Σάββας Αναστασιάδης: Νέα σελίδα στις σχέσεις μας με τον οικουμενικό ελληνισμό

  

 


 

 

Σάββας Αναστασιάδης: Νέα σελίδα στις σχέσεις μας με τον οικουμενικό ελληνισμό

 

Συνέντευξη στο Πρακτορείο FM 104,9

 

«Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έβαλε από την πρώτη στιγμή στόχο να αναβαθμίσει τις σχέσεις της χώρας μας με τον οικουμενικό ελληνισμό», τόνισε  ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Β΄ Θεσσαλονίκης Σάββας Αναστασιάδης μιλώντας στο  Πρακτορείο FM104,9 και στην εκπομπή  «Επί της ουσίας» με τον δημοσιογράφο Νίκο Γιώτη.

Ο κ. Αναστασιάδης αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα της κοινής συνεδρίασης της Ειδικής Μόνιμης  Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς της Βουλής με το Δ.Σ. της Παγκόσμιας  Διακοινοβουλευτικής  Ένωσης Ελληνισμού (Πα.Δ.Ε.Ε.), που  θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη (12, 13 και 14 Ιανουαρίου 2022) και θα έχει ως θέμα τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Η Ειδική Μόνιμη  Επιτροπή Ελληνισμού της Διασποράς της Βουλής, στην οποία προεδρεύει ο κ. Αναστασιάδης, συνεδριάζει για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη (αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου). «Για πρώτη φορά από ιδρύσεως του ελληνικού κράτους συνεδριάζει κοινοβουλευτική επιτροπή εκτός Κοινοβουλίου και εκτός πολεοδομικού συγκροτήματος Αθηνών. Είχα ζητήσει εδώ και καιρό να αποκεντρωθεί η συνεδρίαση, να έρθει στη Θεσσαλονίκη, οι συνθήκες όμως ήταν δύσκολες και δεν το επέτρεπαν. Το σημαντικό είναι ότι η συνεδρίαση αυτή γίνεται σε μία περίοδο που αναβαθμίζονται οι σχέσεις μας με τις ΗΠΑ. Είναι μία πολύ σημαντική ένωση η Πα.Δ.Ε.Ε. διότι οι φωνές των Ελληνικής καταγωγής βουλευτών που μεταφέρουν τα εθνικά ζητήματα τις χώρας μας στα ξένα κοινοβούλια ενώνονται πολλές φορές με τις δικές μας φωνές και έχουν θετικά αποτελέσματα για τα εθνικά μας θέματα. Πρόεδρος της Πα.Δ.Ε.Ε. είναι ο Ελληνοαμερικανός γερουσιαστής του δημοκρατικού κόμματος Λεωνίδας Ραπτάκης που έχει σημαντικές παρεμβάσεις για τα εθνικά μας θέματα, όπως για παράδειγμα να μην πωληθούν τα F-35 στην Τουρκία και να μην αναβαθμιστούν τα Mirage ή να πωληθούν στην Τουρκία. Η Ένωση στήριξε τη χώρα μας την περίοδο της  κρίσης και συνεχίζει να τη στηρίζει και σε τομείς όπως οι επενδύσεις».

Αναφερόμενος στο έργο της Ειδικής Μόνιμης  Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς της Βουλής ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας εξήγησε ότι «δίνει βήμα στους ομογενείς και μεταφέρει τα προβλήματα και τις προτεραιότητές τους στην κυβέρνηση, η οποία προσπαθεί να λύσει όσα μπορεί να λύσει. Κάνουμε μεγάλη προσπάθεια για τη διατήρηση της ελληνικής γλώσσας στους ομογενείς, κυρίως στις περιοχές που έχουμε τρίτης και τέταρτη γενιάς Έλληνες, προκειμένου να διατηρηθεί η εθνική συνείδηση σε αυτές τις γενιές. Γίνεται σπουδαία δουλειά ιδιαίτερα τα δύο τελευταία χρόνια».

Σε ερώτηση για το ζήτημα λειτουργίας του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ), ο κ. Αναστασιάδης απάντησε: «Το ΣΑΕ είναι σε αδράνεια, έχει πάψει να υφίσταται εδώ και μία δεκαετία, από το 2012. Πρόθεσή μας είναι να λειτουργήσει  και πάλι με μία άλλη μορφή, καθώς η μορφή με την οποία λειτούργησε απέτυχε. Είχαν δημιουργηθεί προβλήματα σε σχέση με τη λειτουργία του και τη διαχείριση των χρημάτων, άφησε ωστόσο έργο πίσω του, όπως για παράδειγμα στήριξε τον Ελληνισμό στις χώρες της πρώην Σοβιετικής  Ένωσης. Προκειμένου να αναβαθμίσει τις σχέσεις με τον οικουμενικό ελληνισμό η κυβέρνηση έφερε δύο σημαντικά νομοσχέδια: το πρώτο αφορά στην ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού και το δεύτερο σχετίζεται με την επαναλειτουργία του ΣΑΕ. Ψηφίστηκε τον Απρίλιο του 2021 και αναμένεται να ενεργοποιηθεί σύντομα, μέσα στο 2022 μάλιστα ελπίζω να έχουμε το πρώτο συμβούλιο του νέου ΣΑΕ».

 Επίσης ο κ. Αναστασιάδης αναφέρθηκε στην  ημερίδα «Εγνατία των λιμένων. Ηγουμενίτσα – Θεσσαλονίκη – Καβάλα – Αλεξανδρούπολη», που θα γίνει στις 13 Ιανουαρίου στην Αποθήκη Δ του λιμανιού. «Θέμα της ημερίδας, στην οποία θα συμμετάσχουν ως ομιλητές ο  υπουργός  Ναυτιλίας  Γιάννης  Πλακιωτάκης και ο  υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Χαρδαλιάς,  είναι τα λιμάνια που «κουμπώνουν» στην Εγνατία και ο αναπτυξιακός και γεωστρατηγικός ρόλος τους», εξήγησε.

Σε ερώτηση σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας και τα νέα μέτρα της κυβέρνησης, ο κ. Αναστασιάδης απάντησε: «Δυστυχώς το πρόβλημα υφίσταται παγκόσμια, ο ιός αποδεικνύεται σκληρός αντίπαλος που μεταλλάσσεται. Τελευταία έχουμε φοβερή έκρηξη κρουσμάτων, το παρήγορο όμως είναι ότι δεν πιέζεται το σύστημα υγείας όσο πίεζε η μετάλλαξη Δέλτα. Στη Νότια Αφρική και στη Βρετανία άρχισε να αποκλιμακώνεται γρήγορα η έξαρση του τελευταίου διαστήματος  και αυτό μας δίνει μία αισιοδοξία ότι ίσως σε μικρό διάστημα θα είμαστε καλύτερα. Υπάρχει αντίδραση από την κοινωνία, το ξέρουμε και το κατανοούμε, πρέπει όμως όλοι να γνωρίζουν ότι πρώτο μέλημα της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι η προστασία της δημόσιας υγείας. Κανείς δεν παίρνει ευχάριστα μέτρα που περιορίζουν τις ελευθερίες αλλά είναι ευθύνη της κυβέρνησης να πάρει αυτά τα μέτρα για να προστατευθεί η δημόσια υγεία και να επιστρέψουμε στην κανονικότητα. Για άλλη μία φορά αποδεικνύεται ότι οι εμβολιασμοί είναι το όπλο, η άμυνά μας, σύμφωνα πάντα με τις εισηγήσεις των ειδικών, της επιστήμης».

https://www.youtube.com/user/savanastasiadis/videos

 

 

 


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!