Ένας Θεσμός γεννιέται στη Θεσσαλονίκη. Το Forum του Λευκού Πύργου. Υγιείς πόλεις για όλους τους πολίτες.

 


Ένας Θεσμός γεννιέται στη Θεσσαλονίκη

Το Forum του Λευκού Πύργου

Υγιείς πόλεις για όλους τους πολίτες.

 

Με ένα μήνυμα από τη Γαλλία και συγκεκριμένα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Εμμανουέλ Μακρόν, ο οποίος χαιρετίζει το Συνέδριο και εύχεται καλή επιτυχία στις εργασίες του, ξεκίνησε την πρώτη μέρα του ανοιχτού διαλόγου του με την κοινωνία το Forum του Λευκού Πύργου.

Όπως είπε κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών του  1ου διήμερου Συνεδρίου για την Αστική Υγεία και τη Βιωσιμότητα, ο Διευθυντής του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Μηχανικής καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης « Στόχος μας είναι να διατυπωθούν σ αυτό το Forum απόψεις για τον μετασχηματισμό των πόλεων έτσι ώστε να προωθούν τη Δημόσια Υγεία , την ευεξία και ταυτόχρονα να είναι βιώσιμες, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε ολόκληρη την Ευρώπη. Η βιωσιμότητα είναι ο οδικός χάρτης που έχουμε για να προσανατολιστούμε και να προσδιορίσουμε το μέλλον μας ως κοινωνία, αλλά και να κληροδοτήσουμε ποιότητα ζωής και για τις επόμενες γενιές. Αφορά την προστασία του περιβάλλοντος, της δουλειάς μας, του πολιτισμού μας, ακόμη και το πώς θέλουμε να διαχειριζόμαστε την πληροφορία. Γιατί η πληροφορία είναι ένας σημαντικός ανανεώσιμος πόρος. Τα θέματα της ψηφιοποίησης, των δεξιοτήτων σε αυτήν την υγιή και βιώσιμη πόλη που διαμορφώνουμε είναι μια σημαντική παρακαταθήκη για τη νέα γενιά και ταυτόχρονα μια διασφάλιση για τις παλαιότερες. Κι αυτό ακριβώς είναι το διακύβευμα: όχι μόνο να ζήσουμε εμείς καλύτερα, αλλά να κληροδοτήσουμε μια καλύτερη μοίρα στην επόμενη γενιά, στα παιδιά μας» . 

Χρειαζόμαστε πόλεις για όλους

Σε διαφορετικές περιοχές της ίδιας πόλης το προσδόκιμο ζωής μπορεί να μειωθεί έως και 12 χρόνια. Πώς μπορεί να αποτυπωθεί αυτή η υγειονομική ανισότητα στην Ελλάδα; Σε διαφορετικές περιοχές της Αττικής όπως στην Εκάλη και τη Δραπετσώνα για παράδειγμα;

Ο Άγις Τσουρός, Πρώην Διευθυντής Πολιτικής και Διακυβέρνησης για την Υγεία και την Ευεξία του ΠΟΥ, υπογράμμισε με γλαφυρό τρόπο τις ανισότητες που ακόμη πιο έντονα ανέδειξε η πανδημία. Και αναφέρθηκε στην αλληλεγγύη των λαών που καταρρίφθηκε όταν η εμβολιαστική κάλυψη στην Ευρώπη έφτανε στο 70% και στην Αφρική μόλις στο 2%.

«Η πανδημία ανέδειξε την ευαλωτότητά μας», είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε ότι «αν μιλάμε για βιωσιμότητα πρέπει να αναφερόμαστε σε πόλεις για όλους και σ αυτό πρωταγωνιστικό ρόλο έχουν οι εκπρόσωποι των τοπικών κοινωνιών, οι δήμαρχοι. Η φωνή της πόλης.  Μια νέα έννοια αναδεικνύεται : Η διπλωματία των πόλεων για την υγεία και τη βιωσιμότητα».

Μέχρι το 2060 η κλιματική αστάθεια θα δημιουργεί ακραίες καταστάσεις

Από τις 100 μέρες με χαμηλές θερμοκρασίες που καταγράφονταν το Χειμώνα έχουμε  τώρα 25. Αντίθετα, οι μέρες με 41 βαθμούς την περίοδο 1920-29 ήταν μόλις 3 και τώρα έχουμε ξεπεράσει τις 12.

Παραθέτοντας αυτά τα  χαρακτηριστικά στοιχεία ο  Γενικός Γραμματέας της Ακαδημίας Αθηνών Χρήστος Ζερεφός, τόνισε ότι «στο τέλος του 21ου αιώνα η Ευρώπη έρχεται αντιμέτωπη με την υπερθέρμανση, την αύξηση της μέσης τιμής της θερμοκρασίας έως και 5-6 βαθμούς, ενώ μέχρι το 2060 αυτή η κλιματική αστάθεια θα δημιουργήσει ακραίες καταστάσεις» 

Όπως τόνισε ο κ Ζερεφός ,οκτώ στις δέκα πανδημίες τα τελευταία χρόνια έχουν ως αφετηρία την Κίνα. Το γεγονός αυτό όπως και το γεγονός ότι με το λιώσιμο των πάγων ελευθερώνονται παλαιοιοί πρέπει να εξετασθεί διεξοδικά.

           Σε θέματα υγείας το μεγαλύτερο ποσοστό παραπλανητικών πληροφοριών

Μπλέτσας Μιχάλης – MIT (virtual) Παναγιώτου Νίκος – Α.Π.Θ. Νίκος Δερμεντζής ΕΚΠΑ Ριζόπουλος Γιάννης – Δημοσιογράφος

Ο Διευθυντής Πληροφορικής στο Media Lab του ΜΙΤ Μιχάλης Μπλέτσας, ο αν Καθηγητής του Τμήματος Δημοσιογραφίας του ΑΠΘ και ο καθηγητής στον Τομέα  Κοινωνικής και Πολιτικής Ανάλυσης της Επικοινωνίας του ΕΚΠΑ συζήτησαν με τον Δημοσιογράφο Γιάννη Ριζόπουλο για τις  «Πολιτικές ελευθερίες, Δημοκρατία, Ενημέρωση και Παραπληροφόρηση».  Όπως  διαπίστωσαν μεταξύ άλλων «τα τελευταία χρόνια το μεγαλύτερο ποσοστό παραπλανητικών πληροφοριών σε θέματα υγείας, ενώ στο διαδίκτυο οι ψευδείς ειδήσεις είναι έξι φορές περισσότερες απ ότι οι πραγματικές. Οι συνομιλητές αναφέρθηκαν στην ανάγκη του «fact checking» , του ελέγχου δηλαδή των γεγονότων που προβάλλονται , όπως και στα εργαλεία για την διακρίβωση των ειδήσεων.

Ένα τέτοιο είναι και η εργαλειοθήκη του προγράμματος www.check4facts.gr με συνεργαζόμενους φορείς το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών, το Εργαστήριο Κοινωνικής Έρευνας στα ΜΜΕ του ΕΚΠΑ, και το Ερευνητικό Κέντρο Αθηνά. 

Βιώσιμη διαχείριση πόρων – Κυκλική Οικονομία

Πόσο έτοιμη είναι η χώρα για την μετάβαση σε μια εποχή με κλιματική ουδετερότητα, πώς μπορούμε να οδηγηθούμε με ταχύτερα βήματα στην κυκλική οικονομία ; Πώς διαχειριζόμαστε τα απορρίμματα;  Με τι ταχύτητες αναπτύσσεται η ηλεκτροκίνηση;

Ένας διάλογος με τον Κωνσταντίνο Αραβώση Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τον Τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας ΣΥΡΙΖΑ βουλευτή Β Θεσσαλονίκης Σωκράτη Φάμελλο, τον Μιχάλη Γεράνη Πρόεδρο ΦοΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας και την Ηλέκτρα Παπαδοπούλου Χημικό, Σύμβουλο Βιώσιμης Οικονομίας, Πρόεδρο του Ελληνικού Φόρουμ Βιο-Οικονομίας, που συντόνισε η Δημοσιογράφος του ΑΠΕ/ΜΠΕ και Ant1 Αλεξάνδρα Χατζηγεωργίου.

«Το Συνέδριο έρχεται την κατάλληλη ώρα»

Το 1ο Διεθνές Συνέδριο για την Αστική Υγεία και τη Βιωσιμότητα χαιρέτισε ο ΓΓ της ΓΓΕΚ Θανάσης  Κυριαζής τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι το Συνέδριο έρχεται την κατάλληλη ώρα

Στη διάρκεια της  πανδημίας  το ερευνητικό και επιστημονικό  δυναμικό της χώρας  αποδείχθηκε ότι είναι το μεγάλο «brand name» της . Και τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας θα διαχυθούν στην πράξη μέσω και των έργων που θα προκηρύξουμε.

Η πανδημία, ανέδειξε ευκαιρίες και δυνατότητες . Ανέδειξε την δύναμη, την αλληλεγγύη και την ευρηματικότητα των Ελλήνων, τόνισε μεταξύ άλλων ο Υπουργός Εσωτερικών , αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας Θράκης.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Γιουτίκας χαιρετίζοντας το Συνέδριο αναφέρθηκε στις παρεμβάσεις της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στη διάρκεια της πανδημίας.

Χαιρετισμό απεύθυναν εκ μέρους του Δήμαρχου Θεσσαλονίκης ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών Μιχάλης Κούπκας και ο  Αντιδήμαρχος  Καθαριότητας και Ανακύκλωσης του Δήμου Θεσσαλονίκης Κώστας Ιακώβου.

Ο Δ.Σ της ΔΕΘ Helexpo Κυριάκος Ποζρικίδης στη διάρκεια του χαιρετισμού του μίλησε για την μετατροπή του Συνεδριακού Φορέα σε Κοινωνικό Φορέα σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας υπενθυμίζοντας ότι στο χώρο λειτούργησε το μεγαλύτερο εμβολιαστικό κέντρο της χώρας. 

 

Οι εργασίες του 1ου Διεθνούς Συνεδρίου Αστικής Υγείας και Βιώσιμης Ανάπτυξης συνεχίζονται από το πρωί της Πέμπτης 30 Ιουνίου.

 

Η είσοδος στην εκδήλωση είναι ελεύθερη

 

Μπορείτε να παρακολουθήσετε από απόσταση από τη σελίδα ζωντανών μεταδόσεων από το site του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων


https://www.amna.gr/livestream


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!