Νίκος Νίτσας: «Η πολιτεία πρέπει να πει ολόκληρη την αλήθεια για όσα μπορεί να προσφέρει αυτή τη στιγμή στην ΠΦΥ και να την χρηματοδοτήσει γενναία»

 


Νίκος Νίτσας: «Η πολιτεία πρέπει να πει ολόκληρη την αλήθεια για όσα μπορεί να προσφέρει αυτή τη στιγμή στην ΠΦΥ και να την χρηματοδοτήσει γενναία»

 

Τι επεσήμανε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΙΣΘ) στη σύσκεψη του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) παρουσία του υπουργού υγείας Θάνου Πλεύρη.

 

 

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΙΣΘ) Νίκος Νίτσας στην ομιλία του, έκανε μία σύντομη ανασκόπηση για το τι συμβαίνει τώρα στην ΠΦΥ και την απόλυση γιατρών από το πρώην ΙΚΑ το 2014, καθώς και την αποτυχημένη προσπάθεια από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία με τη δημιουργία των ΤΟΜΥ και το άγχος των πολιτών να βρουν οικογενειακό γιατρό- αφού «είχε τεθεί χρονικό διάστημα ώστε να εγγραφούν στο συγκεκριμένο θεσμό (του οικογενειακού γιατρού) χωρίς ωστόσο να υπάρχουν διαθέσιμοι συνάδελφοι».Ο κ. Νίτσας τόνισε τον κατακερματισμό των υπηρεσιών ειδικά κι ύστερα από την απόλυση συμβεβλημένων παιδιάτρων και παθολόγων από τον ΕΟΠΥΥ, ζητώντας ολοκληρωμένη νομοθετική παρέμβαση. Για να επιτευχθεί αυτό, συμπλήρωσε ο κ. Νίτσας, απαιτείται αλλαγή φιλοσοφίας τόσο σε ασθενείς όσο και σε γιατρούς. «Η πολιτεία -από την πλευρά της- πρέπει να πει όλη την αλήθεια στον πολίτη για το πόσα χρήματα και τι μπορεί να διαθέσει αποφασίζοντας ταυτόχρονη γενναία χρηματοδότηση ώστε να μην κρύβονται υποχρηματοδοτήσεις πίσω από clawback  και rebate τα οποία επιβαρύνουν τους γιατρούς».

 

Ο πρόεδρος του ΙΣΘ επεσήμανε την αναγκαιότητα «η ΠΦΥ να ρυθμίζει ολοκληρωμένα την πρόληψη για την υγεία των πολιτών προκειμένου να κτιστούν γερά θεμέλια εμπιστοσύνης με την πολιτεία». Ακόμη μίλησε για τη θωράκιση του κύρους των γιατρών και των υπηρεσιών που προσφέρουν ώστε αυτές να αναβαθμιστούν «κι αυτό δεν επιτυγχάνεται με εκχώρηση αυτών των υπηρεσιών σε άλλους εκτός των γιατρών, όπως έχει γίνει το τελευταίο διάστημα. Στο επίκεντρο θα πρέπει να βρίσκεται ο γιατρός και όχι ο επιχειρηματίας της υγείας» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Νίτσας. Επίσης, πρόσθεσε, ότι ο ΕΟΠΥΥ πρέπει να είναι ανοιχτός και προσβάσιμος σε όλους τους νέους γιατρούς, μέσα από μια γενική συλλογική σύμβαση εργασίας που θα πρέπει να υπογραφεί με τον ΠΙΣ.


Τόσο ο πρόεδρος του ΙΣΘ Νίκος Νίτσας όσο και ο πρόεδρος του ΠΙΣ Αθανάσιος Εξαδάκτυλος ζήτησαν από την ηγεσία του υπουργείου υγείας να καταργήσει το μέτρο της συνταγογράφησης των ανασφάλιστων πολιτών μόνο από δημόσιες δομές καθώς αυτό έχει ήδη δημιουργήσει πολλά προβλήματα σε πολλών ειδών χορήγησης φαρμάκων  -αντιβιοτικά και ψυχοτρόπα- και κυρίως των εμβολίων που θα πρέπει να γίνονται από τους ιδιώτες παιδιάτρους. Ο πρόεδρος του ΠΙΣ Αθανάσιος Εξαδάκτυλος ανέπτυξε την πρόταση του για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας με ελεύθερη επιλογή γιατρού, αμοιβή κατά πράξη και περίπτωση, ελεύθερη πρόσβαση των ασθενών σε ειδικούς γιατρούς. Εκτός από τη συνταγογράφηση ανασφάλιστων και από ιδιώτες, ταυτόχρονα ζήτησε χορήγηση όλων των φαρμάκων ΜΟΝΟ με συνταγή όπως τα αντιβιοτικά ώστε το κόστος να εξορθολογιστεί.


Ο υπουργός υγείας Θάνος Πλεύρης ανέφερε τις βασικές αρχές για το σχέδιο νόμου που αφορά στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι: 


«Ως υπουργείο θα μπορούσαμε να επιλέξουμε οι διαβουλεύσεις να κρατήσουν 20-25 μέρες, όπως γινόταν στο παρελθόν. Ωστόσο εμείς θέλουμε να εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια συζητήσεων και όχι μόνο μέσα στη Βουλή. Οι προληπτικές εξετάσεις που ξεκινούν με το πρόγραμμα της μαστογραφίας τον Απρίλιο, εντάσσουν πλήρως το γιατρό, (με επίσκεψη γιατρού, η οποία θα οριστεί, χωρίς επιβάρυνση του ασθενή).  Θα στέλνεται ψηφιακά ένα παραπεμπτικό στον ασθενή για να κάνει την εξέταση κι όποιος μετά χρειάζεται ιατρική καθοδήγηση θα πληρώνεται και την επίσκεψη. Θα υπάρξουν άλλα τέσσερα προγράμματα προληπτικών εξετάσεων τα οποία θα ξεκινήσουν από το καλοκαίρι και μετά και θα γίνονται σε ιδιώτες γιατρούς, ιδιώτες παρόχους, χωρίς Clawback, rebate και επιβάρυνση του ασθενή. Αυτά τα προγράμματα θα χρηματοδοτούνται εκτός προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ».


«Το νομοσχέδιο για την ΠΦΥ αφορά σε ένα κομμάτι που συνδέεται με διοικητικό και λειτουργικό τομέα, όλες οι δημόσιες ξεχωριστές δομές θα μπουν σε μια διοικητική δομική ομοιογένεια, ακόμη και αυτές που η χρηματοδότηση τους λήγει στις 31-2-23 -όπως οι ΤΟΜΥ- ασχέτως το πώς αποφασίστηκαν εμείς εξασφαλίζουμε ότι θα έχουν μια συνέχεια. Θέλουμε μια διοικητική ενοποίηση»


«Ο κάθε ασθενής στοχεύουμε να έχει προσωπικό γιατρό. Για πρώτη φορά ερχόμαστε και λέμε ότι έχουμε έναν προσωπικό γιατρό, χωρίς να αποκλείουμε ειδικότητες και χωρίς οι ειδικότητες να επηρεάζονται από τη λειτουργία του προσωπικού γιατρού. Αντιθέτως οι ίδιοι οι γιατροί -αυτοί με τις ειδικότητες- να μπορούν να παρακολουθούν παθήσεις που κατά βάση είναι η πρώτη τους αναφορά, δηλαδή ναι μεν αλλά… Ένας πολίτης που έχει πχ καρδιολογικό πρόβλημα προφανώς έχει μια επαφή με τον καρδιολόγο του, ένας με άσθμα με τον πνευμονολόγο του κοκ. Το ενδιαφέρον για εμάς είναι ΟΛΟΙ οι πολίτες να εντάσσονται σε έναν προσωπικό γιατρό.Στο νομοσχέδιο δεν αναφέρεται η αμοιβή -για το κατά κεφαλή άτομο- ώστε μετά να γίνει η σχετική διαβούλευση όπως επίσης ποιες θα είναι οι υποχρεώσεις των γιατρών».


«Οι επισκέψεις στους ειδικούς γιατρούς συνεχίζονται -ακόμη κι αν αυτοί γίνουν προσωπικοί γιατροί- με το καθεστώς που υπάρχει. Δηλαδή το νομοσχέδιο ανοίγει παραπάνω για ειδικότητες, νομίζω αυτό ήταν ένα πάγιο αίτημα. Η λογική του συστήματος είναι ότι θέλουμε να εγγράφεται κόσμος και για να συμβεί αυτό πρέπει ο γιατρός να το αγκαλιάσει. Δίνουμε κίνητρα σε αυτούς που θα επιλέξουν να είναι προσωπικοί γιατροί, ώστε να εγγράφουν παραπάνω πολίτες. Επίσης δίνεται αυτή η δυνατότητα και στους γιατρούς που εργάζονται τώρα στην δημόσια ΠΦΥ, αλλά με διαφορετικό ποσό αμοιβής γιατί εργάζονται και παίρνουν μισθό, αν το επιθυμούν και οι ίδιοι να είναι θεράποντες γιατροί για να εγγράφουν πολίτες»


«Το νομοσχέδιο δεν φέρνει τετελεσμένα. Κάποιος μπορεί να είναι προσωπικός γιατρός αλλά παράλληλα να ακολουθεί το σύστημα των επισκέψεων, να παρακολουθεί το φάκελο του ασθενή και προφανώς και ο ειδικός μπορεί να παραπέμπει στη δευτεροβάθμια. Προσπαθούμε να κάνουμε ένα ανοιχτό σύστημα όπου κανένας γιατρός δεν περισσεύει και αυτός που επιλέγει να γίνει προσωπικός γιατρός να αμείβεται καλύτερα με τα άτομα τα οποία εγγράφει. Θέλουμε ελεύθερη και ισότιμη πρόσβαση με γνώμονα να υπάρχει γιατρός που θα κατευθύνει σε εξέταση τον ασθενή, θα έχει γνώση του -ψηφιακού- φακέλου του, θα τον συμβουλεύει, θα τον καθοδηγεί χωρίς να αποκλείεται η παραπομπή σε ειδικό»


«Στόχος είναι ο ασθενής που πηγαίνει στη δευτεροβάθμια να πηγαίνει ύστερα από παραπομπή του ειδικού γιατρού (από όλες τις ειδικότητες) εκτός από τα έκτακτα περιστατικά. Θα υπάρξουν κίνητρα και αντικίνητρα στον πολίτη ώστε να τηρηθεί αυτό το καθεστώς. Εφόσον τα φάρμακα δίνονται κατόπιν ιατρικής συνταγής – γεγονός που ζητάει ο ιατρικός κόσμος – θα πρέπει να συμβαίνει το ίδιο και με τα νοσοκομεία, τη στιγμή που το κράτος θα έχει διασφαλίσει την παρουσία του γιατρού. Θα υπάρχει δυνατότητα αλλαγής του προσωπικού γιατρού, επιμένουμε στην ελεύθερη επιλογή, ενώ οι ασθενείς που δεν θέλουν να ενταχθούν θα μπορούν να έχουν εκτός συστήματος ΕΟΠΥΥ τον προσωπικό τους γιατρό». 

 

Τέλος ο υπουργός απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις ξεκαθάρισε ότι δεν είναι στις προθέσεις του υπουργείου να θεσμοθετηθεί κανενός είδους gatekeeping και η μετακίνηση των ασθενών εντός της ΠΦΥ θα είναι ελεύθερη.


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!