Σάββας Αναστασιάδης: Ενισχύονται οι σχέσεις μας με τον οικουμενικό ελληνισμό

 


Σάββας Αναστασιάδης: Ενισχύονται οι σχέσεις μας με τον οικουμενικό ελληνισμό

 

Συνέντευξη στο Ράδιο Θεσσαλονίκη94.5

 

Για θέματα του απόδημου ελληνισμού, την ενίσχυση των δεσμών του με την Ελλάδα και την επικείμενη συνάντηση ομογενών από όλο τον κόσμο στη Θεσσαλονίκη μίλησε στο Ράδιο Θεσσαλονίκη94.5FMκαι τον δημοσιογράφο Στέφανο Διαμαντόπουλο ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Β’ Θεσσαλονίκης Σάββας Αναστασιάδης.

Ως πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης  Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς της Βουλής, ο κ. Αναστασιάδης αναφέρθηκε στην κοινή συνεδρίαση της Επιτροπής με το Δ.Σ. της Παγκόσμιας  Διακοινοβουλευτικής  Ένωσης Ελληνισμού (Πα.Δ.Ε.Ε.), που  θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη και θα πλαισιωθεί από παράλληλες εκδηλώσεις (12, 13 και 14 Ιανουαρίου 2022).

«Θα φιλοξενήσουμε στη Θεσσαλονίκη το Δ.Σ. της Πα.Δ.Ε.Ε., που έχει  μέλη σε όλο τον κόσμο, Αμερική, Αυστραλία, Καναδά, Αφρική -σε απίστευτα σημεία της υδρογείου έχουμε ελληνικής καταγωγής εκλεγμένους στα εκεί κοινοβούλια», τόνισε ο κ. Αναστασιάδης. «Η διοίκηση της Ένωσης, που ανήκει αυτήν την περίοδο στους Ελληνοαμερικανούς, με πρόεδρο τον γερουσιαστή Λεωνίδα Ραπτάκη δείχνει  μεγάλο ενδιαφέρον για τη Βόρεια Ελλάδα λόγω και της αναβάθμισης της αμυντικής συμμαχίας με τις ΗΠΑ και των γεγονότων στην Αλεξανδρούπολη. Η κοινή συνεδρίαση με την Κοινοβουλευτική Επιτροπή στην οποία προεδρεύω γίνεται για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη. Θέμα της τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή, ένα επίκαιρο θέμα που έχει ενδιαφέρον και για τους απόδημους, καθώς αρκετοί ανάμεσά τους είναι προσφυγικής καταγωγής».

Επίσης ο κ. Αναστασιάδης αναφέρθηκε στην ημερίδα «Εγνατία των λιμένων. Ηγουμενίτσα – Θεσσαλονίκη – Καβάλα – Αλεξανδρούπολη», που θα γίνει στις 13 Ιανουαρίου στην Αποθήκη Δ του λιμανιού.«Θέμα της ημερίδας, στην οποία θα συμμετάσχουν ως ομιλητές ο  υπουργός  Ναυτιλίας  Γιάννης  Πλακιωτάκης και ο  υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Χαρδαλιάς,  είναι τα λιμάνια που «κουμπώνουν» στην Εγνατία και ο αναπτυξιακός και γεωστρατηγικός ρόλος τους», εξήγησε.

Σε ερώτηση για το παρόν και το μέλλον του λιμανιού της Θεσσαλονίκης ο κ. Αναστασιάδης επισήμανε ότι  «έχει προχωρήσει η σύνδεση της ΠΑΘΕ με το λιμάνι και σχεδιάζεται επίσης η σιδηροδρομική σύνδεση για την οποία υπάρχουν ήδη οι υποδομές».

Τέλος, συζητώντας για την πορεία του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ) ο κ. Αναστασιάδης τόνισε:  «Μετά από πολλά χρόνια ψηφίστηκε η σχετική διάταξη τον Απρίλιο 2021 και αναμένεται η σύγκληση της επιτροπής στην οποία προεδρεύω για να ενεργοποιηθεί  και πάλι το ΣΑΕ όχι όμως ως απόλυτα χρηματοδοτούμενο όργανο από την Ελλάδα αλλά ως  χρηματοδοτούμενο σε ένα βαθμό. Ο οικουμενικός ελληνισμός χρειάζεται παγκόσμια εκπροσώπηση και το ΣΑΕ με οποιαδήποτε μορφή ή όνομα θα πρέπει να λειτουργήσει. Έγινε ένα πρώτο βήμα και τα επόμενα χρόνια θα έχει λυθεί και το ζήτημα αυτό οριστικά».

 

https://www.youtube.com/watch?v=WoPXp_9TdpI&t=6s


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!