Mηνυτήρια αναφορά κατατέθηκε για το Ι.Φ.Ε.Τ. στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου από

 


«Να μπει τέλος σε ακόμη ένα πάρτι διαφθοράς με τις πλάτες του καθεστώτος Μητσοτάκη! Όλα στο φως!»

 

Δήλωση της Αναπληρώτριας Τομεάρχη Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Δώρας Αυγέρη κατά την από κοινού με τον Τομεάρχη Υγείας, Ανδρέα Ξανθό, κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς για το Ι.Φ.Ε.Τ. στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου:

«Ένα χρόνο πριν,  με κοινοβουλευτική μας ερώτηση προς τον τότε υπουργό Υγείας, τον κύριο Κικίλια, ζητούσαμε απαντήσεις σε καταγγελίες που έβλεπαν το φως της δημοσιότητας, και που έκαναν λόγο για φαινόμενα κακοδιοίκησης και σκανδαλώδεις πρακτικές στο Ι.Φ.Ε.Τ. Σημειωτέον ότι το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας  είναι επιφορτισμένο με την προμήθεια φαρμάκων σε ασθενείς με σπάνιες παθήσεις.
Ένα χρόνο μετά,  ούτε εμείς ούτε πολύ περισσότερο ο ελληνικός λαός, έχουμε λάβει απάντηση από τον νυν υπουργό Υγείας, τον κ. Πλεύρη, στον οποίο επαναλάβαμε το ερώτημα και στην Ολομέλεια της Βουλής. 
Ωστόσο,  στα αρχικά ερωτήματα προστέθηκαν νέες καταγγελίες και νέα δημοσιεύματα, αλλά κυρίως η έκθεση εσωτερικού ελέγχου, η οποία είναι κόλαφος: 

Κακοδιοίκηση, διασπάθιση δημοσίου χρήματος, παράνομες εξαγωγές φαρμάκων, απευθείας αναθέσεις χωρίς τήρηση των προβλεπόμενων νόμιμων διαγωνιστικών διαδικασιών, υπερτιμολογήσεις.

Δηλαδή, μη σύννομες  δραστηριότητες, οι οποίες όχι μόνον πλήττουν το δημόσιο συμφέρον, αλλά θέτουν σε κίνδυνο την υγεία, ακόμη και τη ζωή των ασθενών, σε συνθήκες μάλιστα πανδημίας.
Κατόπιν όλων αυτών, αποτελεί θεσμικό καθήκον και υποχρέωσή μας η κατάθεση σήμερα μηνυτήριας αναφοράς στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Για να ερευνηθεί αν έχουν τελεσθεί αξιόποινες πράξεις,  να αποδοθούν οι ευθύνες, να αποκατασταθεί η νομιμότητα, να προστατευθεί  το κύρος και ο κοινωνικός ρόλος ενός οργανισμού  τόσο σημαντικού για την υγεία και την ζωή των ασθενών.
Για να μπει τέλος σε ακόμη ένα πάρτι διαφθοράς με τις πλάτες του καθεστώτος Μητσοτάκη! Όλα στο φως!»


*Σύντομο ιστορικό: τι συμβαίνει στο Ι.Φ.Ε.Τ.
Εδώ και έναν χρόνο, πλήθος δημοσιευμάτων και καταγγελιών κάνουν λόγο για φαινόμενα κακοδιοίκησης, διασπάθισης δημοσίου χρήματος, παράνομων εξαγωγών φαρμάκων, απευθείας αναθέσεων χωρίς τήρηση των προβλεπόμενων νόμιμων διαγωνιστικών διαδικασιών,  υπερτιμολογήσεις και άλλες μη σύννομες δραστηριότητες στο Ινστιτούτο Φαρμακευτικής  Έρευνας και Τεχνολογίας (Ι.Φ.Ε.Τ.).
Κόλαφο, ωστόσο, αποτελεί, η πρόσφατη Έκθεση Εσωτερικού Ελέγχου (για την περίοδο Αύγουστος 2021 – Ιανουάριος 2022) του Ι.Φ.Ε.Τ. -αποσπάσματα της οποία μάλιστα απασχολήσαν και τον Τύπο- χωρίς και πάλι να υπάρχει καμία αντίδραση από την πλευρά της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας.
 Ο ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ με συνεχείς κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις του καταθέτει σε τακτά χρονικά διαστήματα ερωτήσεις τόσο στον προηγούμενο όσο και στον νυν Υπουργό Υγείας, λόγω των σοβαρών ενδείξεων τέλεσης αξιόποινων πράξεων στο ΙΦΕΤ, χωρίς ωστόσο να λαμβάνει ποτέ καμία απάντηση.
Χαρακτηριστικά στην Έκθεση Εσωτερικού Ελέγχου καταγράφονται:

  • Εμπορικές Εξαγωγές φαρμάκων κατά παρέκκλιση του σκοπού και του καταστατικού του Ι.Φ.Ε.Τ.  αξίας 3.717.764,38 ευρώ
  • Ενδείξεις οικονομικής απάτης ύψους 900.000 ευρώ
  • Απευθείας αναθέσεις   ύψους 243.466,70 ευρώ
  • Παραποίηση στοιχείων , Σύγκρουση Συμφερόντων κ.ά.


 

Δώρα Αυγέρη
Αναπληρώτρια Τομεάρχης Υγείας
Βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης
ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!