Σάββας Αναστασιάδης: «Ανάγκη για μήνυμα ενότητας στην κοινωνία και όχι διχασμού»

  

 


Σάββας Αναστασιάδης: «Ανάγκη για μήνυμα ενότητας στην κοινωνία και όχι διχασμού»

 

Συνέντευξη στον 102 FM της ΕΡΤ3

 

Για ζητήματα του απόδημου Ελληνισμού και τη σύνδεσή του με τη Θεσσαλονίκη αλλά και την επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική καταστροφή μίλησε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Β΄ Θεσσαλονίκης Σάββας Αναστασιάδης στην εκπομπή «Καινούργια μέρα» του 102 FMτης ΕΡΤ3 και στον δημοσιογράφο Νίκο Λαδιανό.

Όπως εξήγησε ο κ. Αναστασιάδης, η ανησυχία για την έξαρση της πανδημίας οδήγησε στην απόφαση να αναβληθεί η προγραμματισμένη για το τριήμερο 12, 13 και 14 Ιανουαρίου 2022  κοινή συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης  Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς της Βουλής -στην οποία ο ίδιος προεδρεύει- με το Δ.Σ. της Παγκόσμιας  Διακοινοβουλευτικής  Ένωσης Ελληνισμού (Πα.Δ.Ε.Ε.) στη Θεσσαλονίκη, καθώς και η ημερίδα «Εγνατία των λιμένων. Ηγουμενίτσα – Θεσσαλονίκη – Καβάλα – Αλεξανδρούπολη» που επρόκειτο να την πλαισιώσει.

«Η αναβολή είναι μία από τις παράπλευρες απώλειες της πανδημίας. Δυστυχώς τα πράγματα φαίνεται να επιδεινώνονται, αυξάνονται τα κρούσματα και ανησυχήσαμε μήπως θέταμε σε κίνδυνο την υγεία πολλών ανθρώπων. Κάποιοι από τους συμμετέχοντες δεν θα μπορούσαν να έρθουν, καθώς  χώρες όπως ο Καναδάς και η Αυστραλία έχουν επιβάλλει περιορισμούς στις μετακινήσεις», τόνισε ο κ. Αναστασιάδης.« Ήδη κάνουμε συζητήσεις με τον πρόεδρο της Πα.Δ.Ε.Ε.Λεωνίδα Ραπτάκη ώστε να γίνει η συνεδρίαση σε νέα ημερομηνία σε ένα δίμηνο από τώρα βλέποντας φυσικά και την εξέλιξη των πραγμάτων και ελπίζοντας ότι σε ένα μήνα, όπως λένε οι ειδικοί, θα αρχίσει να αποκλιμακώνεται το κύμα της πανδημίας».

Για την ανάγκη να λειτουργήσει και πάλι το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού, ο κ. Αναστασιάδης είπε: «Από το 2012το ΣΑΕ έχει αδρανοποιηθεί κι αυτό γιατί υπήρχαν προβλήματα στη λειτουργία του. Η εκτίμησή μου είναι ότι έχουν γίνει πάρα πολλά λάθη στη λειτουργία του αλλά υπήρξαν και σωστές παρεμβάσεις που δεν πρέπει να παραβλέπουμε. Τον Απρίλιο του 2021 ψηφίστηκε ο νόμος για το νέο ΣΑΕ και αναμένεται τώρα να αναλάβει πρωτοβουλία το υπουργείο Εξωτερικών και το υφυπουργείο Απόδημου Ελληνισμού ώστε να συγκροτηθεί η πρώτη επιτροπή, να προκηρυχθούν εκλογές και να λειτουργήσει και πάλι το Συμβούλιο.  Ο οικουμενικός ελληνισμός χρειάζεται παγκόσμια εκπροσώπηση και  χρειάζεται ένα όργανο που να συνομιλεί με τους θεσμούς και με την κυβέρνηση». Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στάθηκε ιδιαίτερα στη σύνδεση του ΣΑΕ με τη Θεσσαλονίκη. Όπως είπε, «έδρα του ΣΑΕ είναι η Θεσσαλονίκη κι αυτό είναι κατοχυρωμένο από το Σύνταγμα και δεν πρόκειται να αλλάξει».

Σχετικά με τη Μικρασιατική καταστροφή με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων το 2022, ο κ. Αναστασιάδης τόνισε: «Είναι μία μεγάλη τραγωδία που μας συνοδεύει ακόμη. Το σημαντικότερο αυτή τη στιγμή είναι το μήνυμα για ενότητα. Ο διχασμός αποδείχτηκε καταστροφικός για την Ελλάδα διαχρονικά».

Όσο για τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας επισήμανε: «Είναι μία πολύ δύσκολη εξίσωση για όλο τον κόσμο. Δεν υπάρχει  μία σταθερά πάνω στην οποία μπορείς να πατήσεις. Τα πράγματα είναι μεταβαλλόμενα και υπάρχουν διάφορες απόψεις στην κοινωνία που κάποιες φορές δεν συμβαδίζουν με τις επιστημονικές απόψεις. Υπάρχουν φωνές που ζητάνε πιο σκληρά μέτρα για τους αρνητές, όμως με πιο σκληρά μέτρα διχάζεται η κοινωνία. Η κυβέρνηση προσπαθεί να διατηρήσει την κοινωνική συνοχή. Αν διαρραγεί ο κοινωνικός ιστός πολύ δύσκολα θα αποκατασταθεί».

Τέλος, σε σχέση με την απόφαση της κυβέρνησης για το άνοιγμα των σχολείων και τις κριτικές που έχουν ασκηθεί για την απόφαση αυτή, ο κ. Αναστασιάδης τόνισε: «Η αύξηση των κρουσμάτων είναι αυτό το διάστημα εκρηκτική, όμως ο αριθμός των θανάτων μειώνεται. Επιπλέον δεν έχουμε lockdownόπως είχαμε πέρυσι, πράγμα που σημαίνει ότι τα παιδιά του λυκείου θα είναι έξω και ίσως αυτό γίνει πιο επικίνδυνο από ό,τι αν βρίσκονται στα σχολεία. Η εμπειρία από το άνοιγμα των σχολείων έδειξε ότι δεν είναι τα σχολεία αυτά που θα υπερμεταδώσουν τον ιό όταν τηρούνται οι κανόνες. Να συνυπολογίσουμε σε όλα αυτά την ψυχολογία των παιδιών και το ζήτημα της μάθησης. Αποδείχτηκε ότι η τηλεδιάσκεψη σε επίπεδο γνώσεων δεν προσφέρει αυτά που προσφέρει η φυσική παρουσία. Καλώς ελήφθη λοιπόν η απόφαση να ανοίξουν τα σχολεία αλλά ας προτρέψουμε γονείς και εκπαιδευτικούς να τηρούν τα μέτρα».


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!