Παρουσίαση του έργου του Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών Θυμάτων Βίας και των παιδιών τους του Δήμου Κορδελιού Ευόσμου σε αντιπροσωπεία του ΚΙΝ.ΑΛ.

 


Παρουσίαση του έργου του  Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών Θυμάτων Βίας και  των παιδιών τους του Δήμου Κορδελιού Ευόσμου σε αντιπροσωπεία του ΚΙΝ.ΑΛ.

            Στην παρουσίαση της πρότυπης κοινωνικής δομής του Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών Θυμάτων Βίας και των παιδιών τους, που λειτουργεί στο Δήμο Κορδελιού Ευόσμου δια της Αντιδημαρχίας Κοινωνικής Προστασίας από τον Οκτώβριο του 2013, αποτελώντας στήριγμα και μια φιλόξενη εστία για τις γυναίκες που γνώρισαν την κακοποίηση και τη βία, προέβησαν κατά τη διάρκεια επίσκεψης αντιπροσωπείας του ΚΙΝ.ΑΛ. στο Δήμο Κορδελιού Ευόσμου, ο Δήμαρχος Κλεάνθης Μανδαλιανός και τα επιστημονικά στελέχη του Ξενώνα.

            Η αντιπροσωπεία του ΚΙΝΑΛ - αποτελούμενη από τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος κ.κ. Αντώνη Σαουλίδη, Νίκο Ξυλούρη, Μελίνα Βερβερίδου και Ευρυβιάδη Ελευθεριάδη καθώς και μελών της Νομαρχιακής Επιτροπής Θεσσαλονίκης κ.κ. Δημήτρη Κνη και Δημήτρη Ζαγκάκη - είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί για το ρόλο, την αποστολή αλλά και τα προβλήματα που άπτονται της λειτουργίας της νευραλγικής και ζωτικής αυτής δομής, η οποία αποτελεί κομμάτι του δικτύου των 19 Ξενώνων της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων που λειτουργούν σήμερα σε όλη τη χώρα.

            “Η σημερινή πραγματικότητα έρχεται να επιβεβαιώσει τη δραματική έξαρση του προβλήματος της βίας κατά των γυναικών και να υπογραμμίσει την ανάγκη πολιτικών και δράσεων με στόχο την αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτιών που την προκαλούν, την ενδυνάμωση των γυναικών και την ενθάρρυνσή τους να καταγγέλλουν τέτοια περιστατικά. Πρέπει η ανοχή της κοινωνίας μας απέναντι σε τέτοια φαινόμενα να είναι μηδενική” τόνισε ο Δήμαρχος Κορδελιού Ευόσμου Κλεάνθης Μανδαλιανός και πρόσθεσε: “Σε αυτό το ζοφερό περιβάλλον που αποτελεί μια σύγχρονη μάστιγα, μια παγκόσμια πανδημία, ο Δήμος μας έχει καταφέρει να δημιουργήσει μια δυναμική δομή που αποτελεί μια φιλόξενη αγκαλιά φροντίδας και ασφάλειας για τις γυναίκες θύματα ενδοοικογενειακής βίας αλλά και για τα παιδιά τους, που χάρη στην προσήλωση των επιστημόνων μας γίνεται φωτεινός φάρος ελπίδας και αλληλεγγύης, σε μια κοινωνία που υποφέρει, βιώνοντας εγκληματικές κακοποιητικές  καταστάσεις”. Ο Δήμαρχος Κορδελιού Ευόσμου υπογράμμισε την ανάγκη περαιτέρω υποστήριξης και ενίσχυσης του Ξενώνα από την Πολιτεία, με το καθολικό αίτημα να καταστεί  μόνιμη κρατική δομή με απρόσκοπτη χρηματοδότηση. “Το σύνθημα λοιπόν “ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ Η ΜΟΝΗ, ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ ΜΟΝΗ” μετουσιώνει το ρόλο και την αποστολή αυτής της νευραλγικής κοινωνικής δομής του Δήμου μας, η οποία χρίζει της έμπρακτης υποστήριξης όλων προκειμένου να συνεχίσει απρόσκοπτα τη λειτουργία της” κατέληξε ο κ. Μανδαλιανός.

                «Ο σκοπός της επίσκεψης μας στον Ξενώνα Κακοποιημένων Γυναικών του δήμου Κορδελιού – Ευόσμου ήταν αφενός να ενημερωθούμε για το έργο των κοινωνικών δομών και να αναδείξουμε τη σπουδαιότητά τους και αφετέρου να συζητήσουμε για τα θεσμικά και οργανωτικά προβλήματα που εμποδίζουν πολλές γυναίκες να βρουν καταφύγιο. Παράλληλα, θέλαμε να στείλουμε το μήνυμα οι γυναίκες να μη φοβούνται, να βρίσκουν το θάρρος και να δημοσιοποιούν το πρόβλημα. Πίσω από τα ποσοστά και τα στατιστικά στοιχεία που έχουν αυξηθεί λόγω του εγκλεισμού, κρύβονται πραγματικές ιστορίες βίας, με παιδιά αλλά και με όνειρα για ένα καλύτερο αύριο. Και σε αυτές τις γυναίκες πρέπει να δώσουμε φωνή για να βγουν από τον εφιάλτη και να κάνουν τα όνειρα τους πραγματικότητα» τόνισε από την πλευρά του το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΙΝ.ΑΛ. Αντώνης Σαουλίδης.

            Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, τα επιστημονικά στελέχη του Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών Θυμάτων Βίας και των παιδιών τους του Δήμου Κορδελιού Ευόσμου αναφέρθηκαν στις διαστάσεις του φαινομένου της ενδοοικογενειακής βίας, για τον αριθμό των γυναικών που απευθύνονται στα Συμβουλευτικά Κέντρα αναζητώντας βοήθεια, ενώ μίλησαν για τις διαδικασίες παραπομπής για την ένταξη των κακοποιημένων γυναικών στις δομές Φιλοξενίας, μέσω των Συμβουλευτικών Κέντρων Γυναικών και των Κοινωνικών Υπηρεσιών των Δήμων.  Όπως τονίστηκε, πρόκειται για ένα έργο ζωής που συμβάλλει έμπρακτα στην υποστήριξη και ενδυνάμωση των γυναικών που βίωσαν τη βία και την κακοποίηση, παρέχοντας ασφαλή διαμονή, ψυχοκοινωνική και εργασιακή στήριξη σε γυναίκες και στα παιδιά τους, που έχουν υποστεί κάθε μορφή βίας (σωματική, ψυχολογική, σεξουαλική, οικονομική).

            Στο επίκεντρο της συζήτησης τέθηκαν τα σημαντικά προβλήματα και οι αντιξοότητες που αντιμετωπίζει σε λειτουργικό και θεσμικό επίπεδο ο Ξενώνας, με αιχμή την αβεβαιότητα συνέχισης του προγράμματος που υλοποιείται μέσω του ΕΣΠΑ, γεγονός που δημιουργεί δυσκολία στο βραχυπρόθεσμο σχεδιασμό, θέτοντας ανοιχτά το ζήτημα της μη εξασφάλισης της συνέχειας στην εργασία του εξειδικευμένου  προσωπικού που απασχολείται εδώ και χρόνια στους Ξενώνες.

            Παράλληλα αναφέρθηκαν νομικά προβλήματα (και όχι μόνο) που προκύπτουν από τον πρόσφατο νόμο για την συνεπιμέλεια ο οποίος δεν έλαβε υπόψη τις γυναίκες και τα παιδιά που βιώνουν ενδοοικογενειακή βία, ιδιαίτερα δε και για τα θύματα που αναζητούν και λαμβάνουν τις υπηρεσίες των Ξενώνων του Δικτύου της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, καθιστώντας επιτακτική την ανάγκη εξεύρεσης λύσεων από την Πολιτεία.


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!