Σάββας Αναστασιάδης: Με αισιοδοξία και σύνεση προς έναν δύσκολο χειμώνα

 


 

ΣΑΒΒΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ:

ΜΕ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΚΑΙ ΣΥΝΕΣΗ ΠΡΟΣ ΕΝΑΝ ΔΥΣΚΟΛΟ ΧΕΙΜΩΝΑ

 

Το φετινό καλοκαίρι στάθηκε  γενναιόδωρο με το παραπάνω για τη χώρα μας, με την πορεία του τουρισμού να έχει ξεπεράσει κάθε προσδοκία. Μόνο ικανοποίηση μπορούμε να νιώθουμε για το γεγονός ότι ο ελληνικός τουρισμός  όχι μόνο  έφτασε τα πολυπόθητα νούμερα του  2019, έτους-ορόσημου ως προς την έλευση ξένων επισκεπτών στην χώρα μας πριν από την πανδημία του κορονοϊού, αλλά κατάφερε να τα ξεπεράσει. Και όλο αυτό το εντυπωσιακό τουριστικό «κύμα» μεταφράζεται σε έσοδα  πολλών δις ευρώ για την εγχώρια οικονομία.

 

Στη θεαματική αυτή πορεία του τουρισμού μας θα πρέπει να συνυπολογίσουμε και τη θετική πορεία των δημοσίων εσόδων λόγω της αυξημένης εισπραξιμότητας των φόρων (εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ) κατά τη διάρκεια των τριών μηνών του καλοκαιριού. Οι πολίτες ανταποκρίθηκαν στις φορολογικές υποχρεώσεις τους, που είναι μειωμένες κατά 4 δις ευρώ σε σχέση με το 2018. ‘Όπως διαπιστώνει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησής μας, περισσότεροι μάλιστα από τους μισούς δικαιούχους της επιστρεπτέας προκαταβολής έχουν ήδη επιστρέψει εφάπαξ τα χρήματα που έπρεπε προς το Δημόσιο. Χτίζεται έτσι μία βάση αισιοδοξίας  για την πορεία της ελληνικής οικονομίας τους μήνες που έρχονται.

Φυσικά δεν έχουμε ψευδαισθήσεις. Μπροστά μας ανοίγεται ένας χειμώνας για τον οποίο οι ειδικοί αναλυτές συμφωνούν ότι θα είναι πραγματικά σκληρός, κάτι που ισχύει φυσικά όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά για όλες τις χώρες. Ένας δύσκολος χειμώνας κατά τον οποίο δεν αποκλείεται να  αντιμετωπίσουμε πολύ σημαντική κλιμάκωση των τιμών της ενέργειας.  Είναι αντιληπτό ότι διανύουμε μια περίοδο διεθνούς κρίσης που έχει εκτινάξει τις τιμές ενέργειας και κατ’ επέκτασιν τον πληθωρισμό και την ακρίβεια, σε όλη την Ευρώπη, σε πρωτόγνωρα επίπεδα. Ειδικοί μάλιστα επισημαίνουν ότι είναι πιθανό ο κόσμος ολόκληρος να μην έχει ζήσει μέχρι σήμερα μια τόσο βαθιά και πολυσύνθετη ενεργειακή κρίση.

Ωστόσο, τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσει η χώρα μας  φαίνεται πως θα είναι σε κάποιο βαθμό ηπιότερα σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, λόγω μίας σειράς παραγόντων μεταξύ των οποίων και η μικρότερη εξάρτησή μας από το ρωσικό φυσικό αέριο σε σύγκριση με άλλα κράτη-μέλη της Ε.Ε. 

Στο οικονομικό σκηνικό που διαμορφώνεται ενόψει φθινοπώρου θα πρέπει να συνυπολογίσουμε την πρόσφατη έξοδο της χώρας από το καθεστώς της  ενισχυμένης εποπτείας. Στις 20 Αυγούστου άνοιξε μία νέα εποχή   για την ελληνική οικονομία, καθώς είδαμε να κλείνει, επιτέλους, ένα επώδυνο κεφάλαιο για τη χώρα μετά από 12 χρόνια αυστηρής επιτήρησης από τους θεσμούς και δυσβάστακτων μέτρων για τους Έλληνες πολίτες. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι διευρύνονται οι δυνατότητες της κυβέρνησης να ασκήσει μια πιο χαλαρή δημοσιονομική πολιτική, στο πλαίσιο φυσικά των ευρωπαϊκών κανόνων.

Με δύο λόγια, οι συνεχιζόμενες θυσίες του ελληνικού λαού όλα αυτά τα χρόνια έπιασαν τόπο.

Σε μία περίοδο διεθνούς αστάθειας που σημαδεύτηκε από αλλεπάλληλα σοκ, όπως η πανδημία COVID-19, ο πόλεμος της Ρωσίας με την Ουκρανία και το ενεργειακό πρόβλημα, η ελληνική οικονομία αποκτά δυναμική και ανακτά τη θέση της στις διεθνείς αγορές, ακολουθώντας στο εξής προοπτική ανάπτυξης και ευημερίας.

Δεν ήταν λίγα τα επαινετικά σχόλια που ακούσαμε αυτές τις μέρες από τους εκπροσώπους των ευρωπαϊκών θεσμών, σχόλια τα οποία πολύ συχνά η επικαιρότητα αφήνει στο περιθώριο. Θέλω να σταθώ ιδιαίτερα στο γεγονός ότι όλοι ξένοι παράγοντες επισήμαναν ότι  η Ελλάδα κατάφερε να εφαρμόσει ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση της οικονομίας και των δημόσιων οικονομικών της. Να συνυπολογίσουμε εδώ ότι ρυθμός ανάπτυξης του ΑΕΠ μας   κινείται πάνω από τις εκτιμήσεις και είναι από τους υψηλότερους  στην Ευρώπη. 

Τι σημαίνουν όλα αυτά για το επόμενο διάστημα όσον αφορά το πορτοφόλι των Ελλήνων πολιτών;   Διανοίγονται  περιθώρια  για νέες συντονισμένες παρεμβάσεις  και επιπλέον δαπάνες για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων από το φθινόπωρο ώστε να μπορέσουν  να αντέξουν απέναντι  στο σαρωτικό φαινόμενο του πληθωρισμού και της ακρίβειας.

Στο πλαίσιο αυτό η δέσμευση της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας για ένα δίχτυ προστασίας, που θα βοηθήσει τους Έλληνες καταναλωτές να αντιμετωπίσουν αυτές τις έκτακτες συνθήκες, συνεχίζεται και τον μήνα Σεπτέμβριο. Ειδικά μάλιστα για τον μήνα αυτό   καθώς το κόστος είναι πολύ υψηλότερο σε όλη την Ευρώπη σε σχέση με τον Αύγουστο, η επιδότηση είναι πολύ μεγαλύτερη σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.  Συγκεκριμένα τον Σεπτέμβριο η Κυβέρνηση θα διαθέσει 1,9 δισ. ευρώ για να επιδοτήσει τους λογαριασμούς ρεύματος σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Καλύψαμε και συνεχίζουμε να καλύπτουμε το μεγαλύτερο ποσοστό της αύξησης του ενεργειακού κόστους.

Όπως έχει τονιστεί επανειλημμένα τους περασμένους μήνες, η κυβέρνηση θα εξαντλεί κάθε δημοσιονομικό περιθώριο ώστε να προστατεύει την αγοραστική δύναμη των πολιτών.

Υπό την προοπτική αυτή οι προσδοκίες όλων είναι στραμμένες στα νέα μέτρα στήριξης και τις παροχές που θα ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εδώ στη Θεσσαλονίκη, από το βήμα της  86ης ΔΕΘ, στο άνοιγμα της αυλαίας της στις 10 Σεπτεμβρίου.

Η Κυβέρνησή μας κινείται πάντα με ρεαλισμό. Γνωρίζει ότι τα ευεργετικά για την κοινωνία μέτρα θα πρέπει να στηρίζονται στη βάση των δημοσιονομικών περιθωρίων και των αντοχών της οικονομίας.

Για τον λόγο αυτό οι εξεταζόμενες παρεμβάσεις θα είναι καλά μελετημένες, αφού ιεραρχηθούν πρώτα τόσο οι ανάγκες όσο και οι συνέπειες από την εφαρμογή των μέτρων.

Ναι, οδεύουμε προς έναν δύσκολο χειμώνα, όμως με αισιοδοξία και σύνεση είμαι βέβαιος ότι δεν θα αργήσουμε να φτάσουμε στην «άνοιξη».

 

     *Ο Σάββας Αναστασιάδης, είναι βουλευτής ΝΔ Β' Θεσσαλονίκης -Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς



Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!