Στο χειρουργείο ο Σαλμάν Ρούσντι μετά τις μαχαιριές που δέχθηκε

 


Αυτά τα λόγια του Davide Ancelotti απηχούν τις σύγχρονες τάσεις στον χώρο του ποδοσφαίρου και συνδέονται με ένα προσωπικό ταξίδι που ξεκίνησε με τον πατέρα του πριν από σχεδόν 20 χρόνια, όταν η Μίλαν του Κάρλο Αντσελότι πρωτοπορούσε στη χρήση ψυχολογικής υποστήριξης στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο.

Δείχνουν επίσης πώς οι απαιτήσεις και τα κεφάλαια που ρίχνονται στους παίκτες της σύγχρονης ελίτ εντείνουν την εστίαση στη διανοητική πλευρά του παιχνιδιού.

Ο Αντσελότι είναι βοηθός προπονητή στη Ρεάλ Μαδρίτης από το 2021, όταν ο πατέρας του Κάρλο διορίστηκε προπονητής. Ο 33χρονος, ο οποίος έχει τις δικές του φιλοδοξίες, είναι μεταξύ μιας νέας γενιάς που αναζητά ξανά αυτόν τον τομέα της επιστήμης για τρόπους βελτίωσης των ομάδων τους.

Τουλάχιστον ένα τμήμα αθλητικών επιστημών του συλλόγου της Premier League έχει «ψυχολογικά κωδικοποιημένους» παίκτες για να καταγράφει επίπεδα αυτοπεποίθησης, εστίασης και κινήτρων, ενώ κορυφαίες ευρωπαϊκές ομάδες δοκιμάζουν την απεικόνιση εγκεφάλου και την τεχνολογία εικονικής πραγματικότητας σε μια προσπάθεια να βελτιώσουν τις γνωστικές δεξιότητες, όπως η αντίληψη.

Αλλά υπάρχει επίσης μια αντίπαλη δύναμη – αυτό που ένας ειδικός περιγράφει ως μια «παραδοσιακή κουλτούρα συντηρητισμού» πίσω από τη στάση «απέχθειας του κινδύνου» και τα «ταμπού» που εξακολουθούν να επηρρεάζουνν το παιχνίδι του ποδοσφαίρου.

Το προπονητικό γήπεδο Milanello της AC Milan βρίσκεται στην άκρη της βόρειας ιταλικής πόλης. Ως νεαρός μέσος εκεί μεταξύ 2007 και 2009, ο Αντσελότι περνούσε χρόνο στο «Mind Room», ένα καινοτόμο εργαστήριο ψυχολογίας που συνέβαλε στη δημιουργία μιας άνευ προηγουμένου σειράς επιτυχίας κατά τα 23 χρόνια λειτουργίας του από το 1986. Κατάφερε να κεντρίσει το ενδιαφέρον της ποδοσφαιρικής κοινότητας.

Ο Αντσελότι σπούδασε αθλητικές επιστήμες αφού διέκοψε την καριέρα του για να επικεντρωθεί στην προπονητική, παίρνοντας έναν έπαινο για την πανεπιστημιακή του διατριβή σχετικά με τις κινητικές δεξιότητες των παικτών. Πριν δουλέψει στη Μαδρίτη, ενώθηκε με τον πατέρα του σε ρόλους προπονητή σε Μπάγερν Μονάχου, Νάπολι και Έβερτον.

Το «ζευγάρι» έχει εφαρμόσει σποραδικά πρακτικές ψυχολογίας και ευημερίας των παικτών κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας – για παράδειγμα εισάγοντας την προπόνηση ύπνου στην πρώτη θητεία του Carlo ως προϊστάμενος της Μαδρίτης το 2014 – αλλά αυτά τα έργα στόχευαν κυρίως στην υποστήριξη της προπονητικής ομάδας, σύμφωνα με τον Ancelotti.

«Στο παρελθόν, προσπαθήσαμε να έρθει κάποιος που οι παίκτες δεν ήξεραν ότι ήταν ψυχολόγος, απλώς για να παρακολουθήσει και να παράγει αναφορές για εμάς», λέει.

«Ήταν περισσότερο για το επιτελείο γιατί πιστεύω ότι οι προπονητές πρέπει να έχουν κατανόηση της ψυχολογίας. Πρέπει να ξέρουμε πώς να προσεγγίζουμε τους παίκτες και να επικοινωνούμε μαζί τους, είτε είναι καλή στιγμή για να μιλήσουμε είτε όχι.
“Αλλά στη Μαδρίτη τώρα, έχουμε παίκτες με τους δικούς τους ψυχολόγους. Η ψυχική υγεία και η ψυχολογία συζητούνται πολύ περισσότερο στην κοινωνία τώρα, έτσι οι νεαροί παίκτες έχουν καλύτερη κατανόηση γι’ αυτό.

«Νομίζω ότι είναι κάτι που πρέπει να είναι συγκεκριμένο για κάθε άτομο: δεν νομίζω ότι πρέπει να έχεις έναν ψυχολόγο για όλη την ομάδα».

Η άποψη του Αντσελότι είναι ενδιαφέρουσα, δεδομένου του αυξανόμενου αριθμού ομάδων που απασχολούν ψυχολόγους για να δουλέψουν με ολόκληρες ομάδες της πρώτης ομάδας και όχι με άτομα.

Οι σύλλογοι της Premier League χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο ειδικούς εκπαιδευμένους στην υποστήριξη της αυτοπεποίθησης και της εστίασης των παικτών, καθώς και στον εντοπισμό προβλημάτων ψυχικής υγείας όπως το άγχος και η κατάθλιψη, αλλά η δουλειά τους γενικά εκτείνεται σε όλο το αγωνιστικό επιτελείο.

Ένας ψυχολόγος θα μπορούσε να βοηθήσει ένα μέλος της πρώτης ομάδας που επιστρέφει από μια μακρά αποχή για να ξεπεράσει τον φόβο του εκ νέου τραυματισμού, καθώς και να συνεργαστεί με τους συμπαίκτες του για να θέσει στόχους.

Αλλά ο Geir Jordet, καθηγητής ψυχολογίας που έχει περάσει περισσότερα από 15 χρόνια συμβουλεύοντας κορυφαίους ευρωπαϊκούς συλλόγους, πιστεύει ότι τα πράγματα αλλάζουν επίσης. Όπως και ο Αντσελότι, βλέπει «τους παίκτες να γίνονται πιο υπεύθυνοι για τη δική τους ανάπτυξη» όσον αφορά την ψυχολογία και την προπόνηση.

Ο Jordet λέει ότι αρκετοί παίκτες κορυφαίου επιπέδου χρησιμοποιούν τεχνολογία εικονικής πραγματικότητας – η οποία αναδημιουργεί χιλιάδες καταστάσεις εντός παιχνιδιού που λαμβάνονται από αγώνες ελίτ “πραγματικής ζωής” και παρακολουθεί την απόκριση ενός χρήστη – για να βελτιώσει το χρόνο και τη συχνότητα της “σάρωσης” τους (οι ματιές γύρω από το γήπεδο που κάνουν πριν λάβουν την μπάλα).

Μετά από ανάλυση περισσότερων από 250 ελίτ παικτών, οι μελέτες της ομάδας του Jordet έδειξαν ότι η σάρωση έχει μικρή, αλλά θετική επίδραση στην απόδοση, με τη συχνότερη σάρωση να οδηγεί σε μεγαλύτερη πιθανότητα ολοκλήρωσης μιας πάσας.

Καθώς το ενδιαφέρον των παικτών για τα φυσικά δεδομένα, που κυμαίνονται από την τελική ταχύτητα έως την απόσταση που διανύεται κατά τη διάρκεια ενός παιχνιδιού, έχει πλέον καθιερωθεί, μετρήσεις όπως ο χρόνος και η συχνότητα σάρωσης θα μπορούσαν να γίνουν αντικείμενο παρόμοιας προσοχής.

Ο Malcolm Harkness, για παράδειγμα, πιστεύει ότι αυτό μπορεί να γίνει ο κανόνας.
Ο Harkness ήταν μέρος του backroom της Chelsea για λίγο λιγότερο από τέσσερα χρόνια, όπου εργάστηκε σε συνεργασία με τον πατέρα του Tim, τον σημερινό επικεφαλής της αθλητικής επιστήμης της Chelsea. Συμμετείχε στην «ψυχολογική κωδικοποίηση» των αγώνων του συλλόγου του Λονδίνου μεταξύ 2018 και 2020.

Καταγράφοντας «ενέργειες» – όπως σουτ, πάσα ή τάκλιν – που έγιναν τόσο από την πρώτη ομάδα της Τσέλσι όσο και από την αντίπαλη ομάδα, ο Χάρκνες θα χρησιμοποιούσε ένα απλό κριτήριο για να καθορίσει τον βαθμό στον οποίο κάθε «ενέργεια» παρουσίαζε αυτοπεποίθηση, κίνητρο ή εστίαση.

Για παράδειγμα, ένα σουτ έξω από την περιοχή που χτύπησε τον στόχο θα ταξινομηθεί ως «ενέργεια εμπιστοσύνης» και θα ανταμείψει με έναν πόντο. Ομοίως, μια επιτυχώς ολοκληρωθείσα μπάλα θα έβλεπε τον παίκτη να κάνει την πάσα με ένα σημείο εστίασης, ενώ ένα επιθετικό τρέξιμο από έναν μπακ θα θεωρηθεί ως επίδειξη κινήτρου.

«Τις τελευταίες δεκαετίες, είχατε πολλά στατιστικά στοιχεία, μετρώντας την κατοχή, τον αριθμό των πάσες και τον αριθμό των σουτ, αλλά δεν νομίζω ότι κανείς είχε πραγματικά εξετάσει τον αριθμό των ψυχολογικών ενεργειών», είπε ο Harkness στο The Football. Εκπομπή Ψυχολογίας.
“Όταν κωδικοποιείτε μεταξύ 10 και 20 παιχνιδιών, αρχίζετε να βλέπετε πολλά μοτίβα να αναδύονται και να λαμβάνετε μερικές πραγματικά ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τους παίκτες.”

Ο Harkness αναγνωρίζει ότι το σύστημα βασίζεται σε υποκειμενικά κριτήρια που μπορεί να επικαλύπτονται (μια διεισδυτική πάσα θα μπορούσε να θεωρηθεί και ως ένδειξη αυτοπεποίθησης και εστίασης, για παράδειγμα), αλλά τονίζει ότι ο ίδιος και ο πατέρας του – που εργάζεται ως ψυχολόγος για 25 χρόνια – θα ανέλυε αυστηρά ενέργειες που θα μπορούσαν να εμπίπτουν σε διαφορετικές κατηγορίες. Όχι ότι είχε μεγάλη σημασία το θέμα που αφορούσε ορισμένους παίκτες.

«Πριν φύγει, ο Eden Hazard έσπαγε τα charts κάθε φορά», λέει ο Harkness.
«Σε κάθε παιχνίδι που έπαιζε, έκανε όλους τους άλλους να φαίνονται σαν να μην έκαναν τίποτα για όλα τα 90 λεπτά».

Αν και η λαμπρότητα του Βέλγου δεν ήταν δύσκολο να προσδιοριστεί κατά τη διάρκεια της θητείας του στην Τσέλσι, το πρόγραμμα έδωσε περαιτέρω ευρήματα.

Ο Χάρκνες εξηγεί: «Ο Κάλουμ [Χάντσον-Οντόι] θα ερχόταν από τον πάγκο και θα ήταν πολύ αποτελεσματικός: θα έμπαινε με πολλή αυτοπεποίθηση, θα οδηγούσε την ένταση του παιχνιδιού και θα έδινε αυτοπεποίθηση στους άλλους παίκτες.
“Με τον N’Golo Kante, θα βλέπαμε πολλές ενέργειες εστίασης, όπως η πρόβλεψη και η αναχαίτιση μιας πάσας. Έμοιαζε σαν να βρισκόταν στο σωστό μέρος τη σωστή στιγμή, αλλά συγκεντρωνόταν τόσο σκληρά.

“Ο Κρίστιαν Πούλισιτς θα κατέγραφε πολλές ενέργειες με κίνητρο μέσω του πρέσινγκ. Είναι πολύ κατάλληλος τύπος και θα το χρησιμοποιούσε για να ασκήσει πίεση στην άμυνα και να οδηγήσει ολόκληρο τον Τύπο της ομάδας. Πήγαινε στο δεξί μπακ και μετά στο κέντρο. -πίσω, μετά ο τερματοφύλακας και καταλήγουν στην άλλη πλευρά του γηπέδου.

«Αυτό δείχνει κίνητρο γιατί δεν χρειάζεται να το κάνει αυτό, αλλά το κάνει».

Η ανάδειξη των ευρημάτων του έργου σε μια προπονητική ομάδα που είχε ήδη βυθιστεί σε δεδομένα από διαφορετικά τμήματα αποδείχθηκε πρόκληση, λέει ο Harkness. Αλλά είναι φιλοσοφημένος για τα εμπόδια που συνδέονται με την εργασία σε μια ομάδα της Premier League.
«Ο Πετρ Τσεχ συμμετείχε πολύ στο έργο [ως τεχνικός σύμβουλος και σύμβουλος απόδοσης] και νομίζω ότι βρήκε μεγάλη αξία στα δεδομένα που δώσαμε», λέει.

«Δουλεύοντας σε έναν σύλλογο κορυφαίου επιπέδου όπως η Τσέλσι, μερικές φορές είναι δύσκολο να πάρεις τη γνώμη σου. Δεν θέλεις να συμπεριφέρεσαι σαν να έχεις τις πιο σημαντικές πληροφορίες, επειδή έχεις ακόμα μια ολόκληρη ομάδα ανάλυσης, δεδομένα GPS και ιατρικό τμήμα πρέπει να σκεφτεί κανείς, αλλά αυτό είναι μόνο μέρος της πρόκλησης του να δουλέψεις για έναν μεγάλο σύλλογο.
«Όλοι οι παίκτες ενδιαφέρονται πολύ για τα δεδομένα [GPS]… μετά από κάθε αγώνα, βάζαμε μια οπτικοποίηση στην τηλεόραση όπου φορούσαν τα παπούτσια τους.

“Έδειχνε τη μέγιστη ταχύτητά τους, την απόσταση που κάλυπταν και θα εμπλέκονταν πραγματικά και θα έκαναν ερωτήσεις. Φυσικά, γίνονται πολύ ανταγωνιστικοί μεταξύ τους: η Tammy Abraham και ο Mason Mount ήταν πολύ ανταγωνιστικοί με τις μέγιστες ταχύτητες τους.

«Όπως τα δεδομένα GPS, στο μέλλον νομίζω ότι μπορεί να έχει μεγάλη αξία σε έναν παίκτη – που ενδιαφέρεται για αυτό – να κοιτάξει τα δεδομένα (ψυχολογικής κωδικοποίησης) και ίσως να δει πού δεν κάνει τόσες ενέργειες όπως ένας άλλος παίκτης στο στην ίδια θέση ή παίρνει πολύ περισσότερα».

Εάν ο Harkness έχει δίκιο, οι ρουτίνες μετά την προπόνηση των παικτών μπορεί επίσης να περιλαμβάνουν μια γρήγορη ματιά σε μια εικόνα του εγκεφάλου τους.
Η ακαδημία του RC Lens δοκίμασε πρόσφατα την τεχνολογία σάρωσης εγκεφάλου, σχεδιασμένη να εντοπίζει τη νευρική δραστηριότητα που σχετίζεται με καταστάσεις όπως το άγχος, η εξουθένωση, η κατάθλιψη και η αϋπνία.
Ζητήθηκε από τους παίκτες να φορέσουν ένα ακουστικό, πλήρες με 18 αισθητήρες, το οποίο καταγράφει τα ηλεκτρικά σήματα που παράγονται από το σώμα. Μέσα σε έξι λεπτά, οι πληροφορίες χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία μιας εικόνας του εγκεφάλου που διασταυρώνεται σε σχέση με μια βασική σάρωση, επιτρέποντας στους παίκτες να ανιχνεύσουν την εμφάνιση «βιοδεικτών» που σχετίζονται με καταστάσεις όπως η στέρηση ύπνου.

Ο Antony Branco-Lopes είναι νευροψυχολόγος και συνιδρυτής της Spectre Biotech, της εταιρείας που συνεργάστηκε με τη Lens. Λέει ότι οι ποδοσφαιρικοί σύλλογοι γενικά αποστρέφονται τον κίνδυνο στην αξιολόγηση των πλεονεκτημάτων της γνωστικής τεχνολογίας, ιδιαίτερα σε σύγκριση με αντίστοιχους σε άλλα αθλήματα, όπως οι ομάδες αγώνων αυτοκινήτου.

«Γνωρίζουν τα προβλήματα με την ψυχική υγεία και τη βελτίωση της απόδοσης και μιλούν πολύ γι’ αυτό, αλλά όταν πρόκειται να κάνουν πραγματικά κάτι, φοβούνται λίγο», λέει ο Branco-Lopes.

“Με τον ηλεκτρονικό αθλητισμό και τον μηχανοκίνητο αθλητισμό, δεν έχουμε αυτά τα προβλήματα… βλέπουν την αξία [σε αυτό που κάνουμε] και μετρούν τα πάντα, αλλά στο ποδόσφαιρο δεν νομίζω ότι ισχύει αυτό.”

Ο Jordet, ο οποίος ίδρυσε την πλατφόρμα εκπαίδευσης εικονικής πραγματικότητας «Be Your Best» που χρησιμοποιείται από τη Hoffenheim και τη Γερμανική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου, έχει επίσης αντιμετωπίσει το δικό του μερίδιο σκεπτικισμού σχετικά με την ψυχολογική εκπαίδευση μέσα στο παιχνίδι.

«Στην καριέρα μου στο ποδόσφαιρο, δεν έχω δει ποτέ έμπειρους προπονητές τόσο στην έρευνα και τη μεθοδολογία όσο όταν συζητούσαν αυτό [την προπόνηση εικονικής πραγματικότητας]», λέει ο Jordet.

«Δεν θα έκαναν ποτέ τον ίδιο τύπο ερωτήσεων σε σχέση με ασκήσεις που θα κάνουν καθημερινά στην προπόνηση, οι οποίες δεν έχουν καμία απολύτως εμπειρική τεκμηρίωση, επειδή χρησιμοποιούνται τόσα πολλά χρόνια και είναι απλώς μέρος του ποδοσφαίρου.

«Αλλά αν έρθετε με μια νέα τεχνολογία, τότε ξαφνικά οι παλιοί προπονητές ποδοσφαίρου γίνονται ακαδημαϊκοί.

«Το ποδόσφαιρο, για μένα, έχει μια παραδοσιακή κουλτούρα συντηρητισμού, μια σκεπτικιστική στάση απέναντι σε νέα πράγματα, νέες μεθόδους και νέες καινοτομίες που είναι πιο διαδεδομένη από ό,τι σε άλλα αθλήματα».

Για τον Αντσελότι, είναι μια «βίαιη» περίπτωση εξέλιξης. Στα μάτια του, το ποδόσφαιρο δεν έχει άλλη επιλογή από το να αλλάξει, δεδομένης της αυξανόμενης ζήτησης για ψυχολογική υποστήριξη από τους σημαντικότερους πρωταγωνιστές του αθλήματος: τους παίκτες.

«Όταν έπαιζα, συχνά η αντίληψη ενός θεραπευτή δεν ήταν για κάποιον που θα μπορούσε να σε βοηθήσει να αποδώσεις καλύτερα ή να διαχειριστείς καλύτερα τους ανθρώπους», λέει.
«Ακόμα και σήμερα, ορισμένα μέρη του ποδοσφαιρικού κόσμου δεν είναι τόσο ανοιχτά σε αυτήν την πτυχή. Νομίζω ότι αφορά την κουλτούρα που έχουμε σε αυτό το άθλημα.
“Στην Αγγλία, νομίζω ότι είναι πιο ανοιχτοί στο να μιλήσουν με θεραπευτές. Στην Έβερτον, είχαμε παίκτες που υπέφεραν από άγχος και φρόντιζαν την ψυχική τους υγεία. Σε άλλες χώρες όπως η Ισπανία ή η Ιταλία, είναι διαφορετικά. Υπάρχουν περισσότερα ταμπού.
«Αλλά πρέπει να βελτιώσουμε τον τρόπο με τον οποίο διαχειριζόμαστε τους ανθρώπους και να βελτιώσουμε τη λήψη αποφάσεων από τους παίκτες μας γιατί οι νέοι που έρχονται έχουν διαφορετική νοοτροπία.

«Η κοινωνία αλλάζει και πρέπει να προσαρμοστούμε».

πηγή ertnews.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!