Φωτιές σε Λέσβο, Μεσσηνία, Γρεβενά, Πρέβεζα — Απειλείται η Δαδιά Έβρου

 


Τα πύρινα μέτωπα, αυτή την ώρα, στη χώρα εντοπίζονται στο Εθνικό Πάρκο Δαδιάς, στα Βατερά Λέσβου, στη Μεσσηνία στην περιοχή Ακριτοχώρι, στην Ηλεία στην περιοχή της Σπιάντζας, σε χαράδρα ανάμεσα στη Βωβούσα του Νομού Ιωαννίνων και το Περιβόλι Γρεβενών και στην περιοχή Βρυσούλα Πρέβεζας. Οι υπεράνθρωπες προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων συνεχίζονται, προκειμένου να καταφέρουν να περιορίσουν τις εστίες.

Σε κόκκινο συναγερμό βρίσκονται οι αρχές μετά τις πυρκαγιές των τελευταίων ημερών σε συνδυασμό με τις καιρικές συνθήκες – τη ζέστη, την ξηρασία και τους ισχυρούς ανέμους.

Φωτιά στα Βατερά Λέσβου – Κάηκαν σπίτια

Σε εξέλιξη είναι η μεγάλη φωτιά που ξέσπασε λίγο μετά τις 10 το πρωί πάνω από τον οικισμό Βατερά, σε δασική έκταση στην περιοχή Νιγήδα Ρογκάδα. Μεγάλη η μάχη των επίγειων δυνάμεων και των εναέριων μέσων για να σωθούν τα σπίτια που απειλούνται. Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ από κατοίκους της περιοχής και τον Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου κ. Κώστα Μουτζούρη, έχουν καεί ήδη αρκετά σπίτια.

Συνολικά εννέα άτομα απεγκλωβίστηκαν από την ακτή των Βατερών από σκάφη του Λιμενικού Σώματος. Πρόκειται για τέσσερις αλλοδαπούς και πέντε Έλληνες που ήταν εγκλωβισμένοι στην παραλία και περικυκλωμένοι από τη φωτιά. Όλοι τους μεταφέρθηκαν στο λιμάνι του Πλωμαρίου, ενώ μία από τους διασωθέντες μεταφέρθηκε προληπτικά στο Κέντρο Υγείας Πλωμαρίου.

Ένας πυροσβέστης μεταφέρθηκε με αναπνευστικά προβλήματα στο νοσοκομείο, ενώ αυτή την ώρα δίνονται οι πρώτες βοήθειες σε έναν ακόμα πυροσβέστη που αντιμετώπισε προβλήματα στην αναπνοή.

Πυρκαγιά στο Εθνικό Πάρκο Δαδιάς – Τρίτη μέρα μάχης με τις φλόγες

Για τρίτη μέρα συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες στο δάσος της Δαδιάς στον Έβρο, όπου δεκάδες εναέρια μέσα συνδράμουν τις ισχυρότατες επίγειες δυνάμεις της πυροσβεστικής.

Όλες οι προσπάθειες έχουν επικεντρωθεί στο να προφυλαχθεί ο πυρήνας του εθνικού πάρκου. Η φωτιά ξεκίνησε από ένα εξαιρετικά δύσβατο μέρος του δάσους, όπου η πρόσβαση είναι πολύ δύσκολη, γεγονός που έχει προκαλέσει πολλές απορίες. Υπολογίζεται ότι έχουν γίνει στάχτη πάνω από 4.000 στρέμματα δάσους.

Τα 20 εναέρια μέσα που επιχειρούν, δυσκολεύονται από τους πυκνούς καπνούς, αλλά και από το γεγονός ότι η βλάστηση είναι πολύ πυκνή, ενώ πρέπει να σημειωθεί η ιδιαίτερη οικολογική σημασία της περιοχής.

Το πύρινο μέτωπο λόγω των συνεχών αναζωπυρώσεων και των εναλλαγών στην κατεύθυνση του ανέμου, οδηγείται προς το κεντρικό τμήμα του σπάνιου Εθνικού Πάρκου, και ταυτόχρονα νότια προς τη Λευκίμη και βόρεια προς τη Δαδιά. To πρωί του Σαββάτου υπήρχε άπνοια και κοντά στο χωριό υπήρχε ένα μεγάλο νέφος από τον καπνό. Aργότερα άρχισε να πνέει ένας μικρός άνεμος που ενδέχεται να έχει θετικές επιπτώσεις, στρέφοντας το μέτωπο τη φωτιάς σε περιοχές που έχουν ήδη καεί.

Μεσσηνία: Φωτιά στην περιοχή Ακριτοχώρι

Σε εξέλιξη βρίσκεται πυρκαγιά σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Ακριτοχώρι, του δήμου Πύλου – Νέστορος, στη Μεσσηνία.

Στο σημείο επιχειρούν 61 πυροσβέστες με πέντε ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 14 οχήματα, ενώ τέσσερα πυροσβεστικά αεροπλάνα και δύο ελικόπτερα πραγματοποιούν συνεχείς ρίψεις νερού.

Κλειστή είναι η επαρχιακή οδός Κορώνης – Φοινικούντας.

Η φωτιά καίει σε δύσβατη περιοχή μεταξύ Χρυσοκελλαριάς και Ακριτοχωριού. Έχει επεκταθεί σε μεγάλο μέτωπο προς την Χρυσοκελλαριά, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να επιχειρούν να την διασπάσουν πριν φτάσει στον οικισμό και όσο κινείται σε ορεινή περιοχή. Καλλιέργειες έχουν καταστραφεί στα Πλανέικα, από όπου η φωτιά πέρασε πολύ κοντά στις οικίες. Στο σημείο σπεύδουν οχήματα της πυροσβεστικής από την Καλαμάτα αλλά κι γειτονικές περιοχές.

Συνεχίζεται η επιχείρηση της Πυροσβεστικής για τον έλεγχο της πυρκαγιάς στην Βωβούσα -Έφτασε στη Βάλια Κάλντα

Ένα ελικόπτερο και επίγειες δυνάμεις, επιχειρούν για την κατάσβεση πυρκαγιάς που καίει από την Τετάρτη το απόγευμα σε δύσβατη περιοχή, σε χαράδρα ανάμεσα στη Βωβούσα του Νομού Ιωαννίνων και το Περιβόλι Γρεβενών. Η φωτιά κατακαίει δάσος μαύρης πεύκης. Η Π.Υ. Κοζάνης ανέλαβε πλέον την επιχειρησιακή διαχείριση.

Στο σημείο επιχειρούν 17 πυροσβέστες με δύο ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 3 υδροφόρα οχήματα και 10 άτομα μονάδα ΕΜΟΔΕ (δασοκομάντος) από τα Ιωάννινα, δυνάμεις της Πυροσβεστικής από τα Γρεβενά και το ελικόπτερο από τα Ιωάννινα.

Η πυρκαγιά εκτιμάται πως μέχρι στιγμής έχει κάψει τέσσερα στρέμματα δασικής έκτασης, ενώ δεν βρίσκεται κοντά σε οικισμούς.

Ηλεία: Πυρκαγιά στην περιοχή της Σπιάντζας

Στην παραθαλάσσια περιοχή της Σπιάντζας έφτασε η φωτιά που είχε ξεσπάσει σε καλάμια, αλλά πήρε διαστάσεις και γίνεται μεγάλη.

Υπάρχει κινητοποίηση από ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής να την ελέγξουν και να την περιορίσουν.

Η φωτιά είναι κοντά στο Ενωσιακό Γήπεδο της Ηλείας, ενώ στην περιοχή βρίσκεται κοντά και δασύλλιο αναψυχής.

Φωτιά στην περιοχή Βρυσούλα Πρέβεζας

Σε εξέλιξη είναι η φωτιά που ξέσπασε νωρίς το απόγευμα στη Βρυσούλα Πρέβεζας. Η φωτιά βρίσκεται εντός του οικισμού και απειλεί σπίτια.Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ήδη ένα σπίτι έχει καεί.

Οι πυροσβέστες, αστυνομικοί αλλά και οι κάτοικοι δίνουν προτεραιότητα στην προστασία ανθρώπινων ζωών, βγάζοντας από τα σπίτια τους ηλικιωμένους που τους οδηγούν σε ασφαλές μέρος.

Στην κατάσβεση εκτός από τις επίγειες δυνάμεις επιχειρούν και 2 αεροσκάφη. Ο έλεγχος της πυρκαγιάς είναι δύσκολος λόγω των ισχυρών ανέμων.

πηγή ertnews


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!