“Φροντιστήριο Βιωσιμότητας” για μια εκπαίδευση για την αειφορία

 



Το "Φροντιστήριο Βιωσιμότητας" του Δήμου Νεάπολης Συκεών ιδρύθηκε στη Δημοτική Βιβλιοθήκη του Δήμου, Αμασείας 21 τον Φεβρουάριο  του 2019 και συνεχίζει την επιτυχή πορεία του με στόχο τη δια βίου εκπαίδευση για την αειφορία  και την καλλιέργεια "κουλτούρας" βιώσιμης συμπεριφοράς για το μέλλον.

Προς το σκοπό αυτό συνεργάζονται ο Δήμος Νεάπολης-Συκεών, η Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, οι Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης-Γραφεία Περιβαλλοντικής Αγωγής, το Πατριαρχικό Ίδρυμα Πατερικών Μελετών, το Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού του Δήμου Νεάπολης-Συκεών, ο όμιλος «Φίλοι της Φύσης» Θεσσαλονίκης, ο Φορέας Διαχείρισης Λιμνών Κορώνειας-Βόλβης, ο Φορέας Διαχείρισης Προστατευόμενων περιοχών Θερμαϊκού Κόλπου, η περιβαλλοντική οργάνωση ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ και διάφοροι περιβαλλοντικοί και πολιτιστικοί φορείς, που από της ιδρύσεως του "Φροντιστηρίου Βιωσιμότητας" δήλωσαν ενεργό την παρουσία τους και τη συμμετοχική τους διάθεση.

Με μια σειρά δράσεων και ολοκληρωμένων εκπαιδευτικών προγραμμάτων περιβαλλοντικού και πολιτιστικού περιεχομένου το "Φροντιστήριο Βιωσιμότητας"του δήμου Νεάπολης Συκεών επιχειρεί να διαμορφώσει τον αυριανό ανήσυχο, δραστήριο, δημιουργικό και υπεύθυνο πολίτη μέσα από την μελέτη και έρευνα των αλληλεξαρτώμενων σχέσεών του με το φυσικό κοινωνικό και πολιτιστικό συνολικό περιβάλλον.

 Όλοι μαζί, σε ένα πνεύμα που προϋποθέτει ισότιμες σχέσεις, ανταλλαγή απόψεων και σύζευξη διαφορετικών προσεγγίσεων για την επίτευξη των κοινών στόχων.. Ακόμα και στις δύσκολες συγκυρίες, που βιώνουμε, αναπτύσσοντας εναλλακτικούς τρόπους σε δράσεις και συνεργασίες από απόσταση αλλά και δια ζώσης υπό αντίξοες συνθήκες επί του πεδίου. Τα δυο χρόνια της πανδημίας αναμφισβήτητα άλλαξαν τα όσα ξέρουμε. Καθημερινότητα, συνήθειες δουλειές, στόχοι, όλα επηρεάστηκαν, προσαρμόστηκαν περιορίστηκαν.

Και κάπου εκεί ανάμεσα στην τηλεργασία, τις τηλεδιασκέψεις και την κάθε είδους απομακρυσμένη επικοινωνία μας έγινε ίσως λίγο πιο ξεκάθαρο πως τα υπέροχα πράγματα συμβαίνουν, όταν είμαστε μαζί, όταν από μονάδες γινόμαστε ομάδα


Την Τρίτη 22 Φεβρουαρίου διοργανώνεται Ημερίδα ενημέρωσης.  Σκοπός της Ημερίδας είναι η ενημέρωση των εκπαιδευτικών, των ενδιαφερομενων, των φορέων, σχετικά με τον καινοτόμο θεσμό «Φροντιστήριο Βιωσιμότητας», έναν θεσμό που ίδρυσε ο Δήμος Νεάπολης-Συκεών το Φεβρουάριο του 2019 και σημείωσε επιτυχή λειτουργία ως σήμερα σε θέματα περιβαλλοντικού γραμματισμού και κοινωνικής αλληλεγγύης.θα γίνει ενημέρωσηγια τις δράσεις και τη λειτουργία του «Φροντιστηρίου Βιωσιμότητας», για τον εκπαιδευτικό και υποστηρικτικό του ρόλο και την προσπάθεια διαμόρφωσης ενός δικτύου «Φροντιστηρίων Βιωσιμότητας» και σε άλλους δήμους, προκειμένου να δημιουργηθεί μια συλλογική συνείδηση στη βάση των αρχών της αειφορίας προς όφελος του περιβάλλοντος του πολιτισμου και της ίδιας της κοινωνιας.

Οι συντονιστές :

Μ. Βουλγαριδης Αντιδήμαρχος Παιδείας Δήμου Νεάπολης Συκεών

Δ. Μιχελακη εκπαιδευτικος

 



Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!