Έντονα καιρικά φαινόμενα σε Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική και Κοζάνη

 


Το Φθινόπωρο πριν από το τέλος του καλοκαιριού, έφερε η κακοκαιρία που πλήττει από την Τρίτη 23 Αυγούστου το μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Έντονες βροχοπτώσεις, ισχυροί άνεμοι, χαλαζοπτώσεις ακόμη και υδροστρόβιλος συνθέτουν το σκηνικό του καιρού

Ανεπηρέαστη από την κακοκαιρία δεν έμεινε ούτε η νησιωτική Ελλάδα. Στην Σαντορίνη, σημειώθηκαν κατολισθήσεις στο λιμάνι αλλά και διακοπές ρεύματος, ενώ η πυροσβεστική κλήθηκε σε 10 περιπτώσεις για αντλήσεις υδάτων από υπόγεια κατοικιών. Ήταν τόση η ένταση της βροχής που παρέσυρε αυτοκίνητα, ενώ προκλήθηκαν ζημίες και στο οδόστρωμα από φερτά υλικά.

Βενετία θύμιζαν σοκάκια στη Μύκονο από τη δυνατή νεροποντή, με την πυροσβεστική να επεμβαίνει για αντλήσεις υδάτων σε δύο περιπτώσεις. Λίγο νωρίτερα, φωτογραφικός φακός είχε αποτυπώσει υδροστρόβιλο στην περιοχή του Καλαφάτη.

Αυτοκίνητα ακόμη και λεωφορεία προσπαθούσαν να διασχίσουν δρόμο που είχε καλυφθεί από νερά, λόγω υπερχείλισης ρέματος από την έντονη βροχόπτωση που έπληξε το πρωί την Επανομή στη Θεσσαλονίκη. Καλλιέργειες πλημμύρισαν, ενώ από το μπουρίνι που συνοδευόταν από κεραυνική δραστηριότητα, σημειώθηκαν διακοπές ρεύματος, δημιουργώντας προβλήματα ιδιαίτερα στους επαγγελματίες της περιοχής. Τα έντονα καιρικά φαινόμενα θα συνεχιστούν το επόμενο 48ωρο.

Σε ενεργοποίηση του 112 με αποστολή μηνύματος σε όλες τις «κόκκινες» περιοχές – ανάμεσά τους Θεσσαλονίκη, Θεσσαλία και Εύβοια – προχώρησαν οι αρχές το μεσημέρι της Τετάρτης (24/08). Η αποστολή του μηνύματος έγινε μετά την έκδοση έκτακτου δελτίου επικίνδυνων καιρικών φαινομένων για αρκετές περιοχές από σήμερα το βράδυ έως και τις προμεσημβρινές ώρες αύριο Πέμπτη.

Έντονη βροχόπτωση σημειώθηκε το πρωί και σε αρκετές περιοχές της Χαλκιδικής. Χαρακτηριστική είναι η εικόνα στο δεύτερο πόδι και συγκεκριμένα την Συκιά, όπου τη βροχή συνόδευαν ισχυροί άνεμοι. Ανάλογη είναι η εικόνα και στην Σάρτη, όπου το σκηνικό μόνο καλοκαίρι δεν θύμιζε.


Στην Κοζάνη, ο Δήμος Εορδαίας κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Στη Λάρισα, οι αρχές βρίσκονται σε ετοιμότητα για την κακοκαιρία.

Στην Καλαμπάκα, μεγάλες εκτάσεις μετατράπηκαν σε λίμνες από την καταιγίδα. Στύλοι της ΔΕΗ έπεσαν, ενώ μεγάλα δέντρα ξεριζώθηκαν από τους ισχυρούς άνεμους.

Kαι η Αττική δοκιμάστηκε από την κακοκαιρία. Δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια, δέντρα ξεριζώθηκαν. Στην οδό Πειραιώς τεχνικά συνεργεία με τα φτυάρια στα χέρια προσπαθούν να απομακρύνουν φερτά υλικά από τα φρεάτια.

Ανάλογη εικόνα  και στον Κεραμεικό, με πτώση δέντρου, το οποίο έπεσε από τον δυνατό άνεμο και την έντονη βροχόπτωση πάνω σε ακατοίκητο σπίτι και σε σταθμευμένο φορτηγάκι. Συνολικά, η πυροσβεστική στην Αττική δέχθηκε μέσα σε ένα 24ωρο 164 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων, ενώ επενέβη σε 7 περιπτώσεις μεταφοράς πολιτών από Ι.Χ, λόγω ανόδου της στάθμης των νερών.
Ισχυρή είναι η σύσταση αποφυγής των περιττών μετακινήσεων στις περιοχές, όπου θα εκδηλώνονται τα έντονα καιρικά φαινόμενα.

Οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν ότι οι καταιγίδες που θα συνοδεύονται από κεραυνούς θα διατηρηθούν έως και την Παρασκευή.

πηγή: ertnews.gr

 


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!