Π.Ο.Π.Σ.: Πόντιοι, Θράκες, Μικρασιάτες και Βλάχοι ένωσαν δυνάμεις για την επιβίωση των πολιτιστικών συλλόγων.

 


Πόντιοι, Θράκες, Μικρασιάτες και Βλάχοι ένωσαν δυνάμεις για την επιβίωση των πολιτιστικών συλλόγων.

 

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση με θέμα «Πολιτιστικοί Σύλλογοι: Παρελθόν, Παρόν και Μέλλον», την Κυριακή 29 Μαΐου, που διοργάνωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων και η Στέγη Ποντίων Αμυνταίου και Περιχώρων, σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Θρακικών Σωματείων, την Ομοσπονδία Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων.

 

Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο Αμυνταίου, υπό την αιγίδα του οικείου Δήμου, Πόντιοι, Θράκες, Μικρασιάτες και Βλάχοι ένωσαν τη φωνή τους και εξέφρασαν  την αγωνία τους και τις ανησυχίες τους για τη βιωσιμότητα των πολιτιστικών συλλόγων και την εν γένει πορεία τους κατά την παρούσα χρονική συγκυρία.

 

Κεντρικός ομιλητής, ο ιστορικός και πρόεδρος της επιστημονικής επιτροπής της ΠΟΠΣ Κωνσταντίνος Σαμουρκασίδης, ο οποίος, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή, επιχείρησε να προσεγγίσει την πορεία των προσφυγικών Σωματείων μέσα στον χρόνο, ενώ παράλληλα αναφέρθηκε στις προκλήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι σύλλογοι στο μέλλον.

 

Την εκδήλωση, που παρακολούθησε πλήθος κόσμου, χαιρέτισαν: H Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων, Χριστίνα Σαχινίδου, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος, Αντώνης Οραήλογλου, ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θρακικών Σωματείων, Αριστείδης Χρυσόπουλος, ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων, Δημήτρης Γιουματζίδης, η εκπρόσωπος του Δημάρχου και Αντιδήμαρχος Αμυνταίου, Ελένη Γυρίκη, η Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, Όλγα Πουταχίδου και ο Πρόεδρος της Στέγης Ποντίων Αμυνταίου, Δημήτρης Μιχαηλίδης.

 

Ακολούθησε εποικοδομητική συζήτηση στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι δεκάδων πολιτιστικών σωματείων της ευρύτερης περιοχής  και εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού. 

 

Τη συζήτηση συντόνισε η κα Βιβή Κουρτίδου, Ειδική Γραμματέας της Π.Ο.Π.Σ.

Κοινή διαπίστωση από τη διαλογική συζήτηση που αναπτύχθηκε μεταξύ των εκπροσώπων των πολιτιστικών συλλόγων και των εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης η αναγκαιότητα στήριξης και ενίσχυσης των ανθρώπων της παράδοσης και του πολιτισμού από την Πολιτεία. Προς αυτή τη κατεύθυνση η συμπόρευση των τεσσάρων εθνικοτοπικών Ομοσπονδιών αποσκοπεί στη διεκδίκηση των δίκαιων αυτών αιτημάτων των θεματοφυλάκων της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, μία διεκδίκηση που αναμένεται να εκφραστεί το προσεχές διάστημα με την κατάθεση κοινού υπομνήματος στην Κυβέρνηση.

 

Γραφείο Τύπου Π.Ο.Π.Σ.


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!