Πανελλήνια Ένωση Βιοεπιστημόνων: Ανακοίνωση για την μοριακή ανίχνευση (PCR) του SARS - Cov-2

 


Η Πανελλήνια Ένωση Βιοεπιστημόνων (ΠΕΒ) θεωρεί ότι η μοριακή εξέταση ανίχνευσης του κορωνοϊού θα μπορούσε να ολοκληρώνεται σε λιγότερο χρόνο και με σαφώς μικρότερο κόστος, αν το Υπουργείο Υγείας παρείχε τη νομική δυνατότητα εκτέλεσης της συγκεκριμένης εξέτασης και της καταγραφής των αποτελεσμάτων στο Εθνικό Μητρώο Ασθενών COVID-19 της ΗΔΙΚΑ Α.Ε. και στους Βιοεπιστήμονες. 

Στoν παρατεταμένο χρόνο απόκρισης και την αυξημένη τιμή συμβάλλουν: 

- αφενός η διενέργεια της εξειδικευμένης μοριακής δοκιμασίας σε κάθε Ιδιωτικό Διαγνωστικό Εργαστήριο, χωρίς έλεγχο των προδιαγραφών (ύπαρξη απαιτούμενων υλικοτεχνικών υποδομών, όπως Biosafety Class II Cabinet και Real-Time PCR μηχάνημα, καθώς και του εξειδικευμένου προσωπικού που διενεργεί τις εξετάσεις και ερμηνεύει τα αποτελέσματα), με αποτέλεσμα τα περισσότερα εργαστήρια να εκτελούν την εξέταση μέσω εργολαβικών υπηρεσιών, εκτοξεύοντας και το κόστος και τον χρόνο εκτέλεσης της εξέτασης. 

- αφετέρου, οι Βιοεπιστήμονες, που στην πλειοψηφία τους είναι επιστημονικά υπεύθυνοι στα Εργαστήρια που εκτελούν τη μοριακή ανίχνευση του κορωνοϊού, δεν έχουν δικαιώματα πρόσβασης στο Εθνικό Μητρώο Ασθενών COVID-19 της ΗΔΙΚΑ Α.Ε., με αποτέλεσμα και η τιμή να αυξάνεται, αλλά και να υπάρχει καθυστέρηση της ενημέρωσης του Μητρώου, λόγω της καταχώρησης των αποτελεσμάτων μόνο από τους Εργαστηριακούς Ιατρούς (Βιοπαθολόγοι, Παθολογοανατόμοι, Κυτταρολόγοι, Αιματολόγοι). 

Η ΠΕΒ έχει κάνει πολλές φορές μέχρι σήμερα σχετικά διαβήματα στο Υπουργείο Υγείας για τη δυνατότητα χρήσης του Μητρώου της ΗΔΙΚΑ εκ μέρους των Βιοεπιστημόνων, όπως συμβαίνει με τους Νοσηλευτές και τους Φαρμακοποιούς, χωρίς ανταπόκριση. Έχει επίσης επισημάνει από την αρχή της πανδημίας ότι η PCR ανάλυση θα πρέπει να συνταγογραφείται για να αποφεύγεται η άσκοπη χρήση της και ώστε να υπάρχει μείωση της συνολικής δαπάνης, και επίσης να διενεργείται από εξειδικευμένους στο αντικείμενο επιστήμονες, με διαπιστευμένες διεργασίες για να διασφαλίζεται η εγκυρότητα και η αξιοπιστία των αποτελεσμάτων. 

Καλούμε για άλλη μια φορά το Υπουργείο Υγείας να δράσει άμεσα προς όφελος της δημόσιας υγείας και των πολιτών με τις παρακάτω ενέργειες: 

- να άρει τον αποκλεισμό των Bιοεπιστημόνων από την επίσημη καταχώρηση των αποτελεσμάτων.

- να στελεχώσει τις δημόσιες δομές υγείας με εξειδικευμένους Βιοεπιστήμονες, οι οποίοι είναι, βάσει των σπουδών τους, οι πλέον αρμόδιοι για να διενεργούν μοριακές αναλύσεις. 

- να προχωρήσει στην απονομή της Ειδικότητας Εργαστηριακής Γενετικής, ώστε να υπάρξει επιτέλους έλεγχος για την τήρηση των ορθών διαδικασιών των γενετικών εξετάσεων όπως και η μοριακή δοκιμασία ανίχνευσης του κορωνοϊού SARS-CoV-2. 

Tο ΔΣ της Πανελλήνιας Ένωσης Βιοεπιστημόνων


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!