Πράσινοι: Να προχωρήσει επιτέλους η Εθνική Στρατηγική για το Ποδήλατο

 


Να προχωρήσει επιτέλους η Εθνική Στρατηγική για το Ποδήλατο

 

Το αίτημα να προχωρήσει επιτέλους η κατάρτιση της Εθνικής Στρατηγικής για το Ποδήλατο, που παραμένει στα αζήτητα του Υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών, είχε κεντρική θέση στη χθεσινή ενημερωτική συνάντηση του προεδρείου της Ελληνικής Ομοσπονδίας Αστικής Ποδηλασίας (ΕΟΑΠ) με το νέο κόμμα των Πράσινων.

 

Κοινή ήταν η διαπίστωση ότι το ποδήλατο αποτελεί βασικό εργαλείο και διέξοδο για μια σειρά κρίσιμες προκλήσεις: από το κυκλοφοριακό και τη ρύπανση, μέχρι τα ενεργειακά, την ακρίβεια, τη δημόσια υγεία και την κλιματική κρίση. Για την προώθησή του απαιτείται όμως συγκροτημένη στρατηγική και πολιτική βούληση, που σήμερα δεν φαίνεται να υπάρχει ούτε σε κεντρικό επίπεδο ούτε στους περισσότερους δήμους. Κρίσιμο στοιχείο για την οικοδόμηση των απαραίτητων συναινέσεων, είναι να γίνει ευρύτερη συνείδηση ότι από τη διάδοση της χρήσης του ποδηλάτου ωφελούνται ΚΑΙ αυτοί που δεν το χρησιμοποιούν.

Για την Εθνική Στρατηγική για το Ποδήλατο, υπάρχει από το 2020 έτοιμο προσχέδιο σε θετική κατεύθυνση από τη Γενική Γραμματεία Χωροταξίας & Αστικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ, παραμένει όμως από τότε στα συρτάρια. Αρμόδιο για τα επόμενα βήματα είναι το υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών, που δεν το περιλαμβάνει καν ανάμεσα στις προτεραιότητές του.

Η Ελληνική Ομοσπονδία Αστικής Ποδηλασίας ιδρύθηκε επίσημα πριν 1 χρόνο από τους ποδηλατικούς συλλόγους μιας σειράς ελληνικών πόλεων, με στόχο την προώθηση της χρήσης του ποδηλάτου, στο πλαίσιο μιας βιώσιμης πολιτικής για τις αστικές και περιαστικές μετακινήσεις στην Ελλάδα. Στη συνάντηση, στα γραφεία των Πράσινων, συμμετείχαν ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Παναγιώτης Πιτσιλός και ο γεν. γραμματέας κ. Αντώνης Σηφάκης. Από την πλευρά των Πράσινων συμμετείχαν οι Θανάσης Γούναρης, Χάρης Κουγιουμτζόπουλος και Γιάννης Παρασκευόπουλος.

 

Αναλυτικότερα:

Στη συνάντηση της Ε.Ο.Α.Π. με τους Πράσινους, κοινή ήταν η διαπίστωση ότι πλείστες κυβερνητικές εξαγγελίες για την προώθηση και την ανάπτυξη του ποδηλάτου… πήγαν περίπατο μαζί με τον Μεγάλο Περίπατο.

Από την άλλη, το ποδήλατο αποτελεί βασικό εργαλείο και διέξοδο για την αντιμετώπιση της Ενεργειακής Κρίσης και της Κλιματικής Αλλαγής: απαιτείται συγκροτημένη προώθησή του μέσω δημιουργίας υποδομών για την ασφαλή μετακίνηση, αλλά και ποδηλατικής αγωγής που πρέπει να ξεκινήσει άμεσα από τα σχολεία και να διασφαλίζει επαρκή γνώση για τις ανάγκες των «άλλων» χρηστών του οδικού χώρου. Οι εξαγγελίες για ανώτατο όριο ταχύτητας 30 χλμ/ώρα στις περιοχές κατοικίας, εν όψει του νέου Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την ανάγκη για ποδηλατόδρομους. Χρειάζεται επίσης να συνοδεύονται από μέτρα πρακτικής επιτήρησης.

Όπως σημειώνουν οι Πράσινοι την ώρα που η Ενεργειακή Κρίση χτυπάει με σφοδρότητα τα νοικοκυριά και η Κλιματική Κρίση κάνει όλο και πιο αισθητή της παρουσία της, την ώρα που η ρύπανση του αέρα στις αστικές περιοχές υπερβαίνει συνεχώς τα επιτρεπτά όρια….

  • Η κυβερνητική πολιτική για το ποδήλατο έχει παραπεμφθεί στις Ελληνικές Καλένδες.
  • Η Εθνική Στρατηγική Ανάπτυξης του Ποδηλάτου παραμένει πάνω από δύο χρόνια στα συρτάρια.
  • Ο Εθνικός Σχεδιασμός για το Περιβάλλον δεν αναφέρει ούτε μία φορά την λέξη ποδήλατο.
  • Οι απαραίτητες υποδομές για την ασφαλή μετακίνηση των ποδηλατών/τισσών παραμένουν απλές εξαγγελίες.
  • Τα ΣΒΑΚ δεν περιλαμβάνουν τους ποδηλατόδρομους ως αιρεσιμότητα για τις χρηματοδοτήσεις, αλλά ως απλό ευχολόγιο σε βάθος 10ετίας.
  • Τα Υπουργεία αδυνατούν να συνεννοηθούν μεταξύ τους και να χωρίσουν αρμοδιότητες.

Είναι λοιπόν ώρα, το ποδήλατο να πάρει τη θέση που του αξίζει, ως Μέρος της Λύσης: να στηριχθεί με ολοκληρωμένες πολιτικές σε εθνικό και τοπικό επίπεδο και να πάψει να αντιμετωπίζεται ως μέσο αναψυχής ή ως μετακίνηση «υψηλού ρίσκου». Στην κατεύθυνση αυτή, οι Πράσινοι θα συνεχίσουμε να παίρνουμε πρωτοβουλίες και να συνεργαζόμαστε με τις ποδηλατικές οργανώσεις.

 


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!