Σάββας Αναστασιάδης: Αναβαθμίζεται ο γεωστρατηγικός ρόλος της χώρας μας

 


Σάββας Αναστασιάδης: Αναβαθμίζεται ο γεωστρατηγικός ρόλος της χώρας μας 

Συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό Flash 99.4

 

Για την αναπτυξιακή και γεωστρατηγική σημασία των λιμανιών της Ηγουμενίτσας, της Θεσσαλονίκης, της Καβάλας και της Αλεξανδρούπολης, τα οποία συνδέονται με την Εγνατία οδό, μίλησε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Β΄ Θεσσαλονίκης Σάββας Αναστασιάδης σε συνέντευξή του στονραδιοφωνικό σταθμό Flash99.4 και στην εκπομπή «Μεσημέρι στον Flash» με τον δημοσιογράφο Γιάννη Χαβιανίδη.

Ο κ. Αναστασιάδης αναφέρθηκε στην  ημερίδα «Εγνατία των λιμένων. Ηγουμενίτσα – Θεσσαλονίκη – Καβάλα – Αλεξανδρούπολη», που θα γίνει στις 13 Ιανουαρίου 2022 στην Αποθήκη Δ του λιμανιού της Θεσσαλονίκης. «Θέμα της ημερίδας, στην οποία θα συμμετάσχουν ως ομιλητές ο  υπουργός  Ναυτιλίας  Γιάννης  Πλακιωτάκης και ο  υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Χαρδαλιάς,  καθώς και οι δήμαρχοι των τεσσάρων πόλεων-λιμένωνείναι ο αναπτυξιακός και γεωστρατηγικός ρόλος των λιμανιών», εξήγησε.«Ο αναπτυξιακός ρόλος είναι γνωστός, ο γεωστρατηγικός όμως δεν μπορεί να γίνει κατανοητός εύκολα.  Γνωρίζουμε καλά ότι οι Αμερικανοί έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και αυτό ενόχλησε τους γείτονες και όχι μόνο, αναφέρθηκε μάλιστα και στη συνάντηση Πούτιν – Μητσοτάκη. Γνωρίζουμε επίσης πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος του λιμανιού της Θεσσαλονίκης. Πλέον αναβαθμίζεται ο ρόλος των λιμανιών της Βόρειας Ελλάδας όπως και ο ρόλος της χώρας μας γεωστρατηγικά στην περιοχή».

Η ημερίδα για τα λιμάνια εντάσσεται στις παράλληλες εκδηλώσεις που πλαισιώνουν την κοινήσυνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης  Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς της Βουλής με το Δ.Σ. της Παγκόσμιας  Διακοινοβουλευτικής  Ένωσης Ελληνισμού (Πα.Δ.Ε.Ε.), η οποία  θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη (12, 13 και 14 Ιανουαρίου 2022).Είναι η πρώτη φορά που η Ειδική  Επιτροπή Ελληνισμού της Διασποράς της Βουλής, στην οποία προεδρεύει ο κ. Αναστασιάδης, συνεδριάζει στη Θεσσαλονίκη(αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου). Η συνεδρίαση θα έχει ως θέμα τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή. «Με την ιδιότητα του προέδρου ζήτησα να γίνειη συνεδρίαση στη Θεσσαλονίκη και ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας έδωσε τη δυνατότητα να γίνει αυτό. Έτσι θα  ανοίξουμε τις εκδηλώσεις για την επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή και ομιλητές θα είναι οι ομοσπονδίες προσφυγικών σωματείων», επισήμανε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας. 

Ο κ. Αναστασιάδης στάθηκε ιδιαίτερα στη συμβολή της Πα.Δ.Ε.Ε.και του προέδρου της, του Ελληνοαμερικανού γερουσιαστή Λεωνίδα Ραπτάκησε εθνικά θέματα καθώς και σε ζητήματα οικονομικών σχέσεων.

Συζητώντας για τα αμυντικά ζητήματα της χώρας και τον ρόλο των αποδήμων, ο κ. Αναστασιάδης τόνισε:«Αυτό που έχει σημασία είναι ότι στον αμυντικό προϋπολογισμό των ΗΠΑ προστέθηκε μία τροπολογία που αναφέρεται στην αναβάθμιση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων και της αμυντικής συνεργασίας. Πέρασε από τη Γερουσία και τη Βουλή των Αντιπροσώπων με μεγάλη πλειοψηφία και σε αυτό βοήθησε και η Πα.Δ.Ε.Ε. Αυτές τις μέρες ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντενυπέγραψε την εισήγηση των δύο επιτροπών, η οποία και έγινε νόμος του αμερικανικού κράτους. Αυτό σημαίνει ότι οι σχέσεις μας θα συνεχίσουν να αναβαθμίζονται τα επόμενα χρόνια και μέσα σε αυτό περιλαμβάνεται και η δυνατότητα να αρχίσει συζήτηση για την απόκτηση μαχητικώνπέμπτης γενιάς αεροσκαφώνF-35 από την Ελλάδα. Αυτό είναι και ένας λόγος που βλέπετε μία ανησυχία και όχι ψύχραιμη αντίδραση από την πλευρά της Τουρκίας».

Σε ερώτηση σχετικά με την  κριτική που δέχεται η κυβέρνηση από την αντιπολίτευση για κακή διαχείριση της πανδημίας και τις πιέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για εκλογές, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας παρατήρησε:«Δεν νομίζω ότι το λέει με την ψυχή του ο κ. Τσίπρας, αναγκάζεται να το πει, διότι πρέπει κάτι να πει. Πρέπει όμως να είναι προσεκτικός, να στρέψει το βλέμμα και να δει τι γίνεται και στο εξωτερικό. Είναι παγκόσμιο θέμα η πανδημία και πολλές φορές η διεθνής κοινότητα ακολούθησε την Ελλάδα σε μέτρα ανάσχεσης του κύματος. Ο κ. Τσίπρας θεωρεί ότι βρήκε ένα αφήγημα για να ασκήσει αντιπολίτευση. Νομίζω ότι κάνει λάθος. Το θέμα της πανδημίας είναι εθνικό και έτσι έπρεπε να το αντιμετωπίζει η αντιπολίτευση και όχι να προσπαθούν να αποκομίσουν οφέλη κομματικά».

Σε σχέση με την τρέχουσα έξαρση της πανδημίας, ο κ. Αναστασιάδης εξέφρασε την αισιοδοξία ότι σύντομα θα υπάρξει ανάσχεση.  «Το αισιόδοξο είναι ότι η μετάλλαξη δείχνει ήπια, αυτόδιαπιστώνεται  ήδη στην Αφρική και το Ηνωμένο Βασίλειο. Φαίνεται ότι η Όμικρον θα υπερκαλύψει τη Δέλτα και η κοινωνία θα αποκτήσει την ανοσία που χρειάζεται, αυτές τουλάχιστον είναι οι θέσεις των επιστημόνων».

Όσο για το ζήτημα των αρνητών του εμβολιασμού, ο κ. Αναστασιάδης παρατήρησε:«Υπάρχει οργανωμένη πολιτεία που μπορεί να τα αντιμετωπίσει όλα. Το κράτος λειτουργεί και λειτουργεί πολύ σωστά τα τελευταία δύο χρόνια. Τέτοια φαινόμενα έχουμε δει και στο παρελθόν με άλλες μορφές και έχουν πια υποχωρήσει».

 

https://www.youtube.com/watch?v=2Y24zD_6xTo

 


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!