Οικολογία Πράσινη Λύση: Η ρύπανση επεκτείνεται, χρέος μας να τη σταματήσουμε

  


Οικολογία Πράσινη Λύση: Η ρύπανση επεκτείνεται, χρέος μας να τη σταματήσουμε

Σκουπίδια και φυτοπλαγκτόν έκαναν πάλι την εμφάνισή τους στο παραλιακό μέτωπο της Θεσσαλονίκης. Με την πρώτη μικρή αύξηση της θερμοκρασίας και με τη βοήθεια συγκυριακών φαινομένων αποκαλύφθηκε, για μια ακόμη φορά,  ο σκουπιδότοπος που φιλοξενείται στον πυθμένα και στα νερά του Θερμαϊκού Κόλπου. Παρά τους πρόσκαιρους καθαρισμούς, η κατάσταση κάθε χρόνο γίνεται χειρότερη, γεγονός που αποδεικνύει ότι έχουμε υπερβεί κατά πολύ τη δυνατότητα αυτο-καθαρισμού της φύσης.  Χρειάζονται πλέον οργανωμένες τακτικές και υψηλού κόστους παρεμβάσεις εκ μέρους της Διοίκησης.

Το ίδιο, αν όχι χειρότερο, παρατηρείται και στον αέρα που αναπνέουμε και στη γη που ζούμε. Πόλεις όπως οι Σέρρες, η Θεσσαλονίκη, η Αθήνα και η Λάρισα κατέχουν σε ευρωπαϊκό επίπεδο τα αρνητικά πρωτεία στο δείκτη θνησιμότητας από την ατμοσφαιρική ρύπανση, δηλαδή από διοξείδιο του άνθρακα – οξείδια του αζώτου – αιωρούμενα μκροσωματίδια, που σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) αποτελούν βασικές αιτίες για σοβαρές παθήσεις, όπως τα καρδιαγγειακά, εγκεφαλικά και αναπνευστικά επεισόδια. Κύρια αιτία η χρήση υδρογονανθράκων και άλλων συμβατικών μορφών ενέργειας, αλλά και η συμβατική γεωργία και κτηνοτροφία. Σε συνδυασμό με τα υπολείμματα της χημικής βιομηχανίας και ιδιαίτερα των τοξικών από τη συμβατική γεωργία που καταστρέφουν τη γη, υποβαθμίζονται και οι τρείς βάσεις της ζωής μας (γη, αέρας, νερό). 

Είναι δύσκολο για τους απλούς πολίτες της Κεντρικής Μακεδονίας να αντιμετωπίσουν αυτές τις παράλληλες προκλήσεις, όμως δεν υπάρχει άλλος δρόμος από την ενεργοποίηση, τη συμμετοχή και την δράση.  Ο καθένας σε τοπικό και προσωπικό επίπεδο, απέχοντας από πράξεις που επιβαρύνουν το φυσικό και κοινωνικό περιβάλλον. Η Οικολογία Πράσινη λύση θα είναι πάγια δίπλα σε όσους αγωνίζονται για μια καλύτερη ποιότητα ζωής, για μια καλύτερη πράσινη Κεντρική Μακεδονία. 


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!