"Βαλκανική Πλατεία 2022" Νότες ειρήνης στα Συμμαχικά Κοιμητήρια

 


«ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ 2022»: Νότες ειρήνης στα Συμμαχικά Κοιμητήρια…

♦ Τη Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου η επίσημη τελετή έναρξης με μια… «Νύχτα μαγικιά»!
♦ Εβδομάδα μουσικής τέχνης, ρυθμού, ηχοχρώματος, εικαστικών και γεύσεων στην περιοχή Στρεμπενιώτη στη Νεάπολη
♦ Ειδικό πλούσιο πρόγραμμα για τους μικρούς μας φίλους στην Παιδική Σκηνή


Ο ένας μεγάλος πολιτιστικός κύκλος στον δήμο Νεάπολης-Συκεών κλείνει, ένας άλλος ξεκινά… Με την ολοκλήρωση της Γιορτής Θεάτρου, όπως έχουν καταξιωθεί τα «Μερκούρεια», έρχεται να λάβει τη σκυτάλη η «Βαλκανική Πλατεία 2022», ένας θεσμός που είναι εμπλουτισμένος με ήχους και χορούς εθνών και κρατών της χερσονήσου, αναδεικνύοντας και προωθώντας τη συμφιλίωση και αρμονική συνύπαρξη των λαών.
Η «Βαλκανική Πλατεία 2022» αρχίζει την ερχόμενη Δευτέρα, 5 Σεπτεμβρίου, και θα διαρκέσει έως την Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου, πλημμυρίζοντας την ευρύτερη περιοχή με ήχους και νότες, καλλιτεχνικές εκφράσεις και ερμηνείες.
Για 23η χρονιά, η «Βαλκανική Πλατεία» του δήμου, η οποία φέτος πραγματοποιείται με την υποστήριξη-χορηγία του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης, έχει μετεξελιχθεί σε καλλιτεχνικό και πολιτιστικό θεσμό, πόλο έλξης για τους λάτρεις της μουσικής και του πολιτισμού. Σύνορα, όρια, νοοτροπίες, γλώσσες, φύλα, χρώματα δέρματος, ξενοφοβία, ρατσισμός, τοπικισμός κι εθνικισμός: ο πολιτισμός και η τέχνη τα διαπερνούν όλα σαν να μην υπάρχουν, για να πάει το μήνυμα παντού.
«Σ’ αυτήν την Πλατεία, εδώ και 23 χρόνια, ανταμώνουν οι λαοί των Βαλκανίων, οι πολιτισμοί και οι παραδόσεις, και όλοι μαζί στέλνουμε το μήνυμα της ειρήνης και της φιλίας, μέσα από την αλληλοκατανόηση, την επικοινωνία και τη συνεργασία. Στον δήμο μας επιμένουμε να ορθώνουμε τη φωνή μας ενάντια σε φωνές διχασμού, εθνικισμού, τοπικισμού, ξενοφοβίας και μισαλλοδοξίας. Εμείς αγωνιζόμαστε με κάθε τρόπο για την αρμονική συνύπαρξη των λαών, τη συνεργασία, την ανάπτυξη και την ευημερία, προσφέροντας χώρο καλλιτεχνικής δράσης στη νεολαία των εθνών της χερσονήσου  που μπορεί να αναπτύξει πρωταγωνιστικό και καθοριστικό ρόλο στην εμπέδωση και εμβάθυνση κλίματος ειρήνης, φιλίας και συνεργασίας», αναφέρει στο μήνυμά του ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης.

Πρεμιέρα στα Συμμαχικά Κοιμητήρια
Η επίσημη έναρξη της «Βαλκανικής Πλατείας 2022» θα γίνει τη Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου (9 μ.μ.) στα Συμμαχικά Κοιμητήρια επί της οδού Λαγκαδά, σε συνεργασία με την Ι.Μ. Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, και μετά την παραχώρηση του χώρου από το Γενικό Προξενείο της Δημοκρατίας της Σερβίας στη Θεσσαλονίκη, στο οποίο ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης εκφράζει τις ευχαριστίες του.
 Οι συναυλίες θα μεταφερθούν την επόμενη ημέρα στο Δημοτικό Ανοιχτό Θέατρο Νεάπολης, στην περιοχή Στρεμπενιώτη. Αναλυτικά το πρόγραμμα έχει ως εξής:

► ΔΕΥΤΕΡΑ 5 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2022 – ΤΕΛΕΤΗ ΕΝΑΡΞΗΣ – 9 μ.μ.
«Νύχτα μαγικιά» (Συμμαχικά Κοιμητήρια, επί της οδού Λαγκαδά)
-Συναυλία-αφιέρωμα στη μελοποιημένη από τον Μίκη Θεοδωράκη ποίηση, με την Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης» και ερμηνευτές τους Βασίλη Λέκκα, Σαββέρια Μαργιολά, Άγγελο Θεοδωράκη, Παναγιώτη Καραδημήτρη και Εύη Κουτσαυτάκη.
Ο μουσικός κόσμος του Μίκη Θεοδωράκη είναι άρρηκτα δεμένος με την ποίηση.
Ρίτσος, Σεφέρης, Ελύτης, Αναγνωστάκης, Καρυωτάκης, Γκάτσος, Γ. Θεοδωράκης,
Ρ. Χατζιδάκη, Τριπολίτης, Κατσαρός, Καβάφης, Σολωμός, Σικελιανός, Καμπανέλλης,
Καρατζάς, Λόρκα, Νερούδα...

► ΤΡΙΤΗ 6 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2022
• Συναυλία με τη Σαββίνα Γιαννάτου και τους Primavera en Salonico,
και τους VIDAM (Βουλγαρία)
• Ανοικτό Θέατρο Νεάπολης, 9 μ.μ.
-Βασισμένοι στην παράδοση, κυρίως της Μεσογείου, η Σαβίνα Γιαννάτου και το μου-
σικό σύνολο Primavera en Salonico καλύπτουν ένα ιδιαίτερα ευρύ φάσμα ήχου, μέσα
από το συνδυασμό της Ανατολής και της Δύσης, του σύγχρονου και του παραδοσιακού καθώς και του ελεύθερου αυτοσχεδιασμού. Η πλούσια μουσική παράδοση της Μεσογείου και των Βαλκανίων ξεδιπλώνεται και αναβιώνει μέσα από τις σύγχρονες «αναγνώσεις» της Σαβίνας Γιαννάτου και των Primavera en Salonico. Τραγούδια από τη Μεσόγειο, τα Βαλκάνια και την Ελλάδα υφαίνουν ένα πολυποίκιλο μουσικό χαλί, μία γοητευτική μουσική περιπλάνηση στη μεγάλη θάλασσα των πολιτισμών.
-Οι Vidam αποτελούν τους πιο γνωστούς εκφραστές της βουλγάρικης και γενικότερα
της βαλκανικής έθνικ μουσικής σκηνής. H Darina Zlatkova υπήρξε η φωνή του συγκροτήματος «Irfan» γνωστού και ως βαλκανικού «Dead Can Dance». Ο Peter Todorov, είναι ένας μουσικός πολυπράγμων με έμφαση στην έθνικ και στα κρουστά. Η Hristina Beleva θεωρείται τοπ στη χώρα της στη χρήση του παραδοσιακού οργάνου gadulka αλλά και στην προσήλωσή της στη λαογραφική παράδοση της Βουλγαρίας. Ο Petar Milanov γνωστό μέλος των DFA «Philip Kutev», ερμηνευτής στο άλμπουμ «Buchimish», που συνέθεσε ο Petar Dundakov για το σχήμα «The Mystery of the Bulgarian Voices».

► ΤΕΤΑΡΤΗ 7 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2022
• Συναυλία της Juliana Pasha (Αλβανία)
• Ανοικτό Θέατρο Νεάπολης, 9 μ.μ.
-Η Juliana Pasha είναι από τις πιο γνωστές Αλβανίδες τραγουδίστριες. Φοίτησε στην
Ακαδημία Τεχνών μουσικολογία και αμέσως ξεκίνησε να συμμετέχει σε φεστιβάλ και
διαγωνισμούς τραγουδιού. Έγινε γρήγορα γνωστή για τις εξαιρετικές ερμηνευτικές
και φωνητικές της δυνατότητες κερδίζοντας διάφορα βραβεία. Το 2010 εκπροσώπησε την Αλβανία στο φεστιβάλ της Eurovision με το τραγούδι «It’s All About You».
Τα τελευταία χρόνια έχει ενεργή συμμετοχή στο έργο της Hanna (PH), - blood
vengeance - οργάνωση που αγωνίζεται για την κατάργηση της παράδοσης της εκδίκησης αίματος στην Αλβανία. Την Juliana Pasha συνοδεύουν οι: Altin Llakaj - Κιθάρα, Gazmend Neziri - Κλαρίνο & Σαξόφωνο, Eltion Pasha - πλήκτρα, Erald Llakaj - Μπάσο, Gentian Cara - Τύμπανα, Rea Nuhu - φωνητικά.

► ΠΕΜΠΤΗ 8 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2022
• Συναυλία των Grup Yorum (Τουρκία)
• Ανοικτό Θέατρο Νεάπολης, 9 μ.μ.
-Το Grup Yorum δημιουργήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1985 από φοιτητές του
πανεπιστημίου του Μαρμαρά, αρχικά ως αντίσταση ενάντια στο στρατιωτικό πραξικόπημα που έγινε στην Τουρκία τον Σεπτέμβριο του 1980. Επηρεασμένοι από το κίνημα Nueva Cancion της Λατινικής Αμερικής, συνδύασαν την τουρκική και την κουρδική λαϊκή μουσική με το σύγχρονο ανατολίτικο στοιχείο. Ακόμα, βαθιές είναι οι επιρροές τους από τις αξίες των ποιητών, των βάρδων και καλλιτεχνών της Ανατολίας, όπως οι Ruhi Su, Mahzuni Şerif και Aşık İhsani. Είναι αυτοί που συμμετέχουν ως καλλιτεχνικό μέτωπο στον αγώνα της χώρας τους αλλά και των λαών του κόσμου για ανεξαρτησία, δημοκρατία και σοσιαλισμό. Που προσπαθούν μέσα από τη μουσική να ξαναφέρουν την ελπίδα στους ανθρώπους.
Η σύνθεση της μουσικής κολεκτίβας βρίσκεται όλα αυτά τα χρόνια σε μια συνεχή κατάσταση εναλλαγής των μελών αλλά και απαγορεύσεων, συλλήψεων, φυλακίσεων, απεργιών πείνας και θανάτων. Έχουν δεχτεί επιθέσεις από τα αστυνομικά όργανα ακόμα και στους χώρους των συναυλιών τους, καταστροφή του εξοπλισμού τους και κατασχέσεων των άλμπουμ τους. Παρόλα αυτά το Grup Yorum είναι ένα από τα συγκροτήματα με τις μεγαλύτερες πωλήσεις δίσκων στην ιστορία της Τουρκίας.

► ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 9 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2022
• Συναυλία με την Ελευθερία Αρβανιτάκη
• Ανοικτό Θέατρο Νεάπολης, 9 μ.μ.
-«Εδώ να μείνεις», στη μαγεία των τραγουδιών, στη μαγεία της μουσικής, στη μαγεία
των τραγουδιών και της μουσικής της Ελευθερίας Αρβανιτάκη. Από το «Κόκκινο Φουστάνι» ως το «Πάρε με αγκαλιά και πάμε» κι από τις λαϊκές μπαλάντες του κορυφαίου Χρήστου Νικολόπουλου ως τα τελευταία της αγαπημένα του νεότερου Θέμη Καραμουρατίδη, από το Πράσινο Ακρωτήρι ως τα Αρμένικα που μας έμαθε να αγαπάμε, κι από τον ποιητικό λόγο του Οδυσσέα Ελύτη και του Μιχάλη Γκανά ως τον σύγχρονο λόγο της Λίνας Νικολακοπούλου και του Νίκου Μωραϊτη, η Ελευθερία Αρβανιτάκη μάς υπόσχεται μια βραδιά γεμάτη από τα χρώματα της μουσικής της,
γεμάτη από τραγούδια που θα τραγουδάμε μαζί της από την αρχή ως το τέλος. Στην παράσταση συμμετέχει ο Παναγιώτης Λάμπουρας.

► ΣΑΒΒΑΤΟ 10 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2022
• Συναυλία με τους Taki Tsan & Phyrosun, Moose, Ofili Adetokunbo Live Afrobeats, RSN & Black Athena
• Ανοικτό Θέατρο Νεάπολης, 9 μ.μ.
-Ο Τακι Τσαν είναι από τους πρωτεργάτες της hip hop μαζί με τον Phyrotsan. Οι νέοι της hip hop Moose και Ofili Adetokunbo με τη δικιά τους μουσική σκηνή, της Κυψέλης, με το ομώνυμο τραγούδι Κυψέλη, το Like Giannis φόρο τιμής στον αδερφό του και τεράστιο παίκτη. Ο RSN + Black Athena συνοδεύουν, μιξάρουν και παρουσιάζουν τη μεγάλη τους δισκογραφία. Μια ξεχωριστή συνάντηση με τους καλύτερους εκπροσώπους της hip hop, reggaeton, Afrobeats μουσικής.

► ΚΥΡΙΑΚΗ 11 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2022
• «Ό,τι απέμεινε στη μνήμη»: Μουσικο-θεατρική παράσταση του Sykies Fest αφιερωμένη στα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή
• Ανοικτό Θέατρο Νεάπολης, 9 μ.μ.
-Το Sykies fest συμμετέχει στη «Βαλκανική Πλατεία» με την εμβληματική μουσικοθεατροχορευτική παραγωγή «Ό,τι Απέμεινε στη Μνήμη», αφιερωμένη στα 100 χρόνια που συμπληρώνονται φέτος από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Περισσότεροι από 150 μουσικοί, χορευτές και ερασιτέχνες ηθοποιοί συμμετέχουν σε ένα από τα πιο αξιόλογα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης, με σκοπό την ανάδειξη πτυχών του νεότερου ελληνικού Πολιτισμού και της ιστορίας της Θεσσαλονίκης, σε μία σύμπραξη του δήμου Νεάπολης-Συκεών, της Κοινωφελούς του Επιχείρησης (ΚΕΥΝΣ), των χορευτικών και πολιτιστικών του φορέων και συλλόγων και δεκάδων εθελοντών.
Ένα ονειρικό, και όχι μόνο, οδοιπορικό που καθηλώνει μνήμες και συνειδήσεις και διηγείται τις περιπέτειες ανθρώπων που ήρθαν αντιμέτωποι με τον παραλογισμό του πολέμου και συμπαρασύρθηκαν στη δίνη του. Ανασκαλεύοντας ένα μωσαϊκό πολιτισμών, ανακαλύπτει κανείς χρωματιστές ψηφίδες, όνειρα, μουσικές, τραγούδια, χορούς. Τελικά θα μπορέσει ο Μανώλης να βρει τον πολυαγαπημένο του αδελφό ή μήπως όχι; Σίγουρα πάντως θα συνειδητοποιήσει ότι σε έναν πόλεμο δεν υπάρχουν νικητές ή ηττημένοι, αλλά μόνο νεκροί, καταστροφή και πόνος, μνησιπήμων πόνος.

Παράλληλες εκδηλώσεις γεύσης και τέχνης
Στον εκθεσιακό χώρο της περιοχής Στρεμπενιώτη, από τις 6 ως τις 11 Σεπτεμβρίου, παράλληλα με τα μουσικά δρώμενα της «Βαλκανικής Πλατείας», έχει προγραμματιστεί ιστορικού χαρακτήρα φωτογραφική έκθεση με εικόνες από τη Μικρασιατική Καταστροφή.
Τις επόμενες ημέρες, έρχονται στον χώρο γεύσεις, ήχοι και εικόνες από την Αλβανία και την Κύπρο, ενώ την βραδιά λήξης τα εδέσματα για τον κόσμο έρχονται από τη Μικρά Ασία.

Οι μικροί μας φίλοι
Ο δήμος Νεάπολης-Συκεών δεν θα μπορούσε να μην φροντίσει και για τα μικρά παιδιά. Στον χώρο δίπλα από το Δημοτικό Ανοιχτό Θέατρο Νεάπολης, από τις 6 ως τις 11 Σεπτεμβρίου, από τις 7-9 μ.μ., τα παιδιά μπορούν να απολαύσουν τα πάντα: εργαστήρια χειροτεχνίας βασισμένα σε έργα του Βαν Γκογκ, το εργαστήριο του ξυλουργού Τζεπέτο, αφήγηση παραμυθιών από το «Χαμόγελο του Παιδιού», αγώνες ρομποτικής πάλης, ακροβατικά από την ομάδα Kirko. Κούκλες από κουμπιά και κομμάτια ύφασμα, πηλοπλαστική, παιχνίδια παζλ αντίληψης και ταχύτητας. Κόμικς, δημιουργίες μόνο από ανακυκλώσιμα υλικά, κατασκευές ρομποτικής, και κάθε βράδυ στις 9 μ.μ., παιδικές παραστάσεις,τσίρκο, μουσικά παραμύθια και φυσικά «Ο Καραγκιόζης γιατρός».


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!