Δώρα Αυγέρη: «Το «Ιπποκράτειο» χάνει μεταμοσχεύσεις γιατί δεν έχει αναισθησιολόγους, αλλά η κυβέρνηση συνεχίζει να επιδεικνύει πλήρη αναισθησία!


 «Το «Ιπποκράτειο» χάνει μεταμοσχεύσεις γιατί δεν έχει αναισθησιολόγους,

αλλά η κυβέρνηση συνεχίζει να επιδεικνύει πλήρη αναισθησία!
 
 
Κοινοβουλευτική ερώτηση 25 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με πρωτοβουλία της Δώρας Αυγέρη

 

Μόλις μια εβδομάδα μετά την κατάθεση κοινοβουλευτικής ερώτησης (στις 23-6-2022) από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τις τραγικές ελλείψεις γιατρών διαφόρων ειδικοτήτων και δη αναισθησιολόγων, επιβεβαιώθηκαν οι χειρότεροι φόβοι για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το «Ιπποκράτειο» Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης. Πριν αλέκτωρ φωνήσαι, στις 30-6-2022, η ακύρωση  προγραμματισμένης μεταμόσχευσης ήπατος σε ασθενή- εξαιτίας έλλειψης αναισθησιολόγου- ήρθε να επιβεβαιώσει τόσο τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, όσο δε τους γιατρούς και το προσωπικό του νοσοκομείου που φωνάζουν ότι εξαιτίας των ελλείψεων κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές.
 
Για το τραγικό συμβάν  παρενέβη ο Προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, ο οποίος παρήγγειλε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για το ενδεχόμενο τέλεσης του αδικήματος της έκθεσης σε κίνδυνο. Παράλληλα, ανακοινώνεις εξέδωσαν το Σωματείο Ηπατομεταμοσχευθέντων Ελλάδος «ΗΠΑΡχω», ο Σύλλογος Νεφροπαθών Θεσσαλονίκης, καθώς και η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία, ενώ οι αντιδράσεις συνεχίζονται εντός κι εκτός νοσοκομείου.
Με πρωτοβουλία της Δώρας Αυγέρη ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επαναφέρει το ζήτημα και επιμένει στη λήψη ουσιαστικής απάντησης από το υπουργείο Υγείας, το οποίο ακόμη και μετά από αυτό το τραγικό συμβάν δεν έχει δώσει απαντήσεις και δείγματα αναζήτησης δραστικών λύσεων, αλλά αντιθέτως παρακολουθεί σαν αναίσθητος και ανάλγητος θεατής το δράμα των δημόσιων νοσοκομείων.
Κι αν είναι πάγια τακτική της κυβέρνησης ΝΔ-Μητσοτάκη ν’ αγνοεί επιδεικτικά τις ερωτήσεις της αντιπολίτευσης και να απαξιώνει τον κοινοβουλευτικό έλεγχο, είναι κυνικό και άκρως επικίνδυνο να σφυρίζει αδιάφορα μετά από αυτό που συνέβη σε ένα από τα εμβληματικά νοσοκομεία, όχι μόνο της Θεσσαλονίκης, αλλά όλης της χώρας.  
Το τραγικό συμβάν στο Ιπποκράτειο αποδεικνύει περίτρανα ότι η άρνηση της κυβέρνησης να λογοδοτεί, η άρνησή της να ακούει αιτήματα και καταγγελίες, η άρνησή της να δει τις συνέπειες των πράξεων και των παραλείψεών της στο ΕΣΥ, απειλούν σοβαρά την υγεία και τις ζωές των ανθρώπων.
 
Δεν είναι δυνατόν η υγειονομική πολιτική της κυβέρνησης να εξαντλείται στις μετακινήσεις ιατρονοσηλευτικού προσωπικού από δομή σε δομή κι από νοσοκομείο σε νοσοκομείο, επειδή το επιτελικό κράτος του κ. Μητσοτάκη επιμένει στις ιδεοληψίες της: εργολάβοι αντί γιατρών στα νοσοκομεία, αστυνομικοί αντί καθηγητών στα πανεπιστήμια, και τα προβλήματα πάντα άλυτα στη θέση τους.
Στην ερώτησή τους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επαναφέρουν τα ερωτήματα της προηγούμενης ερώτησής τους και επιπλέον ζητούν απαντήσεις για τον αριθμό των μεταμοσχεύσεων που δεν πραγματοποίηθηκαν στο Ιπποκράτειο, το μεγαλύτερο μεταμοσχευτικό κέντρο για το ήπαρ στην χώρα, καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας. Όπως επίσης για το αν υπάρχει σχέδιο -και ποιο είναι αυτό- αναφορικά με τις μεταμοσχεύσεις μετά την 30η Ιουνίου, από τότε δηλαδή που ακυρώθηκε μεταμόσχευση λόγω έλλειψης αναισθησιολόγου.
 
Η κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων γιατρών και νοσηλευτών στα νοσοκομεία της χώρας με μόνιμες προσλήψεις και με τη θέσπιση κινήτρων για τις άγονες ιατρικές ειδικότητες (όπως του αναισθησιολόγου)  θα έπρεπε να είναι προτεραιότητα για κάθε κυβέρνηση.
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επαναλαμβάνουν, για να το ακούσει επιτέλους αυτή η κυβέρνηση Μητσοτάκη: κάθε έκπτωση από τα αυτονόητα διακινδυνεύει τις ζωές των ανθρώπων. Και είναι υπόλογη γι’ αυτό. 


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!