O Δήμος Παύλου Μελά αποχαιρετά με ευγνωμοσύνη τον Λεωνίδα Παπαγεωργίου

 


O Δήμος Παύλου Μελά αποχαιρετά με ευγνωμοσύνη

τον Λεωνίδα Παπαγεωργίου

 

Ο Δήμος Παύλου Μελά αποχαιρετά με βαθιά συγκίνηση και ευγνωμοσύνη τον μεγάλο ευεργέτη και δωρητή Λεωνίδα Παπαγεωργίου ο οποίος απεβίωσε σε ηλικία 89 χρόνων.

Ο Δήμαρχος Δημήτρης Δεμουρτζίδης εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια του εκλιπόντος Λεωνίδα Παπαγεωργίου που μαζί με τον αδελφό του Νικόλαο ανέλαβαν την κατασκευή και τον εξοπλισμό του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου, μιας νοσοκομειακής μονάδας - κόσμημα, χωροθετημένης στον δυτικό τομέα του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης, στα όρια του δήμου Παύλου Μελά, αναβαθμίζοντας την υγεία στη Θεσσαλονίκη.

Ένα σύγχρονο Νοσοκομείο που στέκεται δίπλα στον άνθρωπο, εκπληρώνοντας το όραμα των εθνικών ευεργετών Λεωνίδα και Νικολάου Παπαγεωργίου, με την αξεπέραστη συμβολή τους στην παροχή υπηρεσιών υγείας και τη συνολική τους προσφορά στην πατρίδα.

 


Βιογραφία

Ο Λεωνίδας Παπαγεωργίου γεννήθηκε τον Φεβρουάριο του 1932 στη Σιάτιστα του νομού Κοζάνης και ήταν ένας εκ των τριών αγοριών του Γεωργίου Παπαγεωργίου και της Αλεξάνδρας Γκίμπα. Αναγκάστηκε να εργαστεί από μικρή ηλικία μαζί με τα δύο του αδέλφια, Νικόλαο και Απόστολο όταν οι Γερμανοί το 1943 εκτέλεσαν τον πατέρα τους.

Από νωρίς, σε συνεργασία με τα αδέλφια του επικεντρώθηκε στην παραγωγή και το εμπόριο γούνας και το όνομα Παπαγεωργίου έγινε συνώνυμο με την υψηλή ποιότητα και την πρωτοπορία και μέσα στις δεκαετίες του 1970 και του 1980 κυριάρχησε όχι μόνο στην ευρωπαϊκή αλλά και την παγκόσμια αγορά.

Το 1955, ο Λεωνίδας ταξίδεψε στη Νέα Υόρκη, όπου διέμεινε μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1960. Στη συνέχεια, εγκαταστάθηκε στη Φρανκφούρτη Γερμανίας, όπου και έζησε με την οικογένειά του όλο το υπόλοιπο της ζωής του. Παντρεύτηκε την Σιατιστινή Σουλτάνα Τράχου και απέκτησαν τρία παιδιά, τον Γεώργιο, τον Αλέξανδρο, την Αναστασία και έξι εγγόνια.

Παρότι ζούσε μόνιμα στην Φραγκφούρτη βοηθούσε με κάθε τρόπο την γενέτειρά του Σιάτιστα και μαζί με τον Νικόλαο έκαναν δωρεές για την κατασκευή και συντήρηση του Γυμνασίου και Λυκείου και για την ανακατασκευή των εκκλησιών «Άγιος Δημήτριος» και «Προφήτης Ηλίας» στην ιστορική πόλης της Σιάτιστας. Χορηγούσαν υποτροφίες σε οικονομικά αδύναμους μαθητές του Δήμου Βοΐου, για να ανταπεξέλθουν στα έξοδα των πανεπιστημιακών τους σπουδών.

Με δαπάνες τους ανέγειραν τον Ορθόδοξο Ναό της Φρανκφούρτης Γερμανίας, προσφορά στην Εκκλησία και τον απόδημο ελληνισμό.

Μαζί με τον αδελφό του Νίκο Παπαγεωργίου σύστησαν το 1990 το Ίδρυμα Παπαγεωργίου και με δωρεές τους που ξεπέρασαν τα 30 εκατομμύρια δολάρια, αποφάσισαν να κατασκευάσουν το Γενικό Νοσοκομείο που φέρει το όνομα τους στις δυτικές συνοικίες της Θεσσαλονίκης.

 

Χρηματοδότησαν:

➢Τη Διαμόρφωση περιβάλλοντα χώρου του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου στη Σιάτιστα, την αίθουσα τελετών που φέρει το όνομα της Αλεξάνδρας Παπαγεωργίου μητρός των Αδερφών και διάφορες μελέτες δρόμων και πάρκων.

➢Τη Συντήρηση Εκκλησιών και σχολείων.

➢Τη Στήριξη μορφωτικών και αθλητικών συλλόγων.

➢Τις ετήσιες Βραβεύσεις αριστούχων μαθητών.

 

Το Ίδρυμα Παπαγεωργίου θέλοντας να προσφέρει στην τρίτη ηλικία, σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Νεαπόλεως Σταυρουπόλεως και τον Σεβασμιότατο κ.κ. Βαρνάβα, αποφάσισε να χρηματοδοτήσει τις μελέτες των κάτωθι έργων:

➢τη στέγη Φροντίδας ατόμων τρίτης ηλικίας με την ονομασία «ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ» στο Φίλυρο,

➢τη στέγη Φροντίδας ατόμων τρίτης ηλικίας με την ονομασία «ΕΣΤΙΑ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ» στον Εύοσμο.

 

Επίσης:

➢Το Ίδρυμα ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ στηρίζει τη λειτουργία του Νοσοκομείου ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ με την κάλυψη της δαπάνης Ανέγερσης και Εξοπλισμού Βρεφονηπιακού σταθμού για τα παιδιά των εργαζομένων.

➢Χρηματοδοτεί τις παιδικές εκδηλώσεις Χριστουγέννων και Νέου Έτους.

➢Καθιέρωσε σε ετήσια βάση τη βράβευση των εργαζομένων στο Νοσοκομείο από την ημέρα λειτουργίας του.

➢Ενισχύει οικονομικά ασθενείς του Νοσοκομείου και καλύπτει τα νοσήλια άπορων ασθενών.

➢Χρηματοδοτεί έναν αριθμό κλινικών ερευνών.

➢Καλύπτει τα έξοδα συμμετοχής ιατρών για την παρακολούθηση ιατρικών συνεδρίων.

➢Προσέφερε για την προμήθεια ιατρικού και λοιπού εξοπλισμού, ο οποίος είναι απαραίτητος για την εύρυθμη λειτουργία τμημάτων του Νοσοκομείου.

 

Βραβεύσεις – Διακρίσεις

Για το πολυσχιδές φιλανθρωπικό και κοινωνικό έργο του, ο Λεωνίδας Παπαγεωργίου αναγορεύθηκε σε μεγάλο εθνικό ευεργέτη από το ελληνικό κράτος, από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, τον δήμο Βοΐου, τη Μητρόπολη Σισανίου και Σιατίστης και από πλήθος άλλους φορείς και συλλόγους.

Με τον αδερφό του Νικόλαο έχουν τύχει πολλών βραβεύσεων και τιμών όπως:

•Ανακηρύχθηκαν το 1990 από τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας σύγχρονοι Εθνικοί Ευεργέτες και άξιοι της Πατρίδας.

•Απενεμήθη στον Λεωνίδα Παπαγεωργίου το 1998 από το Πατριαρχείο το Οφφίκιο του Άρχοντος Ακτουαρίου, ο Χρυσός Σταυρός Α’ Τάξεως της Εκκλησίας από την Ιερά Ορθόδοξη Μητρόπολη της Γερμανίας στην Φρανκφούρτη.

•Απενεμήθη στον Νικόλαο Παπαγεωργίου το 2012 το Οφφίκιο του Άρχοντα Ρεφερενδαρίου από τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, ο Χρυσός Σταυρός του Μεγαλομάρτυρα Μυροβλύτη Αγίου Δημητρίου της Ιεράς Μητρόπολης Σισανίου και Σιατίστης από Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σισανίου & Σιατίστης κ.κ. Παύλο.

•Την πολυετή προσφορά τους τίμησε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος απονέμοντάς τους τον Χρυσό Σταυρό Α’ Τάξεως της Εκκλησίας.

•Από το Τραμπάτζειο Γυμνάσιο και Λύκειο της Σιάτιστας, από το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου και από το Δημοτικό Συμβούλιο Σιάτιστας, ανακηρύχθηκαν Μεγάλοι Ευεργέτες και τους απονεμήθηκε το Χρυσό Μετάλλιο της πόλεως Σιάτιστας.

•Τιμήθηκαν και βραβεύθηκαν επίσης από την Ακαδημία Αθηνών, από το Ροταριανό Όμιλο Θεσσαλονίκης, την Ομοσπονδία Δυτικομακεδονικών Σωματείων, την Ιερά Μητρόπολη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, τον Δήμο Θεσσαλονίκης, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, το Σύνδεσμο Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, το Σύλλογο Σιατιστέων Αθηνών – Πειραιώς, το Νομαρχιακό Συμβούλιο Κοζάνης, το Σωματείο Εργαζομένων του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου, τον Σύλλογο Σιατιστέων Θεσσαλονίκης, την Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων, το Σύνδεσμο Ελληνοαμερικανικής Φιλίας, το Διεθνές Εμπορικό Επιμελητήριο με το βραβείο Business for peace, κ.α.

 


Γενικό Νοσοκομείο Παπαγεωργίου Θεσσαλονίκης

Το Γενικό Νοσοκομείο Παπαγεωργίου Θεσσαλονίκης, είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, το οποίο προσφέρει υπηρεσίες πρόληψης, διάγνωσης, θεραπείας και αποκατάστασης.

Αποτελεί μία νοσοκομειακή μονάδα με λειτουργικότητα και υψηλές προδιαγραφές σχεδιασμού και τεχνολογίας, ένα σύγχρονο κτιριακό έργο σε επαφή με τον περιφερειακό αυτοκινητόδρομο και σε απόσταση 7χλμ από το κέντρο της πόλης, με δομημένη επιφάνεια 75.000 τμ σε οικοπεδική έκταση 150 στρεμμάτων.

Τον Αύγουστο του 1999 ξεκίνησε η λειτουργία του Νοσοκομείου και η εγκατάσταση Πανεπιστημιακών Κλινικών το έτος 2004, ολοκλήρωσε με τον καλύτερο τρόπο τη στελέχωση του Νοσοκομείου, το οποίο πλέον βρίσκεται σε διαρκή συνεργασία με την Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Σήμερα στο Παπαγεωργίου λειτουργούν κλινικές και τμήματα που καλύπτουν όλο το φάσμα της Τριτοβάθμιας Νοσοκομειακής περίθαλψης και επιπλέον επιτελεί σημαντικό εκπαιδευτικό έργο παρέχοντας ειδίκευση, συνεχή εκπαίδευση, έρευνα και επιμόρφωση ιατρών και νοσηλευτών και εκπονώντας ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα.

Συστρατευμένοι στην κοινή προσπάθεια για τη δυναμική και επιτυχή πορεία του Νοσοκομείου, διοίκηση και εργαζόμενοι κάθε χρόνο τοποθετούν όλο και ψηλότερα τον και παρά τις δυσμενείς οικονομικές συνθήκες των τελευταίων χρόνων, όλοι οι στόχοι επιτυγχάνονται στο ακέραιο, με απώτερο σκοπό την παροχή ποιότητας υγείας στους πολίτες που το προτιμούν και το εμπιστεύονται.

 


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!