ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ Θεσσαλονίκης: Πορεία Μνήμης απο την πλ. Ελευθερίας στον Π.Σ. Σταθμό σήμερα στις 11.00 πμ


  

ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ ΦΑΣΙΣΜΟΣ!

ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ – ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ!

 

Στις 15 Μαρτίου 1943, στον παλιό Σιδηροδρομικό Σταθμό της πόλης μας, σφύριζε το πρώτο τρένο του θανάτου για το Άουσβιτς με 2.800 εβραϊκής καταγωγής συμπολίτες μας, στοιβαγμένους σε σφραγισμένα εμπορικά βαγόνια. «Οι πύλες της κολάσεως» έχουν ανοίξει για να καταπιούν τον εβραϊκό πληθυσμό της Θεσσαλονίκης.

71 χρόνια μετά στεκόμαστε ευλαβικοί προσκυνητές της ιερής μνήμης των αδικοχαμένων συμπολιτών μας αλλά και όλων των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας. Νιώθουμε να κυκλοφορούν ανάμεσά μας οι σκιές των Ελλήνων Εβραίων που ανατίναξαν το 3ο κρεματόριο του Άουσβιτς τον Οκτώβριο του 1944. Ανάμεσά τους τα κορίτσια που δούλευαν στο εργοστάσιο πυρομαχικών ΟΥΝΙΟΝ.

Το ξεκλήρισμα του εβραϊκού πληθυσμού αλλοίωσε οριστικά το πρόσωπο της πόλης. Η μεταπολεμική Θεσσαλονίκη θα είναι μια άλλη πόλη.

 

Η σημερινή Θεσσαλονίκη δεν έχει τίποτε να χάσει, αντίθετα έχει πολλά να κερδίσει, αναγνωρίζοντας το πραγματικό της παρελθόν, γιατί μια πόλη που δεν σέβεται το παρελθόν της δεν έχει μέλλον. Γιατί, όπως έγραψε ο επιζών του Ολοκαυτώματος Ελί Βιζέλ, «ο δήμιος σκοτώνει πάντα δύο φορές, τη δεύτερη με τη λήθη».

Η εκπλήρωση αυτού του χρέους μνήμης και απόδοσης ιστορικήςδικαιοσύνης μεταξύ άλλων απαιτεί:

Α) στο πλαίσιο της διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών, που αποφάσισε ομόφωνα η Βουλή των Ελλήνων στις 17/4/2019, η κυβέρνηση και ο δήμος Θεσσαλονίκης οφείλουν να υποστηρίξουν το αίτημα της ΙσραηλιτικήςΚοινότητας Θεσσαλονίκης για την επιστροφή του 1,5 δισ. δραχμών–λύτρωνπου κατέβαλε στις δυνάμεις κατοχής, για να σώσει τα 3.500 άρρενα μέλη της από τα καταναγκαστικάέργα.

Β) να απαλειφθούν από τους δρόμους  της πόλης τα ονόματα συνεργατών των Ναζί και να αποκατασταθούν τα εβραϊκά ονόματα που έσβησε από τους δρόμους στις 26/3/1943 το κατοχικό δημοτικό συμβούλιο με δήμαρχο τον Γεώργιο Σερεμέτη, έντεκα μόλις μέρες από την αναχώρηση του πρώτου συρμού για το Άουσβιτς..

Γ) την ανάπλαση και μετατροπή της  πλ. Ελευθερίας από πάρκινγκ σε «πάρκο μνήμης». Εκεί όπου τον Ιούλιο του 1942 ξεκίνησε με ταπεινωτικά καψόνια η «τελική λύση» των εβραϊκής καταγωγής συμπολιτών μας.

Δ) την επιστροφή από τη Μόσχα των αρχείων της Ισραηλιτικής Κοινότητας, όπως δεσμεύθηκε η ρωσική κυβέρνηση.

η) Την ανέγερση του μουσείου Ολοκαυτώματος, με την παράκαμψη όλων των γραφειοκρατικών εμποδίων.

 

Στην εναγώνια «κραυγή για το αύριο» των νεκρών ή επιζώντων του Ολοκαυτώματος, των Τσιγγάνων, των αγωνιστών της αντιφασιστικής και αντιδικτατορικής αντίστασης, των διαφορετικών, των «ανεπιθύμητωνστοιχείων της φυλετικής υπεροχής», η απόκρισή μας πρέπει να είναι ο πολιτικός μετασχηματισμός της ιστορικής μνήμης.

Αυτό σημαίνει:αποκατάσταση των ιστορικών αδικιών, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, στο δικαίωμα για αυτοδιάθεση και αυτοπροσδιορισμό των λαών χωρίς ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, κλείσιμο των σημερινών στρατοπέδων συγκέντρωσης και αλληλεγγύη προς τα θύματα των πολεμικών συγκρούσεων και της εξαθλίωσης. Προπαντός, σημαίνει  καταπολέμηση των ανισοτήτων και των κάθε μορφής διακρίσεων που συνοδεύουν το σημερινό κανιβαλισμό του Κοινωνικού Κράτους, που υπήρξε και η μεγάλη κατάκτηση της αντιφασιστικής νίκης.

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Θεσσαλονίκης καλεί τα μέλη και τους φίλους/ες του, όλους τους συμπολίτες μας να πάρουν μέρος στην ΠΟΡΕΙΑ ΜΝΗΜΗΣ από την πλατεία Ελευθερίας στον Παλιό Σιδηροδρομικό Σταθμό, καθώς και στις εκδηλώσεις που τη συνοδεύουν, την Κυριακή 20 Μαρτίου, στις 11 π.μ.

 

Το Γραφείο Τύπου

ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

Θεσσαλονίκης


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!