Σάββας Αναστασιάδης: Οι προσφυγικοί σύλλογοι κρατούν ζωντανή τη συλλογική μας μνήμη


 ΣΑΒΒΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ: «ΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΚΡΑΤΟΥΝ  ΖΩΝΤΑΝΗ ΤΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΜΑΣ ΜΝΗΜΗ»

 


Τη μνήμη των θυμάτων της μικρασιατικής καταστροφής τιμά η Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ελληνισμού της Διασποράς της Βουλής που οργανώνει κατά τη διάρκεια του επετειακού έτους 2022 μία σειρά ειδικών συνεδριάσεων, στις οποίες παρίστανται και ενημερώνουν τα μέλη της Επιτροπής εκπρόσωποι προσφυγικών συλλόγων από όλη την Ελλάδα.   «Τιμούμε τη μνήμη των αδικοχαμένων νεκρών, των ξεριζωμένων, αυτών που αναγκάστηκαν να αφήσουν τις πατρίδες τους, εγκαταστάθηκαν στην Ελλάδα και παρά τα προβλήματα, που έζησαν τα πρώτα χρόνια, μπόλιασαν την πληγωμένη τότε χώρα μας  και συνέβαλαν στο νεοελληνικό θαύμα. Παράλληλα και οι ίδιοι, αλλά και οι απόγονοί τους διατήρησαν ζωντανή τη μνήμη, τον πολιτισμό, τα ήθη και τα έθιμα», τόνισε ο πρόεδρος της Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς, βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Β’ Θεσσαλονίκης Σάββας Αναστασιάδης.

Εκπρόσωποι του  Πολιτιστικού Συλλόγου Παλαιάς Φώκαιας «Φωκαέων Πολιτεία» και του Συλλόγου Μικρασιατών Νομού Πέλλας «Η Μπίγα» έδωσαν το «παρών» στην τελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής στη Βουλή.

«Είναι δύο σύλλογοι που τους χωρίζει   η γεωγραφική απόσταση, τους ενώνει, όμως, η πίστη και η αγάπη για μία κοινή αποστολή, ένα δύσκολο έργο. Το έργο, να μεταλαμπαδεύσουν  στη νέα γενιά, όχι μόνο τις παραδόσεις των Μικρασιατών προγόνων μας, αλλά, πρωτίστως το ήθος, τον πολιτισμό, αλλά και τα έθιμα», επισήμανε ο κ. Αναστασιάδης.

Και οι δύο σύλλογοι συμπληρώνουν 20 χρόνια ζωής Ασχολούνται συστηματικά με τη διάσωση της ιστορικής μνήμης μετά τον ξεριζωμό του ελληνικού στοιχείου από τον Πόντο, την Ανατολική Θράκη και τη Μικρά Ασία. Έχουν πλούσια δραστηριότητα, με τμήματα μουσικής, παραδοσιακών χορών και χορωδίες, αλλά και πολλές άλλες εκδηλώσεις. Κύριος στόχος των δράσεών τους είναι  η ανάδειξη των μικρασιατικών εθίμων, της μνήμης και της πολιτιστικής κληρονομιάς.  

«Φροντίζουν με το έργο τους να μην ξεχνούμε τις πατρίδες όπου ο ελληνισμός έζησε επί αιώνες και μεγαλούργησε. Τις πατρίδες που κουβαλάμε όλοι στην καρδιά μας με τα τραγούδια, τη μουσική και τους χορούς, άρρηκτα νήματα όλα που μας συνδέουν με το παρελθόν μας», τόνισε ο  κ. Αναστασιάδης.

 

 


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!