Εισήγηση του Σ. Αναστασιάδη στη συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς

 


Εισήγηση του Σ. Αναστασιάδη στη συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς

 

Εισήγηση του Προέδρου της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς, βουλευτή  Β΄ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, Σάββα Αναστασιάδη, στη συνεδρίαση της Επιτροπής, με θέμα ημερήσιας διάταξης: «Ελληνική και Ρωμέικη παρουσία στην Εγγύς Ανατολή» την Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2021.

Τα μέλη της Επιτροπής  κλήθηκαν να ενημερώσουν ο,  Πρόεδρος Ελλήνων Δαμασκού, ο Πρόεδρος Ελληνικής Κοινότητας Βηρυτού, ο Πρόεδρος Ελληνικής Ομοσπονδίας Λεβαντίνων και ο Πρόεδρος Ρωμέϊκου Πολιτιστικού Συλλόγου Βηρυτού.

Ο κ. Αναστασιάδης , κατά τη διάρκεια της εισήγησής του,  αφού έκανε μία Ιστορική αναδρομή, για τις  μετακινήσεις των Ελληνικών πληθυσμών που κατοικούσαν στη Μικρά Ασία, στη Σμύρνη, στο Τσεσμέ και στην Καππαδοκία προς τη Συρία και τον Λίβανο, στις αρχές του 20ου αιώνα , μετά την Μικρασιατική καταστροφή, αναζητώντας καταφύγιο, υπογράμμισε ότι, η ελληνική παρουσία στην περιοχή προϋπήρχε από τους Ελληνιστικούς και Βυζαντινούς χρόνους και πως οι πληθυσμοί αυτοί έχουν οργανωθεί σε Ρωμέικες, Ελληνορθόδοξες κοινότητες, πιστεύουν ότι οι ρίζες τους είναι Ελληνικές και έχουν ελληνική συνείδηση.

 

Στη συνέχεια πήραν τον λόγο και ενημέρωσαν τα μέλη της Επιτροπής, οι Πρόεδροι των τεσσάρων συλλόγων, τονίζοντας ιδιαίτερα τις δύσκολες συνθήκες κάτω από τις οποίες ζουν στη Συρία και τον Λίβανο, αλλά και την επίμονη προσπάθειά τους να διατηρήσουν ζωντανές τις Ελληνορθόδοξες παραδόσεις και τους δεσμούς τους με την Ελλάδα και τον Ελληνικό πολιτισμό.

 

Κλείνοντας ο Πρόεδρος της Επιτροπής για τον Απόδημο Ελληνισμό τόνισε:« σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια που κάνουν αυτοί οι άνθρωποι μόνοι τους και οι ελληνικές κοινότητες και οι Ρωμαίικες κοινότητες, για να διατηρήσουν την ταυτότητά τους, να διατηρήσουν τη συνείδησή τους, μέσα από τη γλώσσα, τον πολιτισμό, τις παραδόσεις και τις γιορτές, δείχνει την αγάπη τους για την Ελλάδα και θα πρέπει να είμαστε και εμείς συνοδοιπόροι. Το λέω με μία κουβέντα και χωρίς πολλά λόγια»

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της εισήγησης του κ. Αναστασιάδη:

 

https://savvas-anastasiadis.gr/eisigisi-sti-synedriasi-tis-eidikis-monimis-epitropis-ellinismoy-tis-diasporas-me-thema-elliniki-kai-romeiki-paroysia-stin-eggys-anatoli-30-11-2021/

 

VIDEO

https://www.youtube.com/watch?v=KenEKS7Z1Nk&t=32s

 

          https://www.youtube.com/watch?v=JEiV_Y1Sp1c&t=82s

 


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!