«Το Χαμόγελο του Παιδιού» δεν είναι Ίδρυμα για να κλείσει

 


«Το Χαμόγελο του Παιδιού» δεν είναι Ίδρυμα για να κλείσει

Τα ενήλικα παιδιά που μεγάλωσαν στα Σπίτια του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού», έγκριτοι επιστήμονες, καθώς και ο Πρόεδρος του Οργανισμού, επισημαίνουν τις ραγδαίες και τραγικές επιπτώσεις που έχουν, τόσο για τον Οργανισμό, όσο και τα για 241 Παιδιά που σήμερα μεγαλώνουν στα 14 Σπίτια του πανελλαδικά, η νέα κοινή Υπουργική Απόφαση 40494/3.5.2022 και ο Νόμος 4921/2022 (Άρθρο 67) του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Η εφαρμογή συγκεκριμένων άρθρων επιβάλλει αυστηρές και ανελαστικές προϋποθέσεις ίδρυσης και λειτουργίας των Ιδιωτικών Μη Κερδοσκοπικών Μονάδων Παιδικής Προστασίας και Φροντίδας, καθώς και σχετικές κυρώσεις σε περιπτώσεις μη συμμόρφωσης, όπως είναι η ποινή φυλάκισης κατ' ελάχιστον ενός έτους, η παύση του διοικητικού συμβουλίου και υπέρογκα πρόστιμα, χωρίς να περιλαμβάνει τους δημόσιους και εκκλησιαστικούς φορείς.

Ενήλικα παιδιά του «Χαμόγελου»: Είμαστε σήμερα εδώ να υπερασπιστούμε την Οικογένειά μας. Η λέξη ιδρυματοποίηση και ίδρυμα μάς προσβάλλει σαν οντότητες, και δεν ταιριάζει στα Σπίτια που μεγαλώσαμε.Τα Σπίτια του «Χαμόγελου» είναι ένα case study που θα έπρεπε να έχει μελετήσει πρώτα η κα ΥφυπουργόςΚαλούμε, τον κ. Πρωθυπουργό, όσο και την κα Μιχαηλίδου να συζητήσουμε το θέμα μέσα από τη δική μας βιωμένη εμπειρία. Είμαστε φωνές και άνθρωποι της κοινωνίας, είμαστε πολίτες αυτής της χώρας με φωνή και λόγο.

κ. Βασίλειος Μαρκής, επίτιμος Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου: Διερωτάται κανείς διαβάζοντας τον νόμο αν οι ρυθμίσεις του έχουν συνταχθεί ή έστω έχουν οποιαδήποτε σχέση με κάποιον νομικό. Θέλω βέβαια να πω ότι τίποτα από αυτά που λέει ο νόμος δεν μπορεί να γίνει αυτομάτως. Έχω τη στέρεα πεποίθηση ότι κανένα δικαστήριο δεν μπορεί να υλοποιήσει ρυθμίσεις αυτού του επιπέδου και της επιπολαιότητας. Ψηλά το ανάστημα «Χαμόγελο», συνεχίστε το έργο σας, συνεχίστε την προσφορά σας!

κα Ξένη Δημητρίου, τ. Εισαγγελέας Αρείου Πάγου: Δε γίνεται να ξεχωρίζεις τα παιδιά που ζουν στους ιδωτικούς φορείς παιδικής προστασίας με τα παιδιά των δημόσιων και εκλλησιαστικών φορέων. Αν κανείς ήταν ειλικρινής με τον εαυτό του θα έπρεπε να ξεκινήσει με τις δημόσιες δομές που είναι στο χέρι του να τις αλλάξει. Και μετά αν θέλει να υποχρεώσει τις ιδιωτικές δομές να ακολουθήσουν το παράδειγμα.

κ. Κώστας Γιαννόπουλος: Ζητάμε από τον κ. Πρωθυπουργό, με τον οποίο έχουμε καλή συνεργασία, να μας συναντήσει επιστρέφοντας από τις Η.Π.Α. Όχι μόνο να καταργηθεί αυτός ο αντισυνταγματικός νόμος, αλλά να θεσμοθετηθεί και να θωρακιστεί “Το Χαμόγελο του Παιδιού” ως κέντρο αναφοράς για κάθε παιδί που είναι σε ανάγκη ή κίνδυνο, τόσο στην στην Ευρώπη, όσο και διεθνώς.

Σε μία μαραθώνια Συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν εκ βαθέων τα ενήλικα παιδιά από το σύνολο των 1.037 που έχουν μεγαλώσει στα 14 Σπίτια του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» πανελλαδικά, έγκριτοι επιστήμονες με συμβουλευτικό ρόλο στον Οργανισμό, καθώς και άνθρωποι του Οργανισμού, επεσήμαναν τις ραγδαίες και τραγικές επιπτώσεις που έχει, τόσο για τον Οργανισμό, όσο και τα για 241 Παιδιά που σήμερα μεγαλώνουν στα Σπίτια του πανελλαδικά, η εφαρμογή συγκεκριμένων άρθρων της νέας κοινής Υπουργικής Απόφασης 40494/3.5.2022 και ο Νόμος 4921/2022 (Άρθρο 67) του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων σχετικά με τους όρους λειτουργίας φορέων κοινωνικής Προστασίας που εξέδωσε η υφυπουργός Εργασίας, κα Δόμνα Μιχαηλίδου.

Συγκεκριμένα άρθρα της Υπουργικής Απόφασης και του Νόμου 4921/2022 ουσιαστικά μεθοδεύουν σήμερα το κλείσιμο των Σπιτιών Ημερήσιας Φροντίδας του Οργανισμού και άμεσα των Σπιτιών Μόνιμης διαβίωσης, καθώς και άλλων χώρων ποιοτικής φιλοξενίας παιδιών στη χώρα.

Ποιότητα που για «Το Χαμόγελο του Παιδιού» αποδεικνύεται από σειρά εθνικών και διεθνών ερευνών και εκθέσεων αλλά και από την εξέλιξη και πορεία των 1.037 παιδιών που έχουν μεγαλώσει σε αυτά.

Η απόφαση λαμβάνεται στον βωμό της αποϊδρυματοποίησης, την οποία φυσικά υποστηρίζει πρώτο «Το Χαμόγελο του Παιδιού» έμπρακτα, αποδεδειγμένα και διαχρονικά στα 27 χρόνια δράσης του και λειτουργίας των Σπιτιών του, μέσα από πολλές έντονες ενέργειες, όπως η προώθηση υιοθεσιών και αναδοχών μέσω του κρατικού μηχανισμού, επανενώσεων παιδιών με τους βιολογικούς τους γονείς κ.λπ.

Στο πλευρό του Οργανισμού, στάθηκαν με τον ανθρώπινο δήμόσιο λόγο τους πλήθος έγκριτων επιστημονικών προσωπικοτήτων που όλα αυτά τα χρόνια έχουν συνεργαστεί στην καθημερινότητα του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού», διατυπώνοντας τις επιστημονικές, νομικές και κτιριολογικές ενστάσεις τους επί του θέματος, μεταξύ των οποίων:

  • Ο κ. Βασίλειος Μαρκής, επίτιμος Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, επίτιμος Πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων, Επίτιμο Μέλος Δ.Σ. «Το Χαμόγελο του Παιδιού»
  • Η κα. Ξένη Δημητρίου, τ. Εισαγγελέας Αρείου Πάγου
  • Ο κ. Μελέτης Μουστάκας, Καθηγητής Διοικητικού Δικαίου στο Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών
  • Ο κ. Ανδρέας Γραμματικός, Πολιτικός Μηχανικός
  • Ο κ. Γιάννης Δρίτσας, Καθηγητής στο Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης και Κοινωνικής Εργασίας του Πανεπιστήμιου Πατρών
  • Ο κΘωμάς Μπαμπαλής, Καθηγητής στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών
  • Ο κMarc Van den Reeck, τ. Πρέσβης του Βελγίου στην Ελλάδα και εθελοντής Επικεφαλής Διεθνών Συνεργασιών του Οργανισμού
  • Ο κMr. Juan Miguel Petit, former UN Special Rapporteur και
  • Ο κThomas Muller, Deputy Executive Director, ECPAT International

Ο Πρόεδρος του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» κ. Κώστας Γιαννόπουλος περιτριγυρισμένος από τα ενήλικα παιδιά που μεγάλωσαν στο «Χαμόγελο», φανερά συγκινημένος δήλωσε: «“Το Χαμόγελο του Παιδιού” είναι ο μόνος Οργανισμός στην Ελλάδα που είναι ενεργός 365 ημέρες τον χρόνο – 24 ώρες την ημέρα, υπηρετώντας τις υπηρεσίες πρόνοιας, τους δημόσιους φορείς, καλύπτοντας τα κενά και συχνά υποκαθιστώντας τες, καθώς είμαστε εκεί, όταν κανείς άλλος δεν είναι διαθέσιμος. Τα βράδια, τις αργίες, τις γιορτές. Είμαστε εκεί στις πιο δύσκολες στιγμές. “Το Χαμόγελο του Παιδιού” είναι το σημείο αναφοράς για τους πολίτες, αλλά και τους δημόσιους φορείςπάντα με τη συνεργασία της κυβέρνησης και των αρμόδιων Υπουργείων με τους οποίους έχουμε σταθερά πολύ καλή συνεργασία. Η περιουσία του “Χαμόγελου” είναι τα παιδιά του. Αυτά τα παιδιά θα πειράξετε αν εφαρμόσετε αυτές τις ρυθμίσεις που βασίζονται σε αυστηρούς αριθμούς και όχι στην ποιότητα ανατροφής και φροντίδας που χρειάζεται πραγματικά ένα παιδί» σημείωσε ο κ. Γιαννόπουλος απευθυνόμενος προσωπικά στην κα Δόμνα Μιχαηλίδου, Υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν πρόκειται για μία κόντρα με την κυβέρνηση, με την οποία έχουμε μία καλή συνεργασία, όπως και με τα αρμόδια Υπουργεία που καθημερινά συνεργαζόμαστε. Ζητάμε από τον κ. Πρωθυπουργό, επιστρέφοντας με το καλό από το ταξίδι του στις Η.Π.Α, να μας δει, και όχι μόνο να καταργηθεί αυτός ο αντισυνταγματικός νόμος, αλλά να θεσμοθετηθεί και να θωρακιστεί στην Ευρώπη και διεθνώς το “Χαμόγελο” ως κέντρο αναφοράς για κάθε παιδί που είναι σε ανάγκη ή κινδυνεύει.

Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, καλούμε όλους εσάς που καθημερινά στηρίζετε το έργο μας, και μας βοηθάτε να χαρίσουμε χαμόγελα στα παιδιά που το έχουν ανάγκη, να στηρίξετε τη μεγάλη Οικογένεια του “Χαμόγελου”, και μαζί να διαφυλάξουμε την πανελλαδική προσπάθεια αυτού του Οργανισμού που σήμερα έχει καταφέρει να αναγνωριστεί διεθνώς, και πριν από 27 χρόνια δημιουργήθηκε χάρη στο Όραμα του μικρού ιδρυτή του, του γιου μου Ανδρέα, ο οποίος σοφά μας προέτρεψε «Αν ενωθούμε όλοι, θα τα καταφέρουμε».

Τη Συνέντευξη Τύπου συντόνισε η δημοσιογράφος κα Αλεξάνδρα Καπελετζή.  

Δείτε τις βασικές ενστάσεις και την εκτενή ανασκόπηση της συνεισφοράς του Οργανισμού σε πολλές διαφορετικές κρατικές λειτουργίες στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://docs.google.com/presentation/d/1Rp69uJFJ69JGidtBzfil84zJ6kOZTrG2/edit?usp=sharing&ouid=103709675754132436050&rtpof=true&sd=true

Παρακολουθήστε ολόκληρη τη Συνέντευξη Τύπου στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://youtu.be/UdHnbo5tbX8

Δηλώσεις από τα ενήλικα παιδιά που μεγάλωσαν στο «Χαμόγελο»: https://youtu.be/UdHnbo5tbX8

Βασικές μας ενστάσεις επί της Υπουργικής Απόφασης 40494/3.5.2022 & Νόμου 4921/2022 (Άρθρο 67) του : https://docs.google.com/presentation/d/1Rp69uJFJ69JGidtBzfil84zJ6kOZTrG2/edit?usp=sharing&ouid=103709675754132436050&rtpof=true&sd=true

 Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!