Δήμος Θεσσαλονίκης Οδηγίες προστασίας απο τον καύσωνα και κλιματιζόμενες αίθουσες για την προστασία των πολιτών από τις υψηλές θερμοκρασίες

 


ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Κλιματιζόμενες αίθουσες για την προστασία των πολιτών από τις υψηλές θερμοκρασίες

Κλιματιζόμενες αίθουσες θα διαθέσει από αύριο (22/07) ο Δήμος Θεσσαλονίκης για την προστασία των πολιτών από τον καύσωνα.

Οι κλιματιζόμενοι χώροι που θα είναι ανοιχτοί από τις 10.00 το πρωί έως και τις 8.00 το βράδυ είναι οι ακόλουθοι:

- Φουαγιέ δημαρχιακού μεγάρου

- Τέταρτο παράρτημα ΚΑΠΗ, Γρηγορίου Λαμπράκη 42

- Πέμπτο παράρτημα ΚΑΠΗ, Αλεξανδρείας 27

Παράλληλα, ανοικτό από 10.00 το πρωί έως τις 5.00 το απόγευμα θα είναι το ανοικτό κέντρο προστασίας αστέγων του Δήμου Θεσσαλονίκης, που λειτουργεί στην οδό Μοναστηρίου 62, ενώ το υπνωτήριο αστέγων του Δήμου Θεσσαλονίκης -πέραν της βραδινής λειτουργίας του- θα είναι ανοικτό και από τις 10.00 το πρωί έως τις 8.00 το βράδυ.

 

Οδηγίες προστασίας από τον καύσωνα

Το Αυτοτελές Τμήμα Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Θεσσαλονίκης συστήνει στους πολίτες να ακολουθούν τις οδηγίες προστασίας από τον καύσωνα ως εξής:

 

Κατά τη διάρκεια του καύσωνα

Αποφύγετε την ηλιοθεραπεία και παραμείνετε σε σκιερά και δροσερά μέρη μακριά από χώρους όπου επικρατεί συνωστισμός

Αποφύγετε τη βαριά σωματική εργασία ιδιαίτερα σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία, άπνοια και μεγάλη υγρασία

Αποφύγετε το βάδισμα για πολλή ώρα ή το τρέξιμο κάτω από τον ήλιο

Προτιμήστε τα ελαφρά, άνετα και ανοιχτόχρωμα ρούχα από φυσικό υλικό, για να διευκολύνονται ο αερισμός του σώματος και η εξάτμιση του ιδρώτα. Επιλέξτε ένα καπέλο που εξασφαλίζει καλό αερισμό του κεφαλιού. Φορέστε μαύρα ή σκουρόχρωμα γυαλιά με ειδική επίστρωση που προστατεύουν από την αντανάκλαση του ήλιου.

Φροντίστε η διατροφή σας να αποτελείται από ελαφρά και μικρά γεύματα, με έμφαση στα φρούτα και τα λαχανικά. Περιορίστε τα λιπαρά.

Πίνετε άφθονα υγρά (νερό και χυμούς φρούτων). Αν ιδρώνετε πολύ, προσθέστε αλάτι στο φαγητό σας. Αποφύγετε τα οινοπνευματώδη ποτά.

Κάντε χλιαρά ντους κατά τη διάρκεια της ημέρας κι αν χρειαστεί τοποθετείστε υγρά καλύμματα στο κεφάλι και στον λαιμό.

Μεριμνήστε για τα μέλη της οικογένειάς σας που πάσχουν από χρόνια νοσήματα (αναπνευστικά, καρδιαγγειακά, κλπ). Συμβουλευτείτε τον θεράποντα ιατρό τους για την εφαρμογή ειδικών οδηγιών και για όσους λαμβάνουν φάρμακα.

Αποφύγετε τα πολύωρα ταξίδια με τα μέσα συγκοινωνίας, όταν η ζέστη είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα.

 

Αν έχετε βρέφη και παιδιά

Ντύστε τα όσο γίνεται πιο ελαφρά. Φροντίστε, ώστε τα χέρια και τα πόδια τους να είναι ελεύθερα και να μην τυλίγονται σε πάνες.

Φροντίστε να μη μένουν στον ήλιο μετά το μπάνιο στη θάλασσα και να φορούν πάντα καπέλο.

Εκτός από γάλα συνιστάται η χορήγηση και άλλων υγρών. Συμβουλευτείτε τον παιδίατρο.

Για τα μεγαλύτερα παιδιά, φροντίστε να πίνουν πολλά υγρά (νερό και χυμούς φρούτων) και να τρώνε περισσότερα λαχανικά και φρούτα και λιγότερα λίπη.

 

Αν έχετε ηλικιωμένους

Μετακινήστε τους σε δροσερότερους χώρους ή περιοχές (παραθαλάσσια ή σε βουνό), διότι το πολύ ζεστό και υγρό περιβάλλον αποβαίνει επικίνδυνο. Εναλλακτικά φροντίστε να παραμένουν στα κατώτερα διαμερίσματα πολυώροφων σπιτιών.

 

Ανοίξτε το σπίτι τη νύχτα, για να δροσίζει, και κρατάτε το ερμητικά κλειστό τις ζεστές ώρες της ημέρας.

Μην εγκαταλείπετε τα ηλικιωμένα μέλη της οικογένειας μόνα τους σε περιπτώσεις θερινών διακοπών ή πολυήμερης απουσίας σας από το σπίτι. Διαφορετικά εξασφαλίστε ένα άτομο για την καθημερινή τους φροντίδα.Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!