσία της οικογένειας του Χρήστου Τσακίρη, μίλησαν πρόσωπα που συνδέθηκαν με τον ιδιωτικό και δημόσιο βίο του, προβλήθηκε οπτικό υλικό και ακούστηκαν αγαπημένα τραγούδια του Δημάρχου.

 

 

 

 

 

Ο Χρήστος Τσακίρης - Βιογραφία

Ο Χρήστος Τσακίρης γεννήθηκε στη Σταυρούπολη, από γονείς πρόσφυγες της Μικρασίας. Στα εφηβικά του χρόνια αναγκάστηκε να διακόψει το σχολείο λόγω οικονομικών προβλημάτων και να εργαστεί στις οικοδομές. Εκεί έμαθε την τέχνη του υδραυλικού.

Παιδί που πάλευε για το μεροκάματο, έμαθε να εκτιμά τους κόπους και τους αγώνες των ανθρώπων για επιβίωση. Παντρεύτηκε και απέκτησε δύο γιούς και μια κόρη.

Η πολιτική του συνείδηση άρχισε να διαμορφώνεται από πολύ μικρή ηλικία. Δραστηριοποιείται στη νεολαία Λαμπράκη το 1963 ως γραμματέας της στη Σταυρούπολη.

Ο Χρήστος Τσακίρης συμμετείχε ενεργά σε όλους τους δημοκρατικούς, λαϊκούς και εργατικούς αγώνες. Ακολούθησε η σύλληψή του από τη χούντα και η 14μηνη εξορία του, αρχικά στη Γιούρα και κατόπιν στο Λακκί της Λέρου, όπου και διδάχθηκε μαθήματα πολιτικής οικονομίας και φιλοσοφίας από συγκρατούμενούς του.

Στη μεταπολίτευση έγινε μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος.

Από εκεί κι έπειτα αρχίζει μια διαρκής ενασχόληση με τα κοινά.

Στις 30 Μαρτίου 1975 ΄΄κατέβηκε΄΄ ως υποψήφιος Δήμαρχος Σταυρούπολης. Απέσπασε το 16,5% του εκλογικού σώματος, όμως δεν εξελέγη Δημοτικός Σύμβουλος λόγω του εκλογικού νόμου.

Το 1977 συμμετέχει στο στίβο των βουλευτικών εκλογών ως υποψήφιος του ΚΚΕ στην Α΄ Περιφέρεια Θεσσαλονίκης και το 1978 εκλέγεται για πρώτη φορά Δήμαρχος Σταυρούπολης και μάλιστα με τους μισούς σχεδόν δημοτικούς συμβούλους του να είναι από 25 έως 30 ετών. Ο Χρήστος Τσακίρης τους εμπιστεύεται σε σημαντικές θέσεις στη διοίκησή του. Επανεξελέγη Δήμαρχος στις επόμενες δύο εκλογικές αναμετρήσεις του 1982 και του 1986. Στα 12 χρόνια σκληρής δουλειάς από τη θέση του Δημάρχου έδωσε μάχες και άφησε παρακαταθήκη ένα πλούσιο έργο. Πλατεία Ελευθερίας, Πάρκο Σόλωνος, πάρκο των Ρόδων και πλατεία Εδέσσης στην Τερψιθέα, άσφαλτος στην Ομόνοια, προεργασία για τη Μονή Λαζαριστών, το εμβληματικό Κέντρο Πολιτισμού στην οδό Λαγκαδά, η πρώτη γη από το στρατόπεδο του Παύλου Μελά, η αντίσταση κατά της ΔΙΑΝΑ από το ΄80, το τοπικό σχέδιο για τα πρώτα ευρωπαϊκά προγράμματα…

Όταν κατά την τέταρτη συνεχή εκλογική αναμέτρηση το 1990 δεν εξελέγη, επέστρεψε στην τέχνη του υδραυλικού. Πήρε κοντά του τους δύο γιους του και τους έμαθε το επάγγελμά του.

Εξελέγη Δημοτικός Σύμβουλος στις εκλογές του 1998 και του 2002.

‘’Εφυγε΄΄ το Νοέμβριο του 2005.

 

Η Σταυρούπολη ευτύχησε να έχει έναν Δήμαρχο σαν τον Χρήστο Τσακίρη που με αποφασιστικότητα αγωνίστηκε για τα συμφέροντα των συμπολιτών του, διεκδίκησε και πέτυχε μαζί με τους δημότες για την απασχόληση και τις κοινωνικές ανάγκες, την παιδεία, την υγεία, την πρόνοια, την ανάπτυξη του πολιτισμού, του αθλητισμού, την προστασία του περιβάλλοντος και κυρίως του δημόσιου χώρου.


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!