«Νόμος με ημερομηνία λήξης από μια κυβέρνηση σε αποδρομή!» Ομιλία της Δώρας Αυγέρη στην Ολομέλεια της Βουλής για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας

 


«Νόμος με ημερομηνία λήξης από μια κυβέρνηση σε αποδρομή!»

 
Ομιλία της Δώρας Αυγέρη στην Ολομέλεια της Βουλής για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας
 

«Κύριε Πρόεδρε,
να μου επιτρέψετε λίγο ν’ αρχίσω την ομιλία μου εκφράζοντας την απερίφραστη καταδίκη για την άγρια επίθεση των δυνάμεων καταστολής των ΜΑΤ μέσα στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.  Κάνουν τον γύρο του διαδικτύου οι εικόνες μέσα στην σχολή των Θετικών Επιστημών- και μάλιστα την ώρα που γινόταν το μάθημα- με χρήση δακρυγόνων μέσα στο αμφιθέατρο.
Φαίνεται σήμερα είναι η μέρα των ΜΑΤ για την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, γιατί τέσσερις κλούβες των ΜΑΤ απέτρεψαν τις αντιπροσωπείες της ΟΕΝΓΕ και της ΠΟΕΔΗΝ να έρθουν στο ελληνικό κοινοβούλιο και να επιδώσουν στην Βουλή των Ελλήνων σχετικό ψήφισμα.
 
Κύριε Υπουργέ,
Κυρίες και κύριοι της πλειοψηφίας,
Είστε μια κυβέρνηση σε αποδρομή, και όσο θα πέφτετε, τόσο θα «στηρίζεστε» περισσότερο στην βία και λιγότερο στην νομιμοποίηση και την εμπιστοσύνη του λαού.
Και αυτό έχει να κάνει και με το σημερινό νομοσχέδιο με το οποίο η κυβέρνηση προσθέτει ακόμη ένα κεφάλαιο στο προγραμματικό σχέδιο ιδιωτικοποίησης του ΕΣΥ, αφού προηγουμένως έχει φροντίσει να το υπονομεύσει συστηματικά αυτά τα σχεδόν τρία χρόνια διακυβέρνησής της.
Βεβαίως, αρκεί η στοιχειώδης αντίληψη της πραγματικότητας για να κατανοήσει κανείς ότι η ιδιωτικοποίηση της υγείας, η περιστολή του κοινωνικού κράτους, είναι αποτυχημένες πολιτικές.
Και αν μη τι άλλο αυτό το απέδειξε περίτρανα η πανδημική κρίση.
Απέδειξε πως η πολιτική στην υγεία δεν μπορεί να λειτουργεί με κανόνες ελεύθερης αγοράς, αν πράγματι επιδιώκει να διαφυλάξει  πάνω από όλα την υγεία και την ανθρώπινη ζωή και όχι τα ιδιωτικά υπερκέρδη.
Εξάλλου έχουμε το παράλληλο παράδειγμα της ενέργειας, με τους δυσθεώρητους λογαριασμούς και την καταλήστευση των πολιτών από τα καρτέλ της αισχροκέρδειας. Εξού και η σχετική κοινοβουλευτική τροπολογία που κατατέθηκε και εξηγήθηκε και από τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Αλέξη Τσίπρα.
 
Πρόκειται για ένα τέτοιο μοντέλο, εφαρμοσμένο στην υγεία, το οποίο όμως θα έχει πολύ χειρότερες συνέπειες.
Γιατί, τότε δεν θα είναι απλά ο λογαριασμός που δεν θα μπορεί να πληρωθεί, θα είναι οι ζωές που δεν θα μπορούν να σωθούν.
Κι οι  κοινωνικές ανισότητες σκοτώνουν. Κι αυτές είναι που πρέπει να καταπολεμήσουμε. Η κυβέρνησή σας όχι μόνο δεν τις αντιμάχεται, αλλά τουναντίον τις ενισχύει.
Γιατί η άμβλυνση των κοινωνικών ανισοτήτων περνά μέσα από την ενδυνάμωση και ενίσχυση όλων εκείνων των δημόσιων δομών υγείας, όπου γίνεται πράξη - πραγματικότητα η δωρεάν υγεία για όλους.
Εσείς κάνετε το αντίθετο. Παριστάνετε πως διαμορφώνετε ένα τάχα σύγχρονο μοντέλο. Στο οποίο, δήθεν, η δωρεάν υγεία για όλους βολεύεται με το μοίρασμά της στους ιδιώτες.
Για παράδειγμα, με τον «προσωπικό γιατρό» στην ουσία πάτε να στήσετε ακόμη έναν μηχανισμό αποδιοργάνωσης του ΕΣΥ και δη της δημόσιας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Πελατοκρατία και λογική συνταγογράφησης και μόνο. Χωρίς καμία καινοτομία, καμία επαφή με τις σύγχρονες ανάγκες για πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, ως πρώτου σημείου επαφής των ασθενών με το ΕΣΥ για την  αποσυμφόρηση των ΤΕΠ και του νοσοκομειακού συστήματος.
Κρίσιμες λειτουργίες, όπως τα εργαστήρια, τις εκχωρείτε στον ιδιωτικό τομέα.
Εκχωρείτε ακόμη και τον ελεγκτικό ρόλο του ΕΟΠΥΥ, τον οποίο μετατρέπετε σε  ένα οργανισμό πλήρους αδιαφάνειας και έλλειψης λογοδοσίας, χωρίς εκπροσώπηση των αναγκαίων κοινωνικών φορέων και φυσικά την εκπροσώπηση  εργαζόμενων.
Ο φόβος να στηθούν κι άλλα ιδιωτικά πάρτι είναι ορατός, αν αναλογισθεί βέβαια κανείς τι έχει προηγηθεί όλο αυτό το διάστημα.
Τι να πρωτοθυμηθεί κάποιος; Το ιδιωτικό πάρτι στο ΙΦΕΤ για το οποίο δεν έχετε πει κουβέντα κύριε Πλεύρη, μετά από τόσα δημοσιεύματα, τόσες κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις και ερωτήσεις μας, αλλά και την μηνυτήρια αναφορά μας στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου!
Αλλά για ποια λογοδοσία και ποια ευθιξία μιλάμε όταν αντί να απαντήσετε, δίνετε 6.300 ευρώ- φυσικά με απευθείας ανάθεση- σε γαλάζιο golden boy σας για να διδάξει τον κώδικα δεοντολογίας στον ΙΦΕΤ.
Καλό θα ήταν να διδάξει λίγη δεοντολογία σε σας πρώτα, γιατί δεν μπορείτε τόσον καιρό να μην απαντάτε για το όργιο του ΙΦΕΤ.
Εκτός-δεν ξέρω- κι αν κάτι άλλο ύποπτο συμβαίνει. Έχει μαυρίσει το μάτι μας με τα πάρτι στους δημόσιους οργανισμούς επί των ημερών σας, όπως στη ΔΕΗ, και την ύποπτη σιωπή σας.
 
Περιμένουμε επίσης να μας απαντήσετε και για την ιδιωτικοποίηση του ΕΚΑΒ, ενώ την ίδια στιγμή αφήνετε να σκουριάζουν στο ΕΚΑΒ Θεσσαλίας τα ασθενοφόρα, τα οποία πολλά εξ αυτών μάλιστα είναι δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, γιατί δεν υπάρχουν ανταλλακτικά!
 
Ιδιωτικοποιείτε ακόμη και την ακούσια ψυχιατρική νοσηλεία κυρία  Υπουργέ. Ήδη με υπουργικές σας αποφάσεις ανοίξατε το παράθυρο στους κλινικάρχες. Σήμερα με την θολή παράγραφο 1 του άρθρου 50 του νομοσχεδίου επιχειρείτε να ιδιωτικοποιήσετε και την ακούσια ψυχιατρική εξέταση εκχωρώντας την σε ιδιώτες. Εκχωρώντας σε ιδιώτες την μεταφορά των ψυχικά ασθενών. Γνωρίζοντας  ότι  αυτό εγείρει σοβαρά ζητήματα καταπάτησης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, θέμα για το οποίο έχουν κατατεθεί δύο κοινοβουλευτικές ερωτήσεις από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ –ΠΣ.
 
Αυτό το  «γιατρός για όλους» θυμίζει το «συντάξεις για όλους» κύριε Πλεύρη και το φιάσκο στον ΕΦΚΑ, όπου κάνατε το απίστευτο κι αδιανόητο για τα διοικητικά χρονικά της χώρας: να αναθέτετε την έκδοση των συντάξεων των απλών ανθρώπων σε ιδιώτες.
Και είδαμε τι έγινε.
Αφού βάλατε ιδιώτες στον ΕΦΚΑ και τον γεμίσατε κι αυτόν με golden boys- έχοντας προηγουμένως συκοφαντήσει τους εργαζόμενους- τώρα ρίχνετε το μπαλάκι στους ίδιους τους συνταξιούχους να υπολογίσουν μόνοι τους, self-service, την σύνταξή τους!
Ενώ, αυξάνονται οι εκκρεμείς συντάξεις.
Είναι αποδεδειγμένο ότι κάθε φορά που μπάζετε τους ιδιώτες στο δημόσιο, ο πολίτης χάνει σε λεφτά, χάνει σε υπηρεσίες και φυσικά το δημόσιο σε πόρους.
Κάτι τέτοιο επιχειρείτε να πουλήσετε και σήμερα στον λαό και για την υγεία.
Η πανδημία σάς το καθυστέρησε αρκετά, αλλά εκεί εσείς, τον χαβά σας! Επιμένετε να την αποτελειώσετε και αυτή.
Επί τρία σχεδόν χρόνια υποβαθμίζετε και απαξιώνετε τις δημόσιες δομές και λειτουργίες του ΕΣΥ.
Αποδυναμώνετε την εκτίμηση του κόσμου σε αυτό για να έρθετε μετά και να λέτε ότι είναι μονόδρομος η ιδιωτικοποίησή τους.
Προκειμένου να κατευθύνετε το χρήμα, μπόλικο χρήμα, σε συγκεκριμένους και συνεννοημένους.
 
Αν κάτι πρέπει να συνειδητοποιήσει ο κόσμος είναι ότι η υποβάθμιση και απαξίωση  δεν έρχεται μόνον από την έλλειψη υλικοτεχνικής υποδομής και τον εξοπλισμό. Ότι αν κάτι επίσης πληγώνει το δημόσιο ΕΣΥ και την ΠΦΥ είναι  η υποστελέχωση, οι τραγικές ελλείψεις γιατρών, νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού. Κι αυτό όχι μόνο δεν αποτελεί έγνοια σας, αλλά αντίθετα αποτελεί μεθόδευσή σας.
 
Η υγεία είναι ένας κλάδος όπου θα μπορούσε να κερδηθεί το στοίχημα του λεγόμενου brain-drain/brain-gain: με την επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό, την θεσμοθέτηση κινήτρων για την επιστροφή των νέων επιστημόνων, την αύξηση των αποδοχών, την εκπαίδευση του προσωπικού.
Όμως, το δίδυμο της καταστροφής, που συνιστά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μ’ όποιον υπουργό Υγείας κάθεται σε αυτήν εδώ την θέση, δημιουργεί αντικίνητρα ένταξης των νέων επιστημόνων στο δημόσιο ΕΣΥ και στην ΠΦΥ.
Κι έρχεστε  να πείτε ότι καλύπτετε τα κενά. Πώς; Βάζοντας περισσότερους ιδιώτες μέσα στις υπηρεσίες του ΕΣΥ.
Παίζετε με τις λέξεις, κατασκευάζετε μια εικονική πραγματικότητα, πουλώντας παραμύθι σε μια κοινωνία που πραγματικά υποφέρει και κινδυνεύει από την διακυβέρνησή σας.
Και για αυτό είστε σε αποδρομή.
Γιατί η πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας σάς πήρε χαμπάρι και ζητά να φύγετε «χθες» για να έχει ελπίδα σωτηρίας!
Για αυτό και τούτο το νομοθέτημά σας,  θα είναι από τα τελευταία σας και θα μείνει ανεφάρμοστο.»
 
Ακολουθεί το λινκ με το βίντεο της ομιλίας:

https://www.youtube.com/watch?v=7EwN0vZ20qs&t=2s


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!