Η «Όπερα του Διαστήματος» και ένα «θαυμαστό ταξίδι» στο ΝΟΗΣΙΣ. Γνωρίστε τις αστρονομικές ταινίες και τους δημιουργούς τους

 


Η «Όπερα του Διαστήματος» και ένα «θαυμαστό ταξίδι» στο ΝΟΗΣΙΣ

Γνωρίστε τις αστρονομικές ταινίες και τους δημιουργούς τους 

Ο Φάνης Ματσόπουλος μεγάλωσε… κάτω από τα αστέρια, δηλαδή στο Αστεροσκοπείο της Αθήνας όπου εργάζονταν ο πατέρας του ως υπεύθυνος του Κέντρου Επισκεπτών του Αστεροσκοπείου Αθηνών επί σειρά ετών.

Στην αρχή ασχολήθηκε με την αστροφωτογραφία , αλλά τον κέρδισαν οι …διαστημικές ταινίες ή καλύτερα οι ταινίες επιστημονικού περιεχομένου με εξειδίκευση την Αστρονομία.

Στο Κοσμοθέατρο του ΝΟΗΣΙΣ προβάλλονται η πολυβραβευμένη ταινία του «Το θαυμαστό Ταξίδι» (The Great Journey), η ταινία το Κλίμα της Γης (Earths Climate) και η ταινία «Η Ευρώπη εξερευνά το Διάστημα (Europes Cosmic Quest) που αναφέρεται στην ευρωπαϊκή προσπάθεια εξερεύνησης του Διαστήματος.

Ο Φάνης Ματσόπουλος έχει συνεργαστεί με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (European Space Agency ESA) το Αστεροσκοπείο ΝΑ Ευρώπης (European Southern Observatory ESO) το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και αστρονομικά του νοκυμαντέρ έχουν προβληθεί σε διεθνή φεστιβάλ , πλανητάρια κ.ά   

Οι εντυπωσιακές παραγωγές επιστημονικών ταινιών του  δημιουργήθηκαν με τη χρήση όλων των σύγχρονων τεχνολογιών, ενώ μέρος των γυρισμάτων έχουν γίνει σε παρατηρητήρια αστεροσκοπείων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Στην ταινία «το θαυμαστο ταξίδι» για παράδειγμα ,η οποία απέσπασε πολλές διεθνείς διακρίσεις (Καλύτερο Ντοκυμαντέρ μεγάλου μήκους στο Διεθνές Φίλμ Φέστιβαλ του Άμστερνταμ 2021, Καλύτερης Κινηματογράφησης για μεγάλου μήκους ντοκυμαντέρ στο Φεστιβάλ Ταινιών στο Σαν Φραντσίσκο 2021, Καλύτερο Ντοκυμαντέρ μεγάλου μήκους στο ευρωπαϊκό Φίλμ Φέστιβαλ στο Ηνωμένο Βασίλειο),   παρακολουθούμε τον κόσμο μέσα από τη ματιά ενός αστροναύτη κάνοντας χρήση όλων των σύγχρονων τεχνολογικών δεδομένων.

Στο Κοσμοθέατρο του ΝΟΗΣΙΣ ένας ατέλειωτος κόσμος ξετυλίγεται μπροστά στα μάτια μας:      

·         Το θαυμαστό ταξίδι (The Great Journey)

 Η πολυβραβευμένη ταινία

Η ταινία παρουσιάζει τον τρόπο που ένας αστρονόμος βλέπει τον κόσμο και πώς αντιλαμβάνεται την επιστήμη και τα επιτεύγματά της. Με εντυπωσιακές εικόνες ουράνιων σωμάτων, πλανητών, αστεριών γνωρίζουμε πώς διαμορφώθηκαν οι γνώσεις του ανθρώπου για το Σύμπαν στο πέρασμα του χρόνου.

Η ταινία βραβεύτηκε μεταξύ άλλων με το “Best Documentary Feature” (καλύτερου μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ) στο Amsterdam World International Film Festival 2021.

Σκηνοθεσία: Θεοφάνης Ματσόπουλος.

https://www.noesis.edu.gr/the-great-journey/

Στο Πλανητάριο του ΝΟΗΣΙΣ μπορείτε να παρακολουθήσετε:

·         Το κλίμα της Γης (Earths Climate)

Η θέση της Γης στο ηλιακό σύστημα προσφέρει τις κατάλληλες συνθήκες για την ανάπτυξη και εξέλιξη της ζωής. Οι συνθήκες αυτές ωστόσο δεν είναι αμετάβλητες στο πέρασμα του χρόνου. Στις μέρες μας, οι παρεμβάσεις του ανθρώπου στο περιβάλλον έχουν επιφέρει μία νέα κλιματική αλλαγή που αναγκάζει στη λήψη δραστικών μέτρων για την αντιμετώπισή της. Η ταινία παρουσιάζει τους παράγοντες που επηρεάζουν τις κλιματικές συνθήκες του πλανήτη μας.

Σκηνοθεσία: Θεοφάνης Ματσόπουλος.

https://www.youtube.com/watch?v=FOPDdCWUEQs

·         Η Ευρώπη εξερευνά το διάστημα (Europes Cosmic Quest)

Ένα ταξίδι με την ESA (European Space Agency – Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος) που μας παρασύρει στην περιπέτεια της εξερεύνησης του Σύμπαντος! Γνωρίζουμε τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό και το τηλεσκόπιο Hubble, τις ρομποτικές αποστολές Planck και ATHENA, καθώς περιηγούμαστε  στο ηλιακό μας σύστημα.

Σκηνοθεσία: Θεοφάνης Ματσόπουλος.

Δείτε παρακάτω το trailer:

https://www.youtube.com/watch?v=Q9qSHomh4bA

·         Space Opera (trailer)

Ένας ιπτάμενος δίσκος ταξιδεύει στο ηλιακό σύστημα και περιηγείται στο διάστημα. Μια μοναδική καλλιτεχνική, επιστημονική και κινηματογραφική εμπειρία με μουσική από το έργο του Gustav Holst «Πλανήτες».

https://www.youtube.com/watch?v=zOsZOYxEfGk

 

·         Μαγικός Πλανήτης (Magic Globe)

Η ιστορία της μικρής Μία , η οποία προσπαθεί να προστατέψει τη Γη και να σώσει τις 4 εποχές του χρόνου από την κλιματική αλλαγή.

https://www.youtube.com/watch?v=UAv8BvRBWmU

 


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!