Σάββας Αναστασιάδης: Εγγύηση της εδαφικής μας ακεραιότητας η συμφωνία με τις ΗΠΑ

 


ΣΑΒΒΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ: ΕΓΓΥΗΣΗ ΤΗΣ ΕΔΑΦΙΚΗΣ ΜΑΣ ΑΚΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΤΙΣ ΗΠΑ

 

«Η ελληνοαμερικανική  συμφωνία  αμυντικής συνεργασίας ενισχύει την αποτρεπτική ικανότητα της χώρας μας και αποτελεί εγγύηση της εδαφικής μας ακεραιότητας», τόνισε   ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Β’ Θεσσαλονίκης  Σάββας Αναστασιάδης.

Μιλώντας στη διαρκή κοινοβουλευτική επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων  κατά τη συζήτηση στη Βουλή  για τη νέα Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας   μεταξύ της Ελλάδας και των ΗΠΑ ο κ. Αναστασιάδης αναφέρθηκε στη σημασία της συμφωνίας ως  σταθεροποιητικού παράγοντα στην περιοχή των Βαλκανίων  και της Ανατολικής Μεσογείου. «Σε μία περίοδο που στην περιοχή μας υπάρχουν τάσεις αναθεωρητικές, αστάθεια και αβεβαιότητα   απαιτείται ένας σταθεροποιητικός παράγοντας που είναι αυτή η συμφωνία», επισήμανε.

Ο κ. Αναστασιάδης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση σε δυο βασικά νέα στοιχεία της συμφωνίας, αναφέροντας: «Στο κείμενο της συμφωνίας γίνεται για πρώτη φορά με σαφήνεια αναφορά σε αμοιβαία απόφαση για περιφρούρηση, ασφάλεια, κυριαρχία, ανεξαρτησία και εδαφική  ακεραιότητα  απέναντι σε ενέργειες από τρίτες χώρες ακόμη και σε απειλή  της ειρήνης. Επιπλέον,  για το ζήτημα της διάρκειας των πέντε ετών που αναφέρεται στη συμφωνία πρέπει να τονίσουμε ότι η μεγαλύτερη διάρκεια επιτρέπει στις ΗΠΑ να σχεδιάσουν και να επενδύσουν στρατηγικά και γεωπολιτικά στη χώρα μας μας δίνοντας μακροχρόνια προοπτική στη συνεργασία. Παράλληλα γίνεται βελτίωση των υποδομών της χώρας μας μέσω των αμερικανικών επενδύσεων καθώς και του επαγγελματισμού του στρατού μας με τη συνεργασία του με τις αμερικανικές δυνάμεις. Την ίδια ώρα δεν γίνεται το ίδιο με την Τουρκία. Ενισχύονται έτσι οι σχέσεις μας με τις ΗΠΑ και αναβαθμίζεται σημαντικά ο ρόλος μας στο ΝΑΤΟ και την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων. Είναι συμφωνία επωφελής για τη χώρα μας και αξίζουν συγχαρητήρια σε αυτούς που την υπέγραψαν, γι’ αυτό και καλώ όλα τα κόμματα να την ψηφίσουν».


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!