Σάββας Αναστασιάδης: Η Ελλάδα αναβαθμίζεται γεωπολιτικά και αυτό ενοχλεί την Τουρκία

 


ΣΑΒΒΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ: «Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΝΑΒΑΘΜΙΖΕΤΑΙ ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΕΝΟΧΛΕΙ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ»

«Η Τουρκία ενοχλείται διότι βλέπει μέρα με τη μέρα να αναβαθμίζεται η θέση της Ελλάδας  γεωπολιτικά και γεωστρατηγικά  στο πεδίο των σχέσεών της με τους ισχυρούς, τις ΗΠΑ, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις αραβικές χώρες στη Μεσόγειο. Γι αυτό και βρέθηκε σε συνθήκες ανησυχίας, πανικού», τόνισε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Β’ Θεσσαλονίκης Σάββας Αναστασιάδης μιλώντας στον 102 FM της ΕΡΤ3 και τον δημοσιογράφο Δημήτρη Καραμαούνα. «Δεν αρμόζει σε ηγέτη μεγάλης χώρας να χρησιμοποιεί εκφράσεις πεζοδρομίου για έναν εκλεγμένο ηγέτη άλλης χώρας, όπως έκανε ο Ερντογάν. Πολύ σωστά έκανε η κυβέρνηση και δεν παρασύρθηκε οδηγώντας σε όξυνση με την ίδια φρασεολογία», παρατήρησε.  

•           Σε ερώτηση για τις σχέσεις με τις ΗΠΑ και τη στάση της Ελλάδας στον πόλεμο στην Ουκρανία  ο κ. Αναστασιάδης επισήμανε:

«Ανήκουμε σε διεθνείς οργανισμούς, σε συμμαχίες και είμαστε υποχρεωμένοι να τηρούμε τις αποφάσεις τους. Η Ελλάδα από την πρώτη στιγμή τάχθηκε κατά της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Αυτό έχει τη σημασία του. Πριν από μερικά χρόνια η Τουρκία δεν ήταν αναθεωρητική. Ο  Ερντογάν το 2003 και το 2004 προσέγγιζε την ΕΕ και ήθελε η χώρα του να γίνει μέλος. Την τελευταία δεκαετία έχει γίνει οπαδός του αναθεωρητισμού. Αυτό σημαίνει ότι η εισβολή της Ρωσίας μπορεί να ενθαρρύνει και αυτόν. Άρα η στάση μας ήταν πατριωτική, κάναμε αυτό που συμφέρει τη χώρα μας και άλλες ερμηνείες δεν έχουν θέση. Η Τουρκία ενοχλείται γιατί αυτές τις μέρες έχουν έρθει στην Ελλάδα   εμπειρογνώμονες της εταιρίας που κατασκευάζει τα F35 και άρχισε η συζήτηση για την προμήθειά τους. Έχουμε προμηθευτεί Rafale, έχουμε παραγγείλει τις φρεγάτες και η Τουρκία νιώθει να πιέζεται, καθώς μάλιστα το δικό της αίτημα έχει απορριφθεί για τα F35 και την αναβάθμιση των F16. Άρα θέλοντας να πιέσει προβαίνει σε αυτές τις ενέργειες. Η χώρα μας έχει λάβει τα μέτρα της και δεν υπάρχει καμία ανησυχία».

•           Για τα μέτρα στήριξης της κοινωνίας ο  βουλευτής της ΝΔ είπε:

«Ο πρωθυπουργός είχε ζητήσει από τον Μάρτιο να ληφθούν μέτρα σε συνολικό πλαίσιο από την ΕΕ, όπως είχε γίνει για την πανδημία. Και αυτή άλλωστε είναι μία πανδημία της ενέργειας, που αφορά όλη την Ευρώπη. Όσο αυτό συζητείται στην ΕΕ, η Ελλάδα προχώρησε από μόνη της στη λήψη μέτρων. Κάθε μέτρο που ελαφρύνει τον πολίτη είναι θετικό γιατί ανακουφίζει την κοινωνία από τα βάρη που έχουν πέσει πάνω της αυτό το διάστημα».

•           Τέλος, για το ζήτημα της    επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) καυσίμων  σε αλιείς του Θερμαϊκού, το οποίο έφερε ο ίδιος με ερώτησή του στη Βουλή, ο κ. Αναστασιάδης είπε:

«Το αίτημα για παράταση θα απαντηθεί στο επόμενο διάστημα και εκτιμώ από προφορική μου επικοινωνία με τους αρμόδιους υπουργούς ότι θα γίνει δεκτό.   Οι αλιείς προμηθεύονται καύσιμα transit, δηλαδή ο ειδικός φόρος επιστρέφεται και αυτό θα ισχύσει και για το αγροτικό πετρέλαιο. Υπάρχει μεγάλη πίεση από τις αυξήσεις των τιμών της ενέργειας σε αγρότες και κτηνοτρόφους, παίρνονται όμως μέτρα. Μετά την 1η Ιουνίου που θα  αρχίσει η εφαρμογή του πλαφόν και των άλλων μέτρων τα πράγματα θα είναι καλύτερα και θα μπορέσει συνολικά η αγροτική οικογένεια να ανταπεξέλθει στις ανάγκες της».

https://www.youtube.com/watch?v=EQFUGc8eWQw&t=2s


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!