«1922, ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ η νέα πατρίδα» ο τίτλος του Ημερολογίου για το 2022 του Ιδρύματος Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα

  


«1922, ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ η νέα πατρίδα» ο τίτλος του Ημερολογίου για το 2022 του Ιδρύματος Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα

 

1922, ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ η νέα πατρίδα είναι ο τίτλος του φετινού θεματικού ημερολογίου του Ιδρύματος Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα και της Νεότερης Ιστορίας της Μακεδονίας. Το φετινό Ημερολόγιο είναι αφιερωμένο στην επέτειο των 100 χρόνων από τον ξεριζωμό των Ελλήνων από τις εστίες τους και την αναζήτηση μιας νέας πατρίδας.

 

Τα κείμενα είναι των κ.κ. Βασίλειου Κ. Γούναρη, Καθηγητή Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας ΑΠΘ, Παρασκευά Σαββαΐδη, Καθηγητή Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών ΑΠΘ, Σταυρούλας Μαυρογένη, Αναπληρώτριας Καθηγήτριας ΠΑ.ΜΑΚ, Φανής Τσατσάια, Ιστορικού τέχνης, Διευθύντριας ΙΜΜΑ, Κυριάκου Στ. Χατζηκυριακίδη, Επίκουρου Καθηγητή Έδρας Ποντιακών Σπουδών ΑΠΘ, Μάρκου Δραγούμη, Μουσικολόγου, Νικολάου Ανδριώτη, Ιστορικού, Δρ. Θεοδοσίου Κυριακίδη, Επιστημονικού Συνεργάτη της Έδρας Ποντιακών Σπουδών του ΑΠΘ και Κωνσταντίνου Παπανικολάου, Ιστορικού, Επιστημονικού Συνεργάτη του ΙΜΜΑ. Την επιμέλεια και το γενικό συντονισμό του εκδοτικού έργου είχε η κ. Φανή Τσατσάια, Διευθύντρια του Ιδρύματος Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα.


Πρόκειται για ένα επιτραπέζιο ημερολόγιο – λεύκωμα σε δύο γλώσσες (ελληνικά-αγγλικά), με σπάνιο φωτογραφικό και αρχειακό υλικό, από συλλέκτες και φορείς της Μακεδονίας. Στην έκδοση σκιαγραφείται όχι μόνον η πόλη της Θεσσαλονίκης ως πρωτεύουσα των προσφύγων, αλλά η Μακεδονία ολόκληρη, η οποία πρωταγωνίστησε ως τόπος εγκατάστασης του προσφυγικού στοιχείου, αποτέλεσε σημείο αναφοράς και πειραματικό πεδίο μιας καινοφανούς διαδικασίας όσμωσης. Το Ημερολόγιο διατίθεται από το πωλητήριο του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα και από τα μεγάλα βιβλιοπωλεία της πόλης






Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!