100 χρόνια προσφυγικής συνεισφοράς στο Δ. Ωραιοκάστρου: Μνήμες και θύμησες από την Μ. Ασία «ζωντάνεψαν» στο Ωραιόκαστρο

 


100 χρόνια προσφυγικής συνεισφοράς στο Δ. Ωραιοκάστρου: Μνήμες και θύμησες από την Μ. Ασία «ζωντάνεψαν» στο Ωραιόκαστρο

Συγκλονιστικές αφηγήσεις από τον ξεριζωμό των Μικρασιατών  από τις πατρογονικές εστίες και εικόνες από την καθημερινή ζωή των προσφύγων κατά την εγκατάστασή τους στην Ελλάδα «ζωντάνεψαν» χθες βράδυ στο Ωραιόκαστρο.


Παρουσιάστηκε η θεατρική παράσταση «Ενθύμιο Μικράς Ασίας», σε σκηνοθεσία της Αννέτας Κορτσαρίδου από το Θεατρικό Εργαστήρι «Ο κύκλος της Μελπομένης», στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που διοργανώνονται στο Δήμο Ωραιοκάστρου, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την Μικρασιατική Καταστροφή και την εγκατάσταση των προσφύγων στο Ωραιόκαστρο.

Το κοινό καλωσόρισε στην εκδήλωση η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής και Πολιτισμού, Χριστίνα Ζάπρα. «Συνεχίζουμε τις εκδηλώσεις μνήμης που υλοποιούμε στον Δήμο Ωραιοκάστρου για τα 100 χρόνια προσφυγικής συνεισφοράς. Η παράσταση φέρνει στο μυαλό μας τις αλησμόνητες πατρίδες, που άφησαν πίσω οι πρόγονοί μας όταν ξεριζώθηκαν με τη βία από την Μικρά Ασία και τον Πόντο», ανέφερε η κ. Ζάπρα.


Η παράσταση παρουσιάστηκε στο υπαίθριο αμφιθέατρο στο 2ο Γυμνάσιο Ωραιοκάστρου με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Στην παράσταση κυριάρχησαν διηγήσεις ανθρώπων που αναγκάστηκαν να αφήσουν τα σπίτια τους και ήρθαν αντιμέτωποι με τον ξεριζωμό, τον θάνατο, τη φτώχεια. Οι θεατές άκουσαν τί άφησαν φεύγοντας από τον γενέθλιο τόπο. Τί έφεραν μαζί τους ερχόμενοι στη μητέρα πατρίδα. Πώς, παρά τις αρχικές δυσκολίες, συνέχισαν τη ζωή τους, μπολιάζοντας με το δικό τους πολιτισμικό και οικονομικό υπόβαθρο την Ελλάδα, βοηθώντας την έτσι να αποκτήσει τη δική της σημερινή ταυτότητα.

Έξι ηθοποιοί και τρεις μουσικοί επί σκηνής αφηγήθηκαν τη διαδρομή των Μικρασιατών και το μεγαλείο της δύναμής τους. Ξύπνησαν αισθήσεις και μνήμες, ακόμα και στους νέους, που ίσως να άκουσαν πρώτη φορά για τα βιώματα και τις αναμνήσεις όλων αυτών των ανθρώπων που βρήκαν το κουράγιο να ξανασταθούν στα πόδια τους και να κάνουν μια καινούργια αρχή.


Πληροφορίες για την παράσταση

Δραματουργική επεξεργασία- σκηνοθεσία: Αννέτα Κορτσαρίδου

Επιμέλεια σκηνικού - κοστουμιών: Τάσος Παπαναστασίου

Μουσική Επιμέλεια: Πανορμίτης Μπούμπας, Αννέτα Κορτσαρίδου

Βοηθός σκηνοθέτη: Παναγιώτα Τατανάρη

Φωτισμοί : Νίκος Φυλάτος

Επί σκηνής: Χαρά Γεωργούδη, Ιωάννα Ημιονίδου, Ευγενία Κουζέλη, Μαρία Μουσαφίρη, Παναγιώτα Τατανάρη, Χρήστος Τσακίρης.

Τραγούδι, βιολί, λαούτο, ποντιακή λύρα: Πανορμίτης Μπούμπας.


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!