Δ. Ωραιοκάστρου: Με την έκθεση ζωγραφικής της Μ. Βεργουλίδου «Οι Έλληνες του Πόντου» άρχισαν οι εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια προσφυγικής συνεισφοράς


 Δ. Ωραιοκάστρου: Με την έκθεση ζωγραφικής της Μ. Βεργουλίδου «Οι Έλληνες του Πόντου» άρχισαν οι εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια προσφυγικής συνεισφοράς

Με την έκθεση των έργων ζωγραφικής της Μάρης Βεργουλίδου, που αποτυπώνουν τη φρίκη της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, άρχισαν χθες το απόγευμα στο Ωραιόκαστρο οι εκδηλώσεις που διοργανώνει ο Δήμος Ωραιοκάστρου, σε συνεργασία με την Ένωση Ποντίων Ωραιοκάστρου και Φίλων (Ε.Π.Ω.Φ.), για να τιμήσει την 19η Μαΐου, καθώς επίσης και τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την Μικρασιατική Καταστροφή και την εγκατάσταση των πρώτων προσφύγων στο Ωραιόκαστρο.

«Είναι συμβολικός ο τρόπος με τον οποίο επιλέξαμε να αρχίσουν οι εκδηλώσεις που διοργανώνουμε για να τιμήσουμε την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού και τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή και την εγκατάσταση των πρώτων προσφύγων στον τόπο μας. Επιλέξαμε μία άξια συμπολίτισσά μας ποντιακής καταγωγής, η οποία προσωπικά με γοητεύει με τις δημιουργίες της, καθώς διατηρούν ζωντανή την ιστορική μνήμη. Κυρία Βεργουλίδου σάς είμαστε ευγνώμονες για όσα έχετε κάνει, είμαστε υπερήφανοι που ένα τέτοιο μέλος της τοπικής μας κοινωνίας έχει καταφέρει τόσο μεγάλα πράγματα. Ευχόμαστε να συνεχίζετε με τον ίδιο τρόπο, με το ίδιο πάθος, όπως πορεύεστε τόσα χρόνια. Ως δημοτική αρχή να μάς αισθάνεστε αρωγούς και συμπαραστάτες στην προσπάθεια που κάνετε για να μην ξεχνούμε τα αθώα θύματα της Γενοκτονίας. Με την έκθεση των έργων σας στέλνουμε ένα μήνυμα: Η Τέχνη ενώνει, βοηθά να αναμοχλεύσουμε την Ιστορία μας, να μάθουμε τον τόπο μας, να μάθουμε για τους προγόνους μας και αυτό όλο μπορεί να αποτελέσει μια γέφυρα για τις επόμενες γενιές», τόνισε ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου, Παντελής Τσακίρης, στα εγκαίνια της έκθεσης ζωγραφικής.

«Νιώθω συγκινημένη. Η 19η Μαΐου είναι μια ξεχωριστή ημέρα για τους Πόντιους, είναι μια ημέρα που ενώνονται οι φωνές όλων των Ποντίων και η θέση είναι μία, ξεκάθαρη και αδιαπραγμάτευτη: Δεν ξεχνούμε, τιμούμε τους προγόνους μας, τιμούμε τα 353.000 αθώα θύματα της Γενοκτονίας και δεν ξεχνάμε την Ιστορία μας. Ευχαριστώ την διοίκηση του Δήμου Ωραιοκάστρου που έδωσε την ευκαιρία να εκτεθούν τα έργα, για να μάθουν περισσότεροι για την Γενοκτονία των προγόνων μας», είπε η Μάρη Βεργουλίδου.

Η αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Κοινωνικής Πολιτικής, Χριστίνα Ζάπρα, ευχαρίστησε την κ. Βεργουλίδου και τη συνεχάρη για το σπουδαίο έργο της. Της χάρισε μια ανθοδέσμη και η ζωγράφος ανταπόδωσε, παραδίδοντας στον δήμαρχο Ωραιοκάστρου, Παντελή Τσακίρη, ένα από τα έργα της, προκειμένου να εκτεθεί μόνιμα στο Δημαρχείο Ωραιοκάστρου.

«Είμαστε υπερήφανοι για την Μάρη, είναι συντοπίτισσά μας και φίλη. Ορισμένα από τα έργα της τα έχει χαρίσει στην Ένωση Ποντίων Ωραιοκάστρου και Φίλων (ΕΠΩΦ). Ευελπιστούμε σύντομα να υπάρξει ένας χώρος, ώστε τα έργα αυτά να τα εκθέσουμε μόνιμα, για να μπορούν όλοι να τα δουν», ανέφερε η πρόεδρος της ΕΠΩΦ, Γεωργία Πετρίδου. Ευχαρίστησε επίσης την δημοτική αρχή για τη συνεργασία και για τη συνδιοργάνωση εκδηλώσεων για την 19η Μαΐου και για τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή.

Η έκθεση «Οι Έλληνες του Πόντου» της Μάρης Βεργουλίδου φιλοξενείται στην Αίθουσα Τέχνης της ΔΗ.Κ.Ε.Ω, στην οδό Γαβρά 22, στο Ωραιόκαστρο. Θα διαρκέσει έως τις 13 Μαΐου 2022 και θα λειτουργεί από τις 6 το απόγευμα έως τις 9 το βράδυ. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Μπορείτε να δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα εκδηλώσεων τιμής και μνήμης για τα 100 χρόνια προσφυγικής συνεισφοράς στον Δήμο Ωραιοκάστρου στον ηλεκτρονικό σύνδεσμο: https://oraiokastro.gr/d-oraiokastrou-ekdiloseis-timis-kai-mnimis-gia-ta-100-chronia-prosfygikis-syneisforas-ston-topo/


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!