Δήμος Παύλου Μελά: Γιορτάστηκε η 25η Μαρτίου με τελετές και παρελάσεις στις ΔΕ Σταυρούπολης, Πολίχνης, Ευκαρπίας


 Με τη δέουσα λαμπρότητα και μεγάλη προσέλευση κόσμου, εορτάστηκαν στον δήμο Παύλου Μελά, η εθνική επέτειος της ελληνικής επανάστασης της 25ης Μαρτίου 1821 και ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου.

Οι εκδηλώσεις για τη διπλή γιορτή του Γένους μας περιελάμβαναν δοξολογίες στους Ιερούς Ναούς Αγίου Ελευθερίου, Αγίου Παντελεήμονος, Αγίου Γεωργίου, διοργάνωση τελετών στα μνημεία των πεσόντων και τρεις παρελάσεις στις αντίστοιχες δημοτικές ενότητες Σταυρούπολης, Πολίχνης, Ευκαρπίας.

 

Ο Δήμαρχος Παύλου Μελά Δημήτρης Δεμουρτζίδης παρακολούθησε τις εκδηλώσεις στη Σταυρούπολη και μετά την ολοκλήρωση της μεγαλοπρεπούς παρέλασης στην οδό Μπουμπουλίνας συνεχάρη τη μαθητική κοινότητα και τους συλλόγους και δήλωσε τα εξής:

«Τιμούμε με σεβασμό τον εθνικό ξεσηκωμό, 201 χρόνια μετά την επανάσταση του 1821 για την αποτίναξη του τουρκικού ζυγού και τη μεγάλη εορτή της Ορθοδοξίας, τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου.

Σε εποχές διαρκούς προσωπικής, εθνικής και διεθνούς κρίσης, εμπνεόμαστε από την παγκόσμιας ακτινοβολίας ελληνική επανάσταση και μέσα από ένα ταξίδι χρέους και ιστορικής συνέχειας, τοπική αυτοδιοίκηση και κεντρική διοίκηση του κράτους, δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς, όλοι οι Έλληνες, γιορτάζουμε και αναβαθμίζουμε τις δεξαμενές μνήμης, τιμώντας τις ρίζες μας.

Για να συμβεί αυτό χρειάστηκαν 400 χρόνια ραγιαδισμού του ελληνικού λαού και ένας υπεράνθρωπος, αιματηρός αγώνας από γνωστούς και άγνωστους ήρωες, από φωτισμένους Έλληνες με βαθιά ριζωμένο το εθνικό και χριστιανικό φρόνημα, που συγκρούστηκαν με ισχυρούς και πέτυχαν την απελευθέρωση του σκλαβωμένου ελληνισμού και στη συνέχεια, την υπερψήφιση τριών Συνταγμάτων από αντίστοιχες Εθνοσυνελεύσεις και τη θεμελίωση του Ελληνικού Κράτους.

Γευόμαστε σήμερα τους καρπούς της ελευθερίας και μέσα από την επανάσταση του 1821 -το σημαντικότερο γεγονός της νεώτερης ελληνικής ιστορίας- αναζητούμε τη φύτρα του νέου, ένα σύγχρονο όραμα για το παρόν και το μέλλον των παιδιών μας, με αρετή, ευημερία, δικαιοσύνη, ειρήνη, δημοκρατία και αρμονική συμβίωση των λαών.

Η 25η Μαρτίου είναι επέτειος της εθνικής αφύπνισης του 1821 και μεγάλη γιορτή της πίστης μας, καθώς στάλθηκε ο Αρχάγγελος Γαβριήλ για να αποκαλύψει στην αμόλυντη Παρθένο Μαρία ότι θα κυοφορήσει τον Υιό του Θεού.

‘’Χαίρε, Κεχαριτωμένη, ο Κύριος είναι μαζί σου!’’ Στάλθηκε ο λύχνος, για να αναγγείλει τον ήλιο που θα φωτίσει αυτούς που ζουν στο σκοτάδι. Ο Υιός του Θεού, η αλήθεια, κατεβαίνει από τον ουρανό, προσλαμβάνει τη μορφή του δούλου,  ταπεινώνεται για να εξυψώσει τον ταπεινό άνθρωπο.

Χρόνια Πολλά σε όλες τις Ελληνίδες και σε όλους τους Έλληνες, όπου και αν βρίσκονται».

 

Στο τελετουργικό των εκδηλώσεων στις τρεις Δημοτικές Ενότητες, μετά τις δοξολογίες ακολούθησαν επιμνημόσυνες δεήσεις και εκφωνήσεις πανηγυρικών από τους εκπαιδευτικούς Άρη Βασιλείου του 3ου Δημοτικού Σταυρούπολης, Εύα Παπαδοπούλου του 2ου Λυκείου Πολίχνης και Σοφία Μακούλη του 1ου Δημοτικού Ευκαρπίας, οι οποίοι αναφέρθηκαν στα γεγονότα και τα ιστορικά διδάγματα από την επανάσταση του ελληνικού λαού, τους παράγοντες που επέδρασαν καταλυτικά στην έναρξη του αγώνα, την πολεμική περιπέτεια, την πορεία προς την ανεξαρτησία από τον οθωμανικό ζυγό και τα μηνύματα στη σημερινή εποχή.

 

Στεφάνια κατέθεσαν ο δήμαρχος Δημήτρης Δεμουρτζίδης, οι πολιτευτές της  «Ελληνικής Λύσης – Κυριάκος Βελόπουλος», Μαγδαληνή Σλούκα και Γιώργος Μαραντίδης, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Δημήτρης Ασλανίδης που εκπροσώπησε την ΠΚΜ στη Σταυρούπολη, ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού – Αθλητισμού Παντελής Νιγδέλης, ο Εντεταλμένος Δημοτικής Αστυνομίας και θεμάτων Ευκαρπίας Κωνσταντίνος Στούπας, οι Πρόεδροι των Τοπικών Συμβουλίων Σταυρούπολης και Ευκαρπίας Χάρης Σαραφίδης και Γιώργος Σίββας, ο Αντιπρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Πολίχνης Μάκης Λαζαρίδης, οι σύλλογοι Ακρίτες του Πόντου Σταυρούπολης, Αλέξανδρος Υψηλάντης Σταυρούπολης, Ένωση Ποντίων Πολίχνης, Πολιτιστικός Σύλλογος Καραισίν, Μικρασιατικός Σύλλογος Ν. Ευκαρπίας ΟΥΣΑΚ, Πολιτιστικός Λαογραφικός Σύλλογος Βλάχων Ευκαρπίας ΤΟ ΑΓΙΟ ΠΝΕΥΜΑ, Ένωση ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ Ν. Ευκαρπίας, Πολιτιστικός Σύλλογος Ανθοκήπων Ευκαρπίας, το 3ο Σύστημα Ναυτοπροσκόπων Παύλου Μελά, το 7ο Σύστημα Αεροπροσκόπων Μετεώρων Πολίχνης, μαθητές - εκπρόσωποι σχολείων, η Ένωση Γονέων & Κηδεμόνων Παύλου Μελά, σύλλογοι Γονέων  & Κηδεμόνων.

Επίσης τις εκδηλώσεις παρακολούθησαν οι περιφερειακοί σύμβουλοι Αθανάσιος Κίκης και Γιώργος Ζέρβας.

 

Ο εορτασμός κορυφώθηκε με τις τρεις παρελάσεις στις οδούς Μπουμπουλίνας της Σταυρούπολης, Αγνώστου Στρατιώτη Πολίχνης και Πολυτεχνείου Ευκαρπίας που πραγματοποιήθηκαν και πάλι χωρίς εξέδρες επισήμων.

Τις παρελάσεις ΄΄άνοιξαν΄΄ η φιλαρμονική ορχήστρα της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης ΙΡΙΣ Δήμου Παύλου Μελά και η φιλαρμονική ορχήστρα του Δήμου Παύλου Μελά.

Οι εκδηλώσεις διοργανώθηκαν από τη Διεύθυνση Παιδείας – Αθλητισμού -Πολιτισμού του Δήμου Παύλου Μελά, με συντονιστή το Τμήμα Πολιτισμού και την υποστήριξη της Δημοτικής Αστυνομίας, του Τμήματος Καθαριότητας,  της Καθημερινότητας – Άμεσης επέμβασης, του Τμήματος Πρασίνου και των Σχολικών τροχονόμων.

Εκφωνητές των παρελάσεων ήταν οι Ευθύμης Ασλανίδης, Νίνα Αθανασιάδου, Ελένη Χαριτωνίδου.
Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!